Ile gotować grzyby, by nie straciły aromatu? Poradnik dla domowych kucharzy

Sezon na grzyby trwa krótko, ale ich smak potrafi towarzyszyć ci przez cały rok. Świeże, suszone czy mrożone - każdy rodzaj wymaga innego czasu obróbki w garnku. Zastanawiasz się, ile gotować grzyby suszone? A może nie wiesz, ile gotować grzyby mrożone lub ile gotować świeże grzyby na sos? Sprawdź praktyczny poradnik, a już nie zepsujesz aromatycznej zupy, bigosu czy sosu grzybowego.
gotowanie, smażenie, pieczarki, grzyby, danie, potrawa, kuchnia, olej, smak, jedzenie, dieta, przygotowywanie, warzywa, patelnia, garnek, cebula, podgrzybek, prawdziwek, borowikJak długo należy przyrządzać grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Daniluk

Jak gotować grzyby świeże?

Świeże grzyby to najprostsza droga do uzyskania intensywnego smaku. Jednak przed wrzuceniem ich do garnka dokładnie je oczyść - najlepiej szczoteczką lub wilgotną ściereczką, by nie wchłonęły zbyt dużo wody. Pokrój na kawałki i wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody.

Zastanawiasz się, ile gotować świeże grzyby na sos? Wystarczy około 15-20 minut, by były miękkie i aromatyczne. Do zupy możesz gotować je nieco dłużej - nawet 30 minut.

Boli od samego patrzenia. Rower aż wyrzuciło w powietrze

Możesz często się zastanawiać, czy i kiedy solić grzyby podczas gotowania. Najlepiej robić to pod koniec gotowania - dzięki temu zachowają jędrność, smak i pełny aromat. Zbyt wczesne dodanie soli sprawia, że będą twardsze podczas gryzenia.

Gotowanie suszonych grzybów

Suszone grzyby to kwintesencja leśnego smaku. Najlepiej namocz je w zimnej wodzie na kilka godzin przed gotowaniem. Jednak może zależeć ci na czasie i możesz pytać: jak długo gotować grzyby suszone bez namaczania? W tym przypadku przygotuj się na dłuższe czekanie. Może zająć to nawet godzinę. Jeśli je namoczysz, 30-40 minut w zupełności wystarczy.

Częste pytanie brzmi: ile gotować suszone grzyby, żeby były miękkie? Kluczem jest cierpliwość - nie śpiesz się, bo tylko wtedy oddadzą swój pełny aromat. Jeśli zastanawiasz się nad proporcjami do świątecznej potrawy, zapamiętaj, że wywar z suszonych grzybów to rarytas w kuchni - nie wylewaj go, a wykorzystaj jako bazę do grzybowej lub sosu.

Ile gotować grzyby suszone w zupie?

Kiedy wrzucasz namoczone borowiki czy podgrzybki bezpośrednio do barszczu, kapuśniaku czy żurku, trzymaj się zasady minimum 30 minut gotowania. Jeśli dodajesz je do bigosu, spokojnie możesz wydłużyć ten czas nawet do 60 minut. Ważne, że im dłużej się duszą, tym bardziej esencjonalny będzie smak twojej potrawy.

Ile gotować grzyby mrożone?

Pamiętaj, że grzyby mrożone są już częściowo obrobione. Zwykle są delikatnie blanszowane przed zamrożeniem. Wrzuć je prosto z zamrażarki do wrzątku lub na patelnię. Ile gotować grzyby mrożone? Wystarczy 10-15 minut. Zupa grzybowa z takich dodatków nie wymaga wiele czasu, a sos przygotujesz błyskawicznie.

Gotowanie grzybów pod przykryciem

Jak najbardziej możesz gotować je pod przykryciem, ale na niewielkiej mocy palnika. Obserwuj, aby wywar nie wykipiał. Pod przykrywką grzyby szybciej miękną, a aromat zostaje w garnku. Jeśli jednak gotujesz większą porcję suszonych grzybów, zostaw niewielką szczelinę, by nadmiar pary miał ujście - w przeciwnym razie wywar może stać się zbyt intensywny i gorzki.

Grzyby są pozornie trudne do okiełznania, mogą być wymagające, ale odwdzięczają się smakiem, którego nie podrobisz żadnym innym składnikiem. Teraz gdy już wiesz, jak gotować grzyby świeże, jak gotować grzyby suszone czy ile gotować grzyby mrożone, przygotuj obłędnie pyszne potrawy z grzybów np.: aromatyczne risotto z kurkami.

Wybrane dla Ciebie
Tego nie możesz robić w Zaduszki. Tych czynności unikaj
Tego nie możesz robić w Zaduszki. Tych czynności unikaj
Wągrowiec: Rozświetlone cmentarze. Chwile zadumy i pamięci
Wągrowiec: Rozświetlone cmentarze. Chwile zadumy i pamięci
A może na termy? Małopolska słynie z ośrodków z wodą z gorących źródeł
A może na termy? Małopolska słynie z ośrodków z wodą z gorących źródeł
Truskolasy: Dachowanie i szybka pomoc strażaka, który miał wolny dzień
Truskolasy: Dachowanie i szybka pomoc strażaka, który miał wolny dzień
Czym się różni Dzień Zaduszny od Wszystkich Świętych?
Czym się różni Dzień Zaduszny od Wszystkich Świętych?
Konin: Na cmentarzach trwa kwestowanie na szczytne cele
Konin: Na cmentarzach trwa kwestowanie na szczytne cele
Warszawa: Kradli samochody, rozbierali je na części i wyłudzali odszkodowania. Policja rozbiła gang
Warszawa: Kradli samochody, rozbierali je na części i wyłudzali odszkodowania. Policja rozbiła gang
Bytom: Brutalny napad na 85-latka i kradzież łupów wartych 2 miliony. Policja ma sprawców
Bytom: Brutalny napad na 85-latka i kradzież łupów wartych 2 miliony. Policja ma sprawców
Bliźniaczki z Zakopanego. Duet, który wprowadził Polskę na szczyt
Bliźniaczki z Zakopanego. Duet, który wprowadził Polskę na szczyt
Toruń: Wyciek gazu na skrzyżowaniu ulic Lubickiej i Ślaskiego
Toruń: Wyciek gazu na skrzyżowaniu ulic Lubickiej i Ślaskiego
Tarnobrzeg: Cmentarze w noc Wszystkich Świętych
Tarnobrzeg: Cmentarze w noc Wszystkich Świętych
Bydgoszcz: Niepowtarzalny klimat, tysiące świec
Bydgoszcz: Niepowtarzalny klimat, tysiące świec