Jajecznica po bałkańsku. Przepis Jana Kuronia
Jajecznica po bałkańsku - przepis Jana Kuronia
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 1
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 cebuli,
- 1/3 czerwonej papryki,
- 1 średni pomidor lub 5 pomidorków koktajlowych,
- opcjonalnie 50 g sera typu feta (lub żółtego),
- 2 łyżki szczypiorku,
- sól, pieprz.
Jak zrobić jajecznicę po bałkańsku Jana Kuronia?
- Przygotuj wszystkie składniki.
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Pomidora pokrój również w kostkę, a jeżeli używasz pomidorków koktajlowych, przekrój je na pół.
- Rozgrzej patelnię, dodaj masło i podsmaż na niewielkim ogniu cebulę i paprykę, pilnując, by masło się nie przypaliło.
- Po około 2 minutach dodaj pokrojone pomidory. Kiedy nadmiar soku odparuje, wbij jajka.
- Smaż na wolnym ogniu, delikatnie mieszając, by nie naruszyć żółtek. Gdy białka będą prawie ścięte, wmieszaj żółtka i smaż do uzyskania ulubionej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane szczypiorkiem i - jeśli chcesz - kawałkami sera feta lub żółtego. Smacznego!
Jajecznica po bałkańsku - śniadanie w południowym stylu
Klasyczna jajecznica jest pyszna, ale czasami warto podrasować jej smak wyrazistymi dodatkami. Skąd pojawił się pomysł na jajecznicę po bałkańsku?
- To przepis na śniadanie, które często jadało się w moim rodzinnym domu - pisze na swojej stronie internetowej Jan Kuroń. - Jajka, pomidor, papryka i cebula. Fetę dodałem opcjonalnie, bo jedni lubią, inni nie bardzo. To bardzo prosty przepis, ale mam nadzieję, że będzie dla Was fajną inspiracją, co zrobić na pyszne śniadanie, które pozytywnie zaskoczy i Was i Waszych najbliższych!
Jajecznica po bałkańsku świetnie sprawdza się zarówno na szybkie śniadanie w tygodniu, jak i leniwy weekendowy brunch. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Możesz podać ją z serbską sałatką, czyli jedną z ulubionych sałatek Roberta Makłowicza, a także urozmaicić oliwkami czy kawałkami awokado.
Świetnie komponuje się też z dojrzewającymi serami i wędlinami - tworząc niemal śródziemnomorski talerz śniadaniowy. A dla fanów bałkańskich smaków, polecam dodać ajvar, pindżur lub serbską pastę urbenes. To proste danie zyskuje wtedy zupełnie nowe oblicze i może stać się ulubionym pomysłem na szybki, kolorowy i sycący posiłek.