Jesienne wypieki. Jak odróżnić szarlotkę od jabłecznika?
W tym artykule:
Polska szarlotka - deser o francuskim rodowodzie
Szarlotka to ciasto, które prawdopodobnie zawdzięczamy francuskiej kuchni. Nazwa pochodzi od imienia Charlotte, a pierwotnie deser miał zupełnie inną formę niż dziś. Do dziś kuchnia francuska oferuje deser o nazwie charlotte z podłużnymi biszkoptami. W Polsce klasyczna szarlotka to kruche lub półkruche ciasto wypełnione duszonymi jabłkami. Często przykrywa się je kratką z ciasta lub kruszonką. Najlepiej smakuje na ciepło, z lodami albo bitą śmietaną.
Co jest kluczowe w dobrej szarlotce? Jabłka muszą być lekko kwaskowe, najlepiej szara reneta, antonówka lub ligol. To one równoważą słodycz ciasta i nadają mu charakterystyczny smak.
Jabłecznik - po prostu domowe ciasto
Jabłecznik to po prostu każde ciasto z jabłkami. To najpojemniejsze określenie na wypiek z jabłkami. Może być biszkoptowy, ucierany i drożdżowy. W jabłeczniku jabłka często trafiają do środka w kawałkach bez prażenia i są zatopione w masie. To ciasto nie ma tak eleganckiego rodowodu jak szarlotka - jest bardziej "codzienne", domowe, mniej zobowiązujące.
Możesz spotkać jabłecznik w najróżniejszych wersjach np. z bezą.
Jak odróżnić szarlotkę od jabłecznika?
Podsumowując, szarlotka najczęściej przyrządzana jest na bazie ciasta kruchego lub półkruchego. Do tego układa się na podpieczonym spodzie kwaśne prażone jabłka, a wierzch ozdabia kratką z kruchego ciasta lub kruszonką. Często świadczy o kunszcie i talencie domowego cukiernika.
Jabłecznik to każde ciasto z jabłkami. Niemal codzienne, które szybko można upiec na podwieczorek do herbaty. Czasami pod tą definicję dodaje się także wypiek na kruchym cieście. Co więcej, jabłecznik często jest słodszy niż szarlotka.
Dlaczego warto je rozróżniać?
Kiedy zamówisz szarlotkę w restauracji, możesz spodziewać się eleganckiego kawałka kruchego ciasta z lodami. Natomiast gdy jabłecznik zaproponuje babcia, pewnie dostaniesz puszysty placek ucierany (ewentualnie drożdżowy), pachnący cynamonem. W obu przypadkach będzie pysznie, ale zupełnie inaczej. Wybieraj zgodnie ze swoimi upodobaniami i dyspozycją czasu.
Niech to krótkie rozróżnienie pomoże ci zdecydować co upiec na weekend lub zjeść w cukierni. Smacznego!