Kalafiorowa jak u babci. Najprostszy przepis na tradycyjną polską zupę

Pyszna i aromatyczna zupa kalafiorowa to klasyka polskiej kuchni. Robi się ją ze świeżych lub mrożonych warzyw, a jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Zupę można zabielić śmietaną, żeby była bardziej pożywna i kremowa. Na koniec warto posypać ją świeżym koperkiem.
Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
A. Daniluk, K. Głogowska

Wiosna i lato to sezon na lekkie, aromatyczne zupy. Taka właśnie jest pyszna zupa kalafiorowa. W moim domu jadało się ją na dwa sposoby – ze śmietaną lub bez. Zupa kalafiorowa ze śmietaną jest bardziej kaloryczna, sycąca i kremowa. Z kolei wersja bez śmietany jest lżejsza, a niektórzy twierdzą, że bardziej aromatyczna, ponieważ nic nie zaburza smaku warzyw. Obie wersje są banalnie proste do przygotowania, a zupę kalafiorową warto włączyć do swojego menu, ponieważ jest pyszna i zdrowa. Z jej ugotowaniem poradzi sobie nawet mało wprawny kucharz. Zupa kalafiorowa to idealna propozycja na lekki posiłek lub pierwsze danie.

Zupa kalafiorowa jak u babci – najprostszy przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

Porcja: 4-6 osób.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 1 mała główka kalafiora,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 1 łyżka masła,
  • 150 ml śmietany do zup,
  • koperek,
  • sól.

Jak zrobić najlepszą zupę kalafiorową?

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior umyłam, odcięłam głąb, podzieliłam na małe różyczki.
  2. Marchewkę obrałam i pokroiłam na plastry.
  3. Cebulę pokroiłam w kostkę.
  4. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  5. W dużym garnku z grubym dnem roztopiłam masło.
  6. Wrzuciłam cebulę i marchewkę, smażyłam 5 minut, a następnie dodałam ziemniaki.
  7. Do garnka wrzuciłam kalafior i mieszając dusiłam całość ok. 10 minut.
  8. Zalałam warzywa bulionem i gotowałam do miękkości.
  9. Doprawiłam zupę do smaku.
  10. W kubku rozrobiłam kilka łyżek zupy ze śmietaną. Całość wlałam do garnka i wymieszałam.
  11. Gotową zupę przelałam na talerze i posypałam koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Wągrowiec: 40. Jesienny Puchar Klas za nami
Wągrowiec: 40. Jesienny Puchar Klas za nami
Klasy mundurowe. MSWiA wprowadza limity
Klasy mundurowe. MSWiA wprowadza limity
Łodź: Za nami kolejna edycja Meet at Rift. Fani mieli swoje święto
Łodź: Za nami kolejna edycja Meet at Rift. Fani mieli swoje święto
Radom: Gruzini i Kolumbijczycy zatrzymani przez straż graniczną. Przebywali w Polsce nielegalnie
Radom: Gruzini i Kolumbijczycy zatrzymani przez straż graniczną. Przebywali w Polsce nielegalnie
Rzeszów: "Podróże za smakiem" w bibliotece przy ul. Sokoła
Rzeszów: "Podróże za smakiem" w bibliotece przy ul. Sokoła
Woźniki: Przedszkole rozbudowane! Placówka może pochwalić się nową częścią budynku
Woźniki: Przedszkole rozbudowane! Placówka może pochwalić się nową częścią budynku
Gracz stworzył listę gier, których brakuje w Xbox Game Pass. Jest naprawdę długa, choć Microsoft składał wielkie obietnice
Gracz stworzył listę gier, których brakuje w Xbox Game Pass. Jest naprawdę długa, choć Microsoft składał wielkie obietnice
Konin: „Kobieca Osobowość Konina 2025”. Czas, by docenić lokalne bohaterki
Konin: „Kobieca Osobowość Konina 2025”. Czas, by docenić lokalne bohaterki
Warszawa: Rozbito gang dilerów. Przez dwa lata rozprowadzali narkotyki
Warszawa: Rozbito gang dilerów. Przez dwa lata rozprowadzali narkotyki
Kępin: Kryminalni zatrzymali złodzieja paliwa. 27-latek usłyszał już osiem zarzutów
Kępin: Kryminalni zatrzymali złodzieja paliwa. 27-latek usłyszał już osiem zarzutów
Ostrowiec Świętokrzyski: Nowe boisko wielofunkcyjne już gotowe
Ostrowiec Świętokrzyski: Nowe boisko wielofunkcyjne już gotowe
Lublewo i Bielkówko: Woda z wodociągu niezdatna do spożycia
Lublewo i Bielkówko: Woda z wodociągu niezdatna do spożycia