Kalafiorowa jak u babci. Najprostszy przepis na tradycyjną polską zupę
Pyszna i aromatyczna zupa kalafiorowa to klasyka polskiej kuchni. Robi się ją ze świeżych lub mrożonych warzyw, a jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Zupę można zabielić śmietaną, żeby była bardziej pożywna i kremowa. Na koniec warto posypać ją świeżym koperkiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
A. Daniluk, K. Głogowska
Wiosna i lato to sezon na lekkie, aromatyczne zupy. Taka właśnie jest pyszna zupa kalafiorowa. W moim domu jadało się ją na dwa sposoby – ze śmietaną lub bez. Zupa kalafiorowa ze śmietaną jest bardziej kaloryczna, sycąca i kremowa. Z kolei wersja bez śmietany jest lżejsza, a niektórzy twierdzą, że bardziej aromatyczna, ponieważ nic nie zaburza smaku warzyw. Obie wersje są banalnie proste do przygotowania, a zupę kalafiorową warto włączyć do swojego menu, ponieważ jest pyszna i zdrowa. Z jej ugotowaniem poradzi sobie nawet mało wprawny kucharz. Zupa kalafiorowa to idealna propozycja na lekki posiłek lub pierwsze danie.
Zupa kalafiorowa jak u babci – najprostszy przepis
Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja: 4-6 osób.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 1 mała główka kalafiora,
- 2 marchewki,
- 1/2 cebuli,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 szklanki bulionu,
- 1 łyżka masła,
- 150 ml śmietany do zup,
- koperek,
- sól.
Jak zrobić najlepszą zupę kalafiorową?
Sposób przygotowania:
- Kalafior umyłam, odcięłam głąb, podzieliłam na małe różyczki.
- Marchewkę obrałam i pokroiłam na plastry.
- Cebulę pokroiłam w kostkę.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- W dużym garnku z grubym dnem roztopiłam masło.
- Wrzuciłam cebulę i marchewkę, smażyłam 5 minut, a następnie dodałam ziemniaki.
- Do garnka wrzuciłam kalafior i mieszając dusiłam całość ok. 10 minut.
- Zalałam warzywa bulionem i gotowałam do miękkości.
- Doprawiłam zupę do smaku.
- W kubku rozrobiłam kilka łyżek zupy ze śmietaną. Całość wlałam do garnka i wymieszałam.
- Gotową zupę przelałam na talerze i posypałam koperkiem.