Karpatka tylko z przepisu Koła Gospodyń Wiejskich. Wychodzi pyszna

Sprawdzony przepis na domową karpatkę z rewelacyjną masą budyniową od Koła Gospodyń Wiejskich. Koniecznie spróbujcie!
Sposób na idealną karpatkęSposób na idealną karpatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek
mad

Jak zrobić karpatkę? Wbrew pozorom to pyszne ciasto jest łatwe do zrobienia. Sprawdzonym przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Sprawdzony przepis na domową karpatkę

Składniki na ciasto

  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na krem

  • 1/2 litra mleka (3,2 proc.)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • kostka masła
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy


Wykonanie

Ciasto. Wodę i margarynę zagotować, wsypać do wrzątku mąkę i jeszcze przez chwilę mieszając pozostawić na ogniu. Kiedy ciasto jest gładkie i jednolite, odstawić do ostygnięcia. Do ciepłego jeszcze ciasta wbić po jednym jajku i zmiksować tak, aby połączyły się z gotowanym ciastem. Na koniec wsypać proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie utrzeć.

Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na wysmarowane tłuszczem dwie blaszki o wymiarach25 x 35 cm i piec w temperaturze 18 stopni około 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy przesuwa się na blaszce i nie jest przyklejone do dna.

Krem. Żółtka, cukier waniliowy, mąkę i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami. Gęsty budyń, który powstał, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Masło, margarynę i cukier puder utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Kiedy masa jest już gotowa, można dodać 50 g alkoholu, co powoduje utrzymanie puszystości.

Masę wyłożyć na jedno ciasto i starać się rozsmarować na wszystkich górkach (aby dobrze przylegało górne ciasto i nie odklejało się podczas krojenia), przykryć drugim plackiem i dobrze docisnąć, jednocześnie uważając, aby nie pokruszyć wystających pagórków, gdyż będzie nie ładnie wyglądać. Całość posypać cukrem pudrem i Karpaty gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Historia hołdu, który nie złamał niezależności Polski
Historia hołdu, który nie złamał niezależności Polski
Szczecinek: Ta ulica od dawna doprasza się o remont. Ma być on zrobiony w tym roku
Szczecinek: Ta ulica od dawna doprasza się o remont. Ma być on zrobiony w tym roku
Nowe tachografy nie takie inteligentne. Lepiej uważać na błędy
Nowe tachografy nie takie inteligentne. Lepiej uważać na błędy
Lublin: Jarmark Jagielloński już w sierpniu
Lublin: Jarmark Jagielloński już w sierpniu
Małopolska z dziećmi: gdzie na park rozrywki lub aquapark? Praktyczny przewodnik: ceny, godziny, dojazd
Małopolska z dziećmi: gdzie na park rozrywki lub aquapark? Praktyczny przewodnik: ceny, godziny, dojazd
Małopolska z dziećmi: Parki rozrywki i aquapark. Praktyczny przewodnik
Małopolska z dziećmi: Parki rozrywki i aquapark. Praktyczny przewodnik
Pleszew: 13-latek wjechał hulajnogą na przejście dla pieszych
Pleszew: 13-latek wjechał hulajnogą na przejście dla pieszych
Bytom: Przeszczep rogówki. Szpital Specjalistyczny dostał pozwolenie
Bytom: Przeszczep rogówki. Szpital Specjalistyczny dostał pozwolenie
Kraków: Samochód wjechał pod tramwaj na al. 3 maja w Krakowie
Kraków: Samochód wjechał pod tramwaj na al. 3 maja w Krakowie
Kalisz: Święto Rzeki Prosny. Przed nami magiczny koncert
Kalisz: Święto Rzeki Prosny. Przed nami magiczny koncert
Pożar samochodu elektrycznego na trasie S3. Cały pojazd w ogniu
Pożar samochodu elektrycznego na trasie S3. Cały pojazd w ogniu
Warszawa: Open Stage 2025 na Bemowie: różnorodne brzmienia i debiutanci
Warszawa: Open Stage 2025 na Bemowie: różnorodne brzmienia i debiutanci