Kleik ryżowy w nowej odsłonie. Nie oprzesz się tym ciastkom
Ciastka z kleiku ryżowego to dla wielu słodkie wspomnienie dzieciństwa. Ten kultowy przysmak z czasów PRL jest zdecydowanie warty zapamiętania. Przygotowanie ciasteczek jest bardzo łatwe i szybkie. Są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Słodkości dodaje owocowy dżem. Tych ciastek nie musisz wałkować, ani wycinać. Wystarczy uformować je dłońmi. Przekonaj się, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na bezglutenowe ciastka z kleiku ryżowego.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
A. Daniluk, K. Puczyńska
Przysmak PRL — przepis na ciasteczka
W czasach PRL nie brakowało pysznych i pomysłowych w wykonaniu słodkości. Jednym z nich są ciasteczka z kleiku ryżowego. Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na ten dawny przysmak. Dla mnie wciąż jest zachwycający. Ciasteczka są pyszne, chrupiące, lekko słodkie i co ważne — bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy 10 minut! Ciasta formujemy rękami. Proponuję upiec je z odrobiną powideł śliwkowych, bo takie ciasteczka jadało się u mnie w domu. Możesz je także zrobić same lub nadziać innym gęstym dżemem. Ciasteczka są bezglutenowe, mogą być spożywane przez osoby uczulone na gluten.
Przepis na ciastka z kleiku ryżowego
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia.
Liczba porcji: ok. 26 ciasteczek.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 160 g kleiku ryżowego,
- 3 jajka,
- 100 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g miękkiego masła,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- kilka łyżek ulubionego dżemu lub powideł.
Jak zrobić ciastka z kleiku ryżowego?
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp kleik ryżowy, dodaj miękkie masło, jajka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia.
- Zagnieć ciasto łyżką lub rękami.
- Uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego — jeśli ciasto klei się do rąk, zmoczy dłonie zimną wodą.
- Ułóż kulki z ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W każdym ciastku zrób dziurkę palcem lub końcówką drewnianej łyżki.
- W każdą dziurkę w ciastku włóż odrobinę dżemu lub powideł.
- Piecz ciasteczka w 170 stopniach przez ok. 15 minut.
- Gotowe ciasteczka zdejmij z blaszki i wystudź. Smacznego!