Kruche ogórki małosolne z babcinego przepisu. Jeden składnik wszystko zmienia

Ogórki małosolne to prawdziwy letni klasyk kuchni polskiej – chrupiące, lekko słone i pełne aromatu. Idealnie pasują do młodych ziemniaków, grillowanych potraw albo jako zdrowa, orzeźwiająca przekąska. Jak zrobić ogórki małosolne, kiedy najlepiej je przygotować i po ilu dniach można je jeść? Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na ogórki małosolne – z sekretnym składnikiem, który sprawia, że są jeszcze bardziej kruche i aromatyczne. Sprawdź, jak łatwo możesz przygotować je w domu!
ogórki kiszone, słoik ogórków kiszonychSłoik ogórków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Korlaga

Kiedy robić ogórki małosolne?

Sezon na ogórki gruntowe – czyli te idealne do kiszenia – zaczyna się w czerwcu i trwa do sierpnia. To właśnie wtedy ogórki są najświeższe, chrupiące i mają idealny rozmiar do przygotowania ogórków małosolnych.

Najlepszymi momentami na przygotowanie ogórków małosolnych jest okres od końca czerwca do połowy lipca, kiedy to ogórki są młode, cienkoskórne i najbardziej aromatyczne lub warto je przygotowywać na bieżąco w sezonie ogórkowym – przepis jest szybki, więc można je robić nawet co kilka dni.

Po ilu dniach można jeść ogórki małosolne?

To pytanie zadaje sobie wielu fanów tej przekąski. Ogórki małosolne to ogórki kiszone na krótko, zazwyczaj:

  • już po 1–2 dniach mają delikatny smak i lekko kwaśny aromat,
  • po 3–4 dniach są idealnie małosolne – kruche, lekko ukiszone, ale nie za kwaśne,
  • po 5–6 dniach stają się coraz bardziej podobne do ogórków kiszonych.

Jeśli lubisz bardziej chrupiące i słonawe – jedz je wcześniej. Jeśli wolisz bardziej kwaśne – poczekaj kilka dni dłużej.

Przepis na ogórki małosolne – z sekretnym składnikiem, który sprawia, że są jeszcze bardziej kruche

Oto klasyczna receptura na ogórki małosolne jak u babci z dodatkiem nietypowego składnika, który nada ogórkom wyjątkowego smaku i chrupkości – liścia wiśni. To naturalny sposób, by ogórki zachowały idealną strukturę i były gotowe do jedzenia już po 2–3 dniach.

Składniki (na 2-litrowy słój):

  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych (niedużych, twardych)
  • 1 litr przegotowanej, przestudzonej wody
  • 1 czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 3–4 baldachy kopru (z łodygą i kwiatami)
  • kawałek korzenia chrzanu lub 1–2 liście chrzanu
  • 2–3 liście wiśni
  • opcjonalnie: kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj, najlepiej szczoteczką i odetnij końcówki – szczególnie tę od strony resztki kwiatu, ponieważ to ona może przyspieszyć mięknięcie ogórków. Ułóż ogórki ciasno w czystym słoju, przekładając je czosnkiem, koprem, chrzanem oraz liśćmi wiśni. W międzyczasie przygotuj solankę – do przegotowanej, ostudzonej wody dodaj sól kamienną i dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Zalej ogórki tak, aby były całkowicie przykryte. Słój przykryj gazą, talerzykiem lub luźno zakręć pokrywką i odstaw w temperaturze pokojowej. Już po 24–48 godzinach ogórki zaczną się kisić, a po 3–4 dniach osiągną idealny małosolny smak – będą kruche, lekko kwaśne i pełne aromatu.

Przechowywanie i wskazówki

Gotowe ogórki małosolne najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ niska temperatura spowalnia proces fermentacji i pozwala dłużej zachować ich świeżość. Do przygotowania ogórków używaj zawsze czystych naczyń oraz wody bez chloru – najlepiej przegotowanej lub filtrowanej – ponieważ chlor może negatywnie wpływać na proces kiszenia. Unikaj również soli jodowanej, która może spowolnić fermentację i sprawić, że ogórki nie będą odpowiednio ukiszone.

Dlaczego warto jeść ogórki małosolne?

  • Zawierają naturalne probiotyki – dobre dla jelit i odporności,
  • niskokaloryczne – idealne do diety letniej,
  • Wspomagają trawienie i orzeźwiają w upalne dni.

Wybrane dla Ciebie

Czy żołędzie są jadalne? Dziki wiedzą, co dobre. A my?
Czy żołędzie są jadalne? Dziki wiedzą, co dobre. A my?
Rzeszów: Barwna niedziela z Kołami Gospodyń Wiejskich
Rzeszów: Barwna niedziela z Kołami Gospodyń Wiejskich
Lublin: Runmageddon 2025. Ekstremalne emocje i deszczowe wyzwania nad Zalewem Zemborzyckim
Lublin: Runmageddon 2025. Ekstremalne emocje i deszczowe wyzwania nad Zalewem Zemborzyckim
Karkonosze pod wodzą Dominika Nowaka zakończyły serię sparingów. W strugach deszczu podejmowali Polonię Nysa
Karkonosze pod wodzą Dominika Nowaka zakończyły serię sparingów. W strugach deszczu podejmowali Polonię Nysa
Kraków: Unikalna ceramika, własnoręcznie wykonana biżuteria, plakaty i nie tylko! Targi Unikatów na Hali Lipowej trwają w najlepsze
Kraków: Unikalna ceramika, własnoręcznie wykonana biżuteria, plakaty i nie tylko! Targi Unikatów na Hali Lipowej trwają w najlepsze
Olkusz: Pijany pacjent uderzył ratownika i groził personelowi szpitala
Olkusz: Pijany pacjent uderzył ratownika i groził personelowi szpitala
Słupsk: Średniowieczne święto historii i kultury
Słupsk: Średniowieczne święto historii i kultury
Rzeszów: Karpacki Festiwal Wina zakończony. Niedziela pełna smaku, relaksu i rekordów
Rzeszów: Karpacki Festiwal Wina zakończony. Niedziela pełna smaku, relaksu i rekordów
Niż genueński dotarł nad region radomski. Groźne burze i ulewy. Są ostrzeżenia i alert RCB
Niż genueński dotarł nad region radomski. Groźne burze i ulewy. Są ostrzeżenia i alert RCB
Człuchów lawendową stolicą kraju. Fantastyczny jarmark bez grama chińszczyzny
Człuchów lawendową stolicą kraju. Fantastyczny jarmark bez grama chińszczyzny
Katowice: Poznaliśmy datę IX Śląskiego Festiwalu Nauki
Katowice: Poznaliśmy datę IX Śląskiego Festiwalu Nauki
Wągrowiec Aktywny Nocą. Za nami 12 edycja sportowego wydarzenia
Wągrowiec Aktywny Nocą. Za nami 12 edycja sportowego wydarzenia