Kuchnia tajska. Wypróbuj 5 przepisów z ogólnodostępnymi składnikami

Kiedy myślimy o kuchni tajlandzkiej, prawdopodobnie nasza uwaga wędruje w kierunku smaku słodko-kwaśnego, pikantnego curry, czy aromatycznej trawy cytrynowej. Tymczasem, gdyby zapytać rodowitych Tajlandczyków, jakie danie ichniejszej kuchni jest najbardziej popularne, odpowiedzi znacznie by się różniły! Z czego to wynika? Tajlandia jest krajem o niezwykle zróżnicowanej kuchni regionalnej. Co ciekawe, popularność potraw może się zmieniać nie tylko w zależności od regionu, ale także od pory roku czy dostępności składników. Wyruszmy więc w kulinarną podróż po tajlandzkiej kuchni.
Top view composition of various Asian food in bowls, free space for text
stone, dark, black, shebby, vietnamese, dinner, noodles, stick, chopstick, thai, asia, healthy, asian, food, over, white, plank, old, grunge, cuisine, lunch, meal, dish, bowl, sauce, rice, restaurant, plate, pepper, chinese, chopsticks, meat, table, top, hot, traditional, curry, background, green, fresh, vegetable, view, china, flat lay, diet, gourmet, delicious, homemadeOdkryj magię tajskich smaków we własnej kuchni.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jag_cz
opr. Magda Smoleń

Różne oblicza kulinarne Tajlandii

W północnych regionach Tajlandii, jak Chiang Mai, popularne są dania takie jak khao soi, czyli aromatyczna zupa z makaronem jajecznym, oraz larb – pikantna sałatka z dowolnego mięsa mielonego, smażonego na suchej patelni. To region, gdzie używa się sporo ziół i przypraw, a jedzenie jest często pikantne i aromatyczne.
Z kolei na południu kraju, na przykład na wyspie Phuket, przeważają dania z ryb i owoców morza, a jednym z najczęściej spotykanych jest tom yam kung, czyli pikantna zupa z krewetkami. Tamtejsza kuchnia słynie z bogactwa smaków i wpływów malajskich oraz indyjskich.

W centralnej Tajlandii, w okolicach Bangkoku, popularne są dania uliczne, takie jak pad thai, czyli smażony makaron z krewetkami, czy moo pad krapow – smażona wieprzowina z bazylią. To miejsce, gdzie można delektować się różnorodnością smaków na każdym kroku. Jednak bez względu na region, z którego pochodzą, wszystkich Tajlandczyków łączy jedno – miłość do aromatycznych i pikantnych przypraw oraz świeżych składników.

Odkryj magię tajskich smaków we własnej kuchni

Kuchnia tajlandzka jest prawdziwym klejnotem Azji, a jej popularność nieustannie rośnie na całym świecie. I mimo, że nie mamy dostępu do wszystkich typowych dla niej składników, to z powodzeniem możemy odkrywać i cieszyć się smakami inspirowanymi Tajlandią, korzystając z bogactwa naszych warzyw – jak marchewka, kalarepa czy cebula – i innych, łatwo dostępnych na rynku produktów, jak świeża mięta i kolendra czy wyśmienita polska wieprzowina.
Na przykład, jeśli nie możemy znaleźć świeżej trawy cytrynowej (chociaż jest już coraz bardziej dostępna na rynku), możemy zastąpić ją skórką z cytryny lub limonki.

Warto także eksperymentować z przyprawami, takimi jak curry, chili, czy imbir, które są powszechnie dostępne i mogą nadać naszym potrawom tajski akcent.

Kuchnia tajska jest elastyczna i otwarta na różnorodność, więc nie bójmy się odważnych kombinacji smaków.
Są jednak takie składniki, których nie da się zastąpić niczym innym, ale można je kupić w Polsce.
– Należy do nich np. tajska bazylia, o wyczuwalnym, anyżowym aromacie. – zdradza tajski szef kuchni marki House of Asia, Ponghtep Aroonsang. – Tym, co ją wyróżnia, jest intensywny smak i zapach, przywodzący na myśl mieszankę cynamonu, goździków i liści laurowych. Jest to zdecydowanie bardziej pikantna i aromatyczna odmiana bazylii niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni – wyjaśnia.

Właśnie ta konkretna bazylia jest nieodzownym składnikiem wielu popularnych tajlandzkich dań, takich jak pad krapow czy green curry. To ona nadaje im ten niezapomniany smak i aromat, który przenosi nas myślami prosto na tajlandzki targ, gdzie uliczni kucharze przygotowują pyszne potrawy na oczach gości.
– Nie zapominajmy również o technikach gotowania, takich jak smażenie, duszenie czy gotowanie na parze, które są powszechnie stosowane w tajlandzkiej kuchni. To właśnie one często nadają potrawom ich charakterystyczną teksturę i smak – przypomina Ponghtep Aroonsang tajski szef kuchni.

Czerpmy zatem inspirację z aromatycznej, tajlandzkiej kuchni. Pod artykułem zamieszczamy 5 prostych przepisów na dania, które pozwolą nam jej posmakować. To świetny sposób na podróż kulinarną bez wychodzenia z domu i dowód na to, że smaki świata są dostępne na wyciągnięcie ręki.

Czerwone curry z kurczakiem i marchewką

Ilość porcji: 2

Czas: 45 minut

Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego Lotus Rice
  • 80 g pasty curry czerwonej Kanokwan
  • 400 ml mleczka kokosowego 23-26% Kara
  • 1 łyżka pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego House of Asia
  • 2 łyżki soku z limonki House of Asia
  • 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w grubszą kostkę
  • 3-4 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wymieszaj jedną łyżkę pasty curry z jedną łyżką oleju i zamarynuj kurczaka.
Na zimną patelnię wlej olej oraz pozostałą pastę curry i podgrzewaj, aż pasta nabierze aromatu, potem dodaj marchewki, pastę z czosnku oraz cebulę i smaż 3-4 minuty. Następnie wlej mleczko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Dodaj kurczaka i gotuj do miękkości około 10-15 minut. Pod koniec dopraw sosem rybnym i sokiem z limonki.
Gotowe danie podawaj ze świeżą kolendrą oraz ryżem jaśminowym.

Sałatka z kalarepy a’la papaya salad

Ilość porcji: 2

Czas: 20 min

Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 2 łyżeczki pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm korzenia imbiru drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki pasty z chili House of Asia lub 1 świeża papryczka drobno posiekana
  • 6-8 pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 1 średniej wielkości kalarepa pokrojona w zapałki
  • 50 g blanszowanej fasolki szparagowej
  • 2 łyżeczki prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 pęczek drobno posiekanej kolendry


Sos:

  • 2 łyżki sosu rybnego House of Asia
  • 4 łyżki soku z limonki House of Asia
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:
Wymieszaj ze sobą składniki sosu.
Do miski lub moździerza przełóż pastę z chili, pastę z imbiru, orzeszki, fasolkę, kalarepę i całość utrzyj, następnie dodaj pomidorki i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem.
Sałatkę podawaj ze świeżą kolendrą.

Sałatka Laab Kai – orzeźwiająca sałatka z mielonym mięsem kurczaka

Ilość porcji: 4

Czas: 30 min

Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 1 zielona cykoria
  • 2 zmielone piersi z kurczaka
  • 4-5 szalotek pokrojonych w cienkie piórka
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • 3 gałązki zielonej dymki pokrojonej w 3 cm słupki
  • 1 pęczek grubego szczypioru drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka soli


Sos:

  • 1 łyżka sosu rybnego House of Asia
  • 60 ml soku z limonki House of Asia
  • ½ łyżeczki chili w płatkach

Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj ze sobą składniki sosu i połącz z kolendrą, miętą i dymką.
Do woka wlej wodę, posól, doprowadź do wrzenia, dodaj kurczaka i gotuj na średnim ogniu, aż mięso stanie się białe. Następnie mięso odsącz z nadmiaru wody na sitku, przełóż do miski z sosem i ziołami, dodaj szalotki i całość wymieszaj.
Sałatkę podawaj na liściach cykorii i posyp szczypiorem.

Pad Thai z krewetkami


Ilość porcji: 2

Czas: 10 minut

Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 100 g bezglutenowego makaronu ryżowego 5mm House of Asia
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki posiekanego drobno czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego House of Asia
  • 70 g pasty Pad Thai Kanokwan
  • 6 obranych i oczyszczonych krewetek 16/20
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g kiełków fasoli mung
  • 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki zielonej dymki pokrojonej w 3 cm słupki
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:
Makaron namocz w zimnej wodzie i odstaw na 30 minut.
Do rozgrzanego woka wlej olej, podsmaż krewetki przez minutę, następnie wyjmij i odstaw na bok. Podsmaż cebulę z czosnkiem przez kolejną minutę
Do woka wbij jajka, poczekaj, aż się zetną, następnie dodaj namoczony wcześniej makaron i całość wymieszaj z pastą pad thai. Dodaj usmażone wcześniej krewetki, dymkę oraz kiełki i dopraw sosem rybnym. Jeśli makaron będzie zbyt twardy, dolej wrzącej wody. Na koniec posyp orzeszkami oraz płatkami chili, skrop sokiem z limonki.

TIP: Krewetki w daniu możesz śmiało zastąpić piersią z kurczaka pokrojoną w cienkie paski.

Wieprzowina holy basil

Ilość porcji: 4

Czas: 15 minut

Poziom ostrości: 3

Składniki:

  • 150 ml sosu holy basil stir fry Ros Thai Thai
  • 2 łyżki sosu ostrygowego House of Asia
  • 2 łyżeczki pasty z czosnku House of Asia lub 4-5 ząbków drobno posiekanych
  • 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego Lotus Rice
  • 400 g karkówki
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka oleju


Opcjonalnie:

  • 3-4 łyżki posiekanej tajskiej bazylii
  • ćwiartka limonki

Sposób przygotowania:
Wieprzowinę posiekaj lub zmiel w maszynce o grubych oczkach, zamarynuj w sosie ostrygowym i odstaw na 15 minut.
Rozgrzej wok, wlej olej, podsmaż pastę z czosnku i cebulę, następnie dodaj mięso, smaż przez 5-6 minut na rumiany kolor. Pod koniec dodaj sos holly basil, całość wymieszaj i posyp świeżą tajską bazylią.
Danie podawaj z ryżem jaśminowym i limonką.
TIP: Świeża tajska bazylia oraz cząstka limonki będą obniżać ostrość dania.

Wybrane dla Ciebie

W sezonie zarabia się na deszczu i słońcu. Ale tylko wtedy, gdy nie przychodzą naraz
W sezonie zarabia się na deszczu i słońcu. Ale tylko wtedy, gdy nie przychodzą naraz
W Legnicy rozpoczął się remont ulicy Wroniej, która… od wojny była drogą gruntową, prawie nigdy nie naprawianą
W Legnicy rozpoczął się remont ulicy Wroniej, która… od wojny była drogą gruntową, prawie nigdy nie naprawianą
Gwałtowna burza i ulewny deszcz w powiecie bełchatowskim. Powalone drzewa, połamane konary i zalane ulice
Gwałtowna burza i ulewny deszcz w powiecie bełchatowskim. Powalone drzewa, połamane konary i zalane ulice
Wniosek do ZUS będzie można złożyć na Poczcie Polskiej
Wniosek do ZUS będzie można złożyć na Poczcie Polskiej
Grajewo: Pokłócił się ze znajomymi na imprezie imieninowej. Poszedł do domu po wiatrówkę i zaczął strzelać
Grajewo: Pokłócił się ze znajomymi na imprezie imieninowej. Poszedł do domu po wiatrówkę i zaczął strzelać
Śrem: Po służbie, ale wciąż na straży. Dzielnicowy udaremnił dalszą jazdę pijanemu kierowcy
Śrem: Po służbie, ale wciąż na straży. Dzielnicowy udaremnił dalszą jazdę pijanemu kierowcy
Krzyżacy pokonani pod Grunwaldem, a teraz czas na Malbork. Już od 18 lipca Jarmark Kultury Średniowiecznej Oblężenie 1410
Krzyżacy pokonani pod Grunwaldem, a teraz czas na Malbork. Już od 18 lipca Jarmark Kultury Średniowiecznej Oblężenie 1410
Elbląg: Wielka Wyprawa Maluchów. Blisko 70 legendarnych aut przyjechało na Warmię i Mazury w słusznej sprawie. Duże wydarzenie już za nami
Elbląg: Wielka Wyprawa Maluchów. Blisko 70 legendarnych aut przyjechało na Warmię i Mazury w słusznej sprawie. Duże wydarzenie już za nami
Chocz: Po 12 latach kolegiata ponownie otwarta. W zabytkowym kościele w powiecie pleszewskim odprawiona zostanie pierwsza msza
Chocz: Po 12 latach kolegiata ponownie otwarta. W zabytkowym kościele w powiecie pleszewskim odprawiona zostanie pierwsza msza
Głogów: Powiatowa komisja sprawdzi wniosek o przeprowadzenie lokalnego referendum. Złożyło go stowarzyszenie „Bezpieczny Głogów”
Głogów: Powiatowa komisja sprawdzi wniosek o przeprowadzenie lokalnego referendum. Złożyło go stowarzyszenie „Bezpieczny Głogów”
Bestia na tronie. Roman halicki był okrutnym księciem
Bestia na tronie. Roman halicki był okrutnym księciem
Poznań: Ponad partyjnymi podziałami. Radni chcą zmian na najdroższej kładce w Polsce. Chodzi o życie zwierząt
Poznań: Ponad partyjnymi podziałami. Radni chcą zmian na najdroższej kładce w Polsce. Chodzi o życie zwierząt