Kulki, które wyglądają niepozornie, a smakują jak popularny baton
Inspiracją do przygotowania tych kulek była chęć stworzenia szybkiej, domowej przekąski o intensywnie orzechowym smaku. Wystarczyły trzy proste składniki: masło orzechowe, daktyle i migdały. Ich połączenie dało zaskakująco smaczny efekt. Te kulki są słodkie, sycące i pełne wartości odżywczych, a można je przygotować w zaledwie kilka minut.
Daktyle to naturalna baza wielu zdrowych deserów, ponieważ są słodkie, miękkie i pełne błonnika, który wspiera trawienie. Zawierają też cenne składniki mineralne, takie jak potas, magnez czy witamina B6. Masło orzechowe dodaje niepowtarzalny smak i dostarcza zdrowe tłuszcze, białko oraz witaminę E, która działa ochronnie na komórki. Migdały to kolejny składnik, który nie tylko wzmacnia strukturę kulek, ale też wzbogaca je błonnikiem, białkiem i magnezem wspierającym układ nerwowy i kości.
Kulki Snickers to idealna przekąska na wynos, do pracy czy po treningu. Są sycące, zaspokajają ochotę na słodycze, a przy tym nie wymagają skomplikowanych składników. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni, smakują jeszcze lepiej, gdy lekko się schłodzą. Jeśli szukasz pomysłu na szybki, domowy deser bez wyrzutów sumienia to koniecznie spróbuj tej wersji Snickersa.Jak zrobić szybki deser bez pieczenia? Poznaj prosty przepis na deser Snickers!
Składniki na kulki Snickers (około 6-8 sztuk):
- Daktyle suszone – 5 sztuk (35 g)
- Migdały – 2 łyżki (20 g)
- Masło orzechowe – 1 łyżeczka (10 g)
Przygotowanie kulek Snickers:
Krok 1: Daktyle umieść w małym naczyniu i zalej wrzątkiem. Zostaw je na kilka minut, a następnie opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Drobno pokrój.
Krok 2: Migdały drobno pokrój. W miseczce umieść daktyle, migdały i masło orzechowe. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia.
Krok 3: Uformuj małe kuleczki (1 łyżeczka na 1 kulkę). Kuleczki przełóż do zamykanego pojemnika i włóż do lodówki na około 15 min, aby je schłodzić i utwardzić.
Krok 4: Kulki przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 3-4 dni.