Leczo w słoiku. Sycący obiad, idealny na wyjazd i do odgrzania
Mam dziś dla ciebie przepis na wyśmienite leczo, które można zrobić do słoików. Takie danie idealnie sprawdzi się np. w sytuacji, gdy wyjeżdżasz na urlop - pod namiot lub z przyczepą kempingową. To także doskonałe leczo na zimę. Z przepisu, który podaję poniżej, wyjdą cztery duże słoiki, więc jeśli chcesz zrobić więcej, musisz przygotować większą ilość składników. Równie dobrze sprawdzi się sama cukinia do słoików na leczo. Warto zrobić przetwory z tego warzywa latem, póki trwa na nie sezon, jest słodka i ma delikatną skórkę.
Leczo do słoików - pyszny obiad na wyjazd lub na zimę
Czas przygotowania: 40 minut.
Liczba porcji: 4 słoiki 1 l.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 4 cukinie,
- 8 czerwonych papryk,
- 8 dojrzałych pomidorów,
- 2 cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- szklanka wody,
- olej do smażenia,
- liście laurowe,
- 2 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki,
- sól, pieprz.
Jak zrobić leczo z cukinii do słoików?
- Cukinię umyłam i pokroiłam na małe kawałki. Młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki.
- Paprykę umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki.
- Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam.
- W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, wrzuciłam cukinię, paprykę, cebulę, czosnek, przyprawy i dusiłam 10 minut.
- Pomidory ponacinałam i sparzyłam. Usunęłam gniazda nasienne. Pomidory pokroiłam na kawałki i dodałam do garnka.
- Dodałam wodę i dusiłam całość kolejne 10 minut.
- Przygotowałam wyparzone słoiki i wlałam do nich leczo. Zakręciłam.
- Słoiki umieściłam w garnku, zalałam wodą do połowy wysokości i gotowałam 10 minut.
- Wyjęłam, zostawiłam do ostygnięcia, a następnie przechowywałam w chłodnym miejscu.
Sposób podania lecza w słoiku
Żeby leczo z cukinii przetrwało dłużej, warto je oczywiście zapasteryzować. To bardzo proste. Wystarczy włożyć słoiki do dużego garnka, wlać wodę do połowy ich wysokości i gotować przez ok. 10 minut. Tak przygotowane leczo z cukinii do słoików przetrwa całą zimę. Potem wystarczy je odgrzać, dodać podsmażoną kiełbaskę lub inne mięso, ryż albo bagietkę i cieszyć się smakowitym daniem.