Masz dojrzałe pomidory? Ugotuj aromatyczną zupę krem
Zapomnij o klasycznej pomidorówce. Latem, gdy pomidory są najsoczystsze, przygotuj aksamitną zupę krem z pieczonych pomidorów. Dodaj odrobinę octu balsamicznego, a zobaczysz, jak ten jeden składnik wydobędzie z nich niezwykłą słodycz i głębię smaku. Odkryj przepis na domową zupę, która zachwyci twoje podniebienie.
Zupa krem z pomidorów to szybkie i smaczne danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Zachęcamy, aby zrobić ją z pomidorów o zwartym miąższu, małej ilości pestek i wyrazistym aromacie. Szczególnie nadają się do tego pomidory śliwkowe, a także malinowe lub bawole serce. Zobacz przepis na najlepszą zupę krem z pomidorów.
Zupa krem z pomidorów - przepis na lato
Liczba porcji: dla 4 - 6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: prosty.
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 1 łyżka octu balsamicznego.
Jak zrobić zupę krem z pomidorów?
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, natnij na krzyż i włóż do naczynia żaroodpornego. Do pomidorów dodaj obrany czosnek i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Wszystkie warzywa polej olejem lub oliwą z oliwek.
- Warzywa posyp tymiankiem, bazylią, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° Celsjusza nastawionym na funkcję grzania góra - dół.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka o grubym dnie, zalej bulionem i zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego lub kielichowego na gładką zupę.
- Gotowa zupa krem z pomidorów dopraw łyżką octu balsamicznego.
- Przed podaniem możesz ją ozdobić łyżką śmietanki i posypać ulubioną zieleniną.
Dodatki do zupy krem z pomidorów
Domową zupę krem z pomidorów możesz podawać z grzankami z chleba na zakwasie albo z bagietą posmarowaną masłem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się też tradycyjny ugotowany makaron lub ryż. Klasyczna zupa krem z pomidorów świetnie smakuje ze świeżymi listkami bazylii lub z kawałkami mozzarelli. Warto wiedzieć, że pomidory świetnie smakują zestawione z odrobiną mielonego cynamonu. Ta przyprawa w niezapomniany sposób podkreśla naturalną słodycz pomidorów. Podobny zabieg można stosować podczas gotowania sosu pomidorowego do pizzy lub makaronu.