Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób tartę z truskawkami i kruszonką
Tarta z truskawkami i kruszonką – przepis na letni deser
Czas przygotowania: ok. 75 minut
Liczba porcji: 12-16
Stopień trudności: łatwy
Składniki:Na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- skórka starta z 1 cytryny.
- 100 g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie),
- 50 g zimnego masła.
- 350-400 g truskawek,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie).
Jak zrobić tartę z truskawkami i kruszonką?
- Przygotuj formę do tarty (24 cm średnicy). Natłuść ją masłem i oprósz bułką tartą lub kaszką manną.
- Zrób ciasto. Do miski przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i posiekaj składniki nożem lub użyj siekacza do kruchego ciasta. Następnie dodaj żółtko, sól oraz startą skórkę z cytryny i zagniataj do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
- Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek (powinien być trochę większy niż forma). Przenieś je do foremki i dokładnie dociśnij do dna i boków. Nadmiar ciasta odetnij, a spód nakłuj widelcem.
- Formę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po schłodzeniu wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut.
- Przygotuj owoce i kruszonkę. Truskawki umyj, osusz, pokrój w ćwiartki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie sypka kruszonka.
- Na podpieczony spód wyłóż truskawki, a następnie posyp wszystko kruszonką. Wstaw tartę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni. Odstaw do ostudzenia.
- Gotową tartę posyp cukrem pudrem lub podaj z gałką lodów waniliowych. Smacznego!
Wskazówki:
- Jeśli lubisz intensywniejsze nadzienie, dodaj do truskawek łyżkę cukru i odrobinę soku z cytryny.
- Możesz zastąpić truskawki innymi sezonowymi owocami. W tym przepisie sprawdzą się np. maliny, morele, borówki czy śliwki. Polecam też połączenie truskawek i rabarbaru.
- Poza sezonem z powodzeniem możesz użyć mrożonych owoców. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
- Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej – uformuj je w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Schłodzone będzie się świetnie wałkowało.
Tarta z truskawkami i kruszonką – prosty letni deser, który zawsze się udaje
Letnie owoce, chrupiąca kruszonka i maślane kruche ciasto – ta tarta z truskawkami smakuje dokładnie tak, jak powinno smakować lato. Przygotujesz ją bez problemu, nawet jeśli pieczesz tylko od święta. Jest doskonała na piknik, spotkanie z przyjaciółkami albo leniwe popołudnie z kawą. Sprawdzi się też w wersji „na wynos” – możesz ją zapakować i zabrać na działkę, plażę czy do pracy.
Najlepiej smakuje lekko przestudzona, ale jeszcze lekko ciepła, delikatnie posypana cukrem pudrem. Bardzo lubię dodawać do niej lody waniliowe i ten moment, kiedy zaczynają się topić i przypominać kremowy sos. Wspaniale łączy się też z jogurtem naturalnym albo greckim i bitą śmietaną.