Masz śliwki? Zrób szybkie ciasto na maślance. Ten przepis to hit
W tym artykule:
Ciasto śliwkowe na maślance - przepis
Czas przygotowania: ok. 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 12-15 kawałków
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g śliwek,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka maślanki,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder (do oprószenia).
Zobacz też: Weź śliwki i w 5 minut zrób śliwkowiec Katarzyny Bosackiej. Ciasto na medal
Jak zrobić ciasto śliwkowe na maślance?
- Przygotuj składniki. Odmierz składniki suche i mokre. Śliwki umyj, osusz i usuń pestki. Połówki zostaw w całości lub - jeśli są duże - pokrój je na mniejsze kawałki. Blachę o wymiarach ok. 25 × 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Do masy cienkim strumieniem wlej olej, nadal miksując.
- Następnie dolej maślankę i krótko połącz składniki.
- Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj delikatnie szpatułką - tylko do połączenia składników.
- Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj wierzch i ułóż śliwki (skórką do dołu).
- Piecz przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepłe ciasto oprósz cukrem pudrem. Podawaj z kawą lub herbatą. Smacznego!
Zobacz też: Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami, które zawsze się udaje. Przepis mojej babci
Ciasto śliwkowe na maślance - z czym smakuje najlepiej?
Ciasto śliwkowe na maślance to szybkie jesienne ciasto, które świetnie odnajduje się zarówno jako codzienny deser lub przekąska, jak i efektowny poczęstunek dla gości. Pysznie smakuje na ciepło, prosto z piekarnika, z gałką lodów waniliowych albo odrobiną bitej śmietany. W chłodniejsze dni możesz podać je z kubkiem gorącej czekolady, kakao lub herbaty z przyprawami. Na przyjęciach świetnie sprawdzi się w towarzystwie kawy lub herbaty. Jeśli chcesz dodać mu wyrazistości, posyp wierzch płatkami migdałów albo dodaj do śliwek cynamon lub kardamon (albo to i to). To prosty, domowy wypiek, który smakuje każdemu i pachnie końcówką lata i początkiem słonecznej jesieni.