Masz te składniki w lodówce. Możesz zrobić z nich letni bigos
Masz ochotę na niecodzienny bigos? Polecam ci ugotować sycącą wersję z cukinii z pieczarkami podkręconą intensywną w smaku kiełbasą. To jednogarnkowe danie uratuje niejeden rodzinny obiad, gdy nie wiesz, co ugotować. Możesz zrobić go więcej, gdyż smakuje jeszcze lepiej po odgrzaniu.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Geshas/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Bigos z cukinii z pieczarkami – tradycyjny przepis z kiełbasą
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: około 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg młodej cukinii,
- 400 g pieczarek,
- 300 g kiełbasy (np. swojskiej, wiejskiej),
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 3 pomidory lub 200 g przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta papryki słodkiej lub ostrej do smaku.
Jak zrobić bigos z cukinii z pieczarkami?
Sposób przygotowania:
- Na początku obierz cebule i marchewki. Pokrój cebulę w kostkę, a marchewki w cienkie półplasterki.
- Następnie umyj cukinię. Jeśli warzywo jest młode i delikatne, nie obieraj jej ze skórki. Pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
- Następnie pokrój kiełbasę w półplasterki lub w kostkę. Wybierz sposób, jaki lubisz najbardziej.
- Rozgrzej w dużym garnku z grubym dnem olej rzepakowy. Wrzuć cebulę, podsmaż na średnim ogniu, aż się zeszkli.
- Następnie dodaj marchewkę oraz kiełbasę. Smaż przez kilka minut, mieszając.
- Dodaj pieczarki. Smaż, aż puszczą wodę i lekko się zrumienią.
- Dorzuć pokrojoną cukinię. Wymieszaj i duś na średniej mocy palnika przez 10 minut.
- Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, to je sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jeśli używasz przecieru, to wlej go do garnka.
- Dosyp do garnka liście laurowe i ziele angielskie.
- Duś całość pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby nic się nie przypaliło.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie papryką do smaku.
- Bigos z cukinii z pieczarkami duś jeszcze 5 minut, aż bigos zgęstnieje i smaki się połączą.
- Gotowy podawaj na gorąco z pieczywem lub purée ziemniaczanym.
Niech ten prosty przepis na bigos z cukinii z kiełbasą i pieczarkami zainspiruje cię do zrobienia sezonowego, taniego i pożywnego obiadu. Nawet niejadki mogą docenić jego smak i zajadać się, aż będą im się trząść uszy. Jeśli chcesz wzbogacić ten przepis o inne sezonowe warzywa, to śmiało eksperymentuj i zrób bigos z cukinii i papryki.