Mieszam wieczorem kilka składników, a rano czeka na mnie orzechowe cudo
Namoczone przez noc płatki owsiane stają się miękkie, lekkostrawne i sycące. To prawdziwa porcja energii, zawierająca białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz beta-glukany, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy i poziom cholesterolu. Utrzymują też dłużej uczucie sytości, które docenisz zwłaszcza przy intensywnym dniu.
Masło orzechowe dodaje owsiance kremowość i wyraz. Dostarcza zdrowe tłuszcze, antyoksydanty, witaminę E i magnez, więc wspiera pracę serca i mózgu. Z kolei miód, oprócz naturalnej słodyczy, zawiera cenne enzymy i związki o właściwościach przeciwbakteryjnych. Łagodnie wspiera też odporność i poprawia trawienie.
To świetna propozycja dla osób szukających naturalnych oraz prostych rozwiązań, które odżywiają i smakują jednocześnie. Jeśli spodoba Ci się ten przepis, sprawdź również przepis na nocną owsiankę szarlotkę.Jak zrobić nocną owsiankę orzechową? Poznaj prosty przepis na nocną owsiankę z masłem orzechowym!
Składniki na nocną owsiankę z masłem orzechowym:
- Płatki owsiane – 4 łyżki (40 g)
- Masło orzechowe – 1 łyżka (20 g)
- Orzeszki ziemne – 1 łyżka (10 g)
- Mleko 2% – 1/2 szklanki (100 g)
- Miód – 1 łyżeczka (10 g)
- Sól
- Woda
Przygotowanie nocnej owsianki z masłem orzechowym:
Krok 1: W miseczce lub słoiku umieść płatki owsiane, masło orzechowe, miód i szczyptę soli. Wlej mleko i jeśli potrzeba dodaj odrobinę wody, tak aby płyn przykrył wszystkie suche składniki. Wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się jednolita.
Krok 2: Naczynie przykryj folią spożywczą lub zamknij i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Płatki w tym czasie napęcznieją, a smaki dobrze się połączą. Owsianka po wyciągnięciu z lodówki jest gotowa do zjedzenia.
Krok 3: Owsiankę zjedz na zimno lub po podgrzaniu w rondelku. Posyp górę owsianki posiekanymi orzeszkami.