Miodowe ogórki małosolne. Poznaj recepturę Ewy Wachowicz

Chrupiące, pachnące latem i gotowe już po 2-3 dniach – miodowe ogórki małosolne to niebanalna wersja klasycznego przepisu, która zaskakuje smakiem. Słodycz miodu idealnie równoważy kwasowość i ostrość przypraw, tworząc wyjątkowy dodatek do letnich obiadów, kanapek i sałatek. Sprawdź, jak przygotować tę pyszną i zdrową przekąskę według Ewy Wachowicz.
Małosolne ogórki z miodem? Tak! Ten prosty przepis odmieni twoje lato.Małosolne ogórki z miodem? Tak! Ten prosty przepis odmieni twoje lato.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Kseniya Ovchinnikova/Getty Images/AKPA
Gabriela Fedyk

Miodowe ogórki małosolne – przepis Ewy Wachowicz

Czas przygotowania: 15 minut + 2-3 dni fermentacji
Liczba porcji: ok. 4 litrowe słoiki
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej twardych i jędrnych),
  • 1 korzeń chrzanu,
  • po 2 ząbki czosnku na słoik litrowy,
  • kilka gałązek kopru (z baldachami nasiennymi),
  • kilka liści czarnej porzeczki,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 łyżka miodu na słoik.
Solanka:
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 litr przegotowanej, wystudzonej wody

Jak zrobić miodowe ogórki małosolne?

  1. Zacznij od ogórków. Dokładnie je umyj, a następnie ułóż ciasno w czystych słoikach.
  2. Dodaj dodatki. Do każdego słoika włóż kawałki obranego chrzanu, ząbki czosnku, koper, liście porzeczki i ziarna gorczycy.
  3. Czas na słodki twist. Wlej łyżkę miodu do każdego słoika – nie bój się, nie będzie zbyt słodko. Miód delikatnie podkręci smak i wspomoże fermentację.
  4. Sól rozpuść w przegotowanej, wystudzonej wodzie i zalej ogórki do pełna.
  5. Ważne: zakryj, ale nie zakręcaj. Przykryj słoiki gazą, talerzykiem lub zakrętką – ale nie dokręcaj ich szczelnie. Ogórki muszą „oddychać” w trakcie fermentacji.
  6. Cierpliwości! Odstaw słoiki w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki będą gotowe do jedzenia – chrupiące i lekko słodkawe – po prostu pyszne! Smacznego!

Ogórki małosolne z miodem jak z kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli zajadasz się ogórkami małosolnymi, ale lubisz też kuchenne rewolucje i eksperymenty, to ten przepis z kuchni Ewy Wachowicz jest dla ciebie. Wybierz miód naturalny, płynny, najlepiej lipowy albo wielokwiatowy. Taki miód ma delikatny, lekko ziołowy aromat, który dobrze komponuje się z przyprawami. Unikaj miodów bardzo intensywnych w smaku (np. gryczanych), które mogą zdominować ogórki. Miód nie tylko poprawi smak, ale też pomoże rozwinąć korzystne bakterie kwasu mlekowego.

Ogórki małosolne z miodem świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, ziemniaków z koperkiem czy pieczonych mięs. Są też doskonałą bazą do chłodników i sałatek. Jeśli lubisz przekąski z twistem, pokrój je w słupki i podawaj z hummusem, serbską pastą urnebes albo grecką tirokafteri. Idealne na letni stół!

Wybrane dla Ciebie

Wólka Małkowa: Pijany wjechał w zamykające się szlabany
Wólka Małkowa: Pijany wjechał w zamykające się szlabany
Warszawa: Wypadek na Grochowie. Kierowca wjechał na czerwonym świetle
Warszawa: Wypadek na Grochowie. Kierowca wjechał na czerwonym świetle
Dieta keto. Czy w różny sposób oddziałuje na kobiety i mężczyzn?
Dieta keto. Czy w różny sposób oddziałuje na kobiety i mężczyzn?
Bełchatów: XIV Powiatowe Zawody Sportowo-Pożarnicze OSP
Bełchatów: XIV Powiatowe Zawody Sportowo-Pożarnicze OSP
Kraków: Afera na lotnisku. Pasażer spóźnił się kilka sekund i już nie poleciał
Kraków: Afera na lotnisku. Pasażer spóźnił się kilka sekund i już nie poleciał
Skawina: Moto Show na Rynku. Były warsztaty i czarujące samochody
Skawina: Moto Show na Rynku. Były warsztaty i czarujące samochody
Bukówiec Górny: Dzień Tatara i Festiwal Tradycji Bukówieckich
Bukówiec Górny: Dzień Tatara i Festiwal Tradycji Bukówieckich
Kołobrzeg: Chciał inwestować, został oszukany. Stracił ponad 600 tys. zł
Kołobrzeg: Chciał inwestować, został oszukany. Stracił ponad 600 tys. zł
Stargard: To decyzja, która odmienia codzienność. Pies ze schroniska to prawdziwy skarb
Stargard: To decyzja, która odmienia codzienność. Pies ze schroniska to prawdziwy skarb
Wrocław: Trwa budowa nowego szpitala onkologicznego
Wrocław: Trwa budowa nowego szpitala onkologicznego
Szaniec: Akcja krwiodawstwa. Zebrano ponad 16 litrów krwi
Szaniec: Akcja krwiodawstwa. Zebrano ponad 16 litrów krwi
Kielce: Koncert Stefano Manfrediniego w Bazylice Katedralnej
Kielce: Koncert Stefano Manfrediniego w Bazylice Katedralnej