Mizeria po szwedzku – chłodna, kremowa, wyśmienita! Ta sałatka rozkręci każdy grill i obiad. Nie przestaniesz jej robić
W tym artykule:
Mizeria po szwedzku – przepis
Czas przygotowania: 25 minut
Minister rolnictwa o spotkaniach szefa KOWR. "Nie mam takiej wiedzy"
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 3 długie ogórki,
 - cebula dymka,
 - 1 łyżka octu jabłkowego,
 - 1 łyżeczka cukru,
 - 2 łyżki śmietany,
 - 3 łyżki koperku (posiekanego),
 - sól i pieprz (do smaku).
 
Jak zrobić mizerię po szwedzku?
- Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Możesz użyć noża, mandoliny lub z tarki. W przypadku tarki użyj strony z podłużnymi otworami.
 - Cebulę drobno posiekaj, posól i dodaj do ogórków. Całość wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie odlej nadmiar wody.
 - Dodaj posiekany koperek, śmietanę, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i podawaj jako dodatek do obiadu, grilla lub jako letnią przekąskę. Smacznego!
 
Z czym podawać mizerię po szwedzku?
Mizeria po szwedzku to prosty, ale wyjątkowo uniwersalny dodatek, który warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Jej delikatna kremowość i lekko kwaśna nuta świetnie podkręcają smak zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych dań. Sprawdzi się nie tylko przy rodzinnym obiedzie, ale też jako efektowny, a przy tym błyskawiczny element letniego menu. Jeśli szukasz sposobu, by tchnąć w klasyczne ogórki coś świeżego – ten przepis zdecydowanie cię nie zawiedzie. Spróbuj i daj się zaskoczyć skandynawskiej prostocie na talerzu!
Szwedzka wersja mizerii świetnie sprawdzi się jako lekki, orzeźwiający dodatek do dań z grilla – szczególnie mięsnych, takich jak karkówka, kiełbasa czy szaszłyki. Doskonale komponuje się także z obiadem ze schabowym lub kotletem mielonym i pieczonymi ziemniakami, plackami ziemniaczanymi lub rybą. Jej łagodna kremowość i odrobina kwasowości znakomicie równoważą cięższe dania.
Polecam też „szwedzki zestaw obiadowy” – köttbullar z ziemniakami (u mnie delikatne puree ziemniaczane) i mizerią po szwedzku. Można ją również serwować solo jako chłodną, letnią przekąskę lub na kanapce z wędliną lub serem. To szybki i wszechstronny dodatek, który sprawdzi się zarówno na codziennym obiedzie, jak i podczas weekendowego przyjęcia na świeżym powietrzu.