Mizeria po szwedzku – chłodna, kremowa, wyśmienita! Ta sałatka rozkręci każdy grill i obiad. Nie przestaniesz jej robić

Mizeria po szwedzku to lekka, kremowa sałatka ogórkowa z dodatkiem delikatnej cebulki, śmietany i odrobiną octu jabłkowego, która świetnie równoważy smak pieczonych i grillowanych dań. Jej subtelnie słodko-kwaśna nuta orzeźwia, a kremowa konsystencja sprawia, że pasuje niemal do wszystkiego – od klasycznego schabowego, przez łososia z patelni, aż po wegetariańskie kotleciki czy pieczone ziemniaki.
MizeriaMizeria
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock
Gabriela Fedyk

Mizeria po szwedzku – przepis

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 długie ogórki,
  • cebula dymka,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki koperku (posiekanego),
  • sól i pieprz (do smaku).

Jak zrobić mizerię po szwedzku?

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Możesz użyć noża, mandoliny lub z tarki. W przypadku tarki użyj strony z podłużnymi otworami.
  2. Cebulę drobno posiekaj, posól i dodaj do ogórków. Całość wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie odlej nadmiar wody.
  3. Dodaj posiekany koperek, śmietanę, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i podawaj jako dodatek do obiadu, grilla lub jako letnią przekąskę. Smacznego!

Z czym podawać mizerię po szwedzku?

Mizeria po szwedzku to prosty, ale wyjątkowo uniwersalny dodatek, który warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Jej delikatna kremowość i lekko kwaśna nuta świetnie podkręcają smak zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych dań. Sprawdzi się nie tylko przy rodzinnym obiedzie, ale też jako efektowny, a przy tym błyskawiczny element letniego menu. Jeśli szukasz sposobu, by tchnąć w klasyczne ogórki coś świeżego – ten przepis zdecydowanie cię nie zawiedzie. Spróbuj i daj się zaskoczyć skandynawskiej prostocie na talerzu!

Szwedzka wersja mizerii świetnie sprawdzi się jako lekki, orzeźwiający dodatek do dań z grilla – szczególnie mięsnych, takich jak karkówka, kiełbasa czy szaszłyki. Doskonale komponuje się także z obiadem ze schabowym lub kotletem mielonym i pieczonymi ziemniakami, plackami ziemniaczanymi lub rybą. Jej łagodna kremowość i odrobina kwasowości znakomicie równoważą cięższe dania.

Polecam też „szwedzki zestaw obiadowy” – köttbullar z ziemniakami (u mnie delikatne puree ziemniaczane) i mizerią po szwedzku. Można ją również serwować solo jako chłodną, letnią przekąskę lub na kanapce z wędliną lub serem. To szybki i wszechstronny dodatek, który sprawdzi się zarówno na codziennym obiedzie, jak i podczas weekendowego przyjęcia na świeżym powietrzu.

Wybrane dla Ciebie

Smogulec: Święto Plonów rolników z gminy Gołańcz
Smogulec: Święto Plonów rolników z gminy Gołańcz
Wypadek na trasie S8. Zderzyły się trzy samochody
Wypadek na trasie S8. Zderzyły się trzy samochody
Orlen Basket Liga. AMW Arka Gdynia pokonała Energę Czarnych Słupsk
Orlen Basket Liga. AMW Arka Gdynia pokonała Energę Czarnych Słupsk
Krotoszyn: Zakończenie lata z Radą Osiedla nr 4
Krotoszyn: Zakończenie lata z Radą Osiedla nr 4
Ścichawa: Dożynki Gminy Kluki. Rolnicy dziękowali za plony
Ścichawa: Dożynki Gminy Kluki. Rolnicy dziękowali za plony
Skoki: VIII Bieg Podkowy. Ulicami pobiegli mali i duzi
Skoki: VIII Bieg Podkowy. Ulicami pobiegli mali i duzi
Krotoszyn: Za nami festyn "Wszyscy Byliśmy Harcerzami"
Krotoszyn: Za nami festyn "Wszyscy Byliśmy Harcerzami"
Zielona Góra: Niezwykły koncert legendarnej formacji Voo Voo
Zielona Góra: Niezwykły koncert legendarnej formacji Voo Voo
47. Dni Pabianic. Było deszczowo i muzycznie
47. Dni Pabianic. Było deszczowo i muzycznie
Warszawa: 19-letni Czeczen próbował uciec policji. Nie udało mu się
Warszawa: 19-letni Czeczen próbował uciec policji. Nie udało mu się
Ostrowieczno: Dożynki gminy Dolsk 2025
Ostrowieczno: Dożynki gminy Dolsk 2025
Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa
Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa