Mizeria po szwedzku – chłodna, kremowa, wyśmienita! Ta sałatka rozkręci każdy grill i obiad. Nie przestaniesz jej robić

Mizeria po szwedzku to lekka, kremowa sałatka ogórkowa z dodatkiem delikatnej cebulki, śmietany i odrobiną octu jabłkowego, która świetnie równoważy smak pieczonych i grillowanych dań. Jej subtelnie słodko-kwaśna nuta orzeźwia, a kremowa konsystencja sprawia, że pasuje niemal do wszystkiego – od klasycznego schabowego, przez łososia z patelni, aż po wegetariańskie kotleciki czy pieczone ziemniaki.
MizeriaMizeria
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock
Gabriela Fedyk

Mizeria po szwedzku – przepis

Czas przygotowania: 25 minut

Minister rolnictwa o spotkaniach szefa KOWR. "Nie mam takiej wiedzy"

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 długie ogórki,
  • cebula dymka,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki koperku (posiekanego),
  • sól i pieprz (do smaku).

Jak zrobić mizerię po szwedzku?

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Możesz użyć noża, mandoliny lub z tarki. W przypadku tarki użyj strony z podłużnymi otworami.
  2. Cebulę drobno posiekaj, posól i dodaj do ogórków. Całość wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie odlej nadmiar wody.
  3. Dodaj posiekany koperek, śmietanę, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i podawaj jako dodatek do obiadu, grilla lub jako letnią przekąskę. Smacznego!

Z czym podawać mizerię po szwedzku?

Mizeria po szwedzku to prosty, ale wyjątkowo uniwersalny dodatek, który warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Jej delikatna kremowość i lekko kwaśna nuta świetnie podkręcają smak zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych dań. Sprawdzi się nie tylko przy rodzinnym obiedzie, ale też jako efektowny, a przy tym błyskawiczny element letniego menu. Jeśli szukasz sposobu, by tchnąć w klasyczne ogórki coś świeżego – ten przepis zdecydowanie cię nie zawiedzie. Spróbuj i daj się zaskoczyć skandynawskiej prostocie na talerzu!

Szwedzka wersja mizerii świetnie sprawdzi się jako lekki, orzeźwiający dodatek do dań z grilla – szczególnie mięsnych, takich jak karkówka, kiełbasa czy szaszłyki. Doskonale komponuje się także z obiadem ze schabowym lub kotletem mielonym i pieczonymi ziemniakami, plackami ziemniaczanymi lub rybą. Jej łagodna kremowość i odrobina kwasowości znakomicie równoważą cięższe dania.

Polecam też „szwedzki zestaw obiadowy” – köttbullar z ziemniakami (u mnie delikatne puree ziemniaczane) i mizerią po szwedzku. Można ją również serwować solo jako chłodną, letnią przekąskę lub na kanapce z wędliną lub serem. To szybki i wszechstronny dodatek, który sprawdzi się zarówno na codziennym obiedzie, jak i podczas weekendowego przyjęcia na świeżym powietrzu.

Wybrane dla Ciebie
Sparta Kazimierza Wielka szuka piłkarzy. Trudna sytuacja kadrowa
Sparta Kazimierza Wielka szuka piłkarzy. Trudna sytuacja kadrowa
Gorzów Wielkopolski: Ponad 74,5 mln zł na modernizację i termomodernizację szpitala
Gorzów Wielkopolski: Ponad 74,5 mln zł na modernizację i termomodernizację szpitala
Warszawa: Pożar na dachu bloku w centrum. Dym był widziany z daleka
Warszawa: Pożar na dachu bloku w centrum. Dym był widziany z daleka
Bytów: Pożar na ulicy Prostej.
Bytów: Pożar na ulicy Prostej.
Kazanów-Kolonia: Policjantka uratowała zwierzęta z płonącego budynku
Kazanów-Kolonia: Policjantka uratowała zwierzęta z płonącego budynku
Lubelszczyzna: Miejsca najlepsze do życia. Te gminy  ocenione najwyżej
Lubelszczyzna: Miejsca najlepsze do życia. Te gminy ocenione najwyżej
Jelenia Góra: Mroczne centrum wkrótce się rozświetli. Czy słupy musiały stanąć przy budynkach w Rynku?
Jelenia Góra: Mroczne centrum wkrótce się rozświetli. Czy słupy musiały stanąć przy budynkach w Rynku?
Resoviaczki straciły punkt w końcówce. Sokółki nie przestraszyły się lidera
Resoviaczki straciły punkt w końcówce. Sokółki nie przestraszyły się lidera
Warszawa: Strażak udzielił pierwszej pomocy potrąconej nastolatce
Warszawa: Strażak udzielił pierwszej pomocy potrąconej nastolatce
Zawichost: Wypadek. Auto w rowie
Zawichost: Wypadek. Auto w rowie
"Jestem dumny". Trener Misiura po ograniu Pogoni Szczecin w 14. kolejce PKO Ekstraklasy
"Jestem dumny". Trener Misiura po ograniu Pogoni Szczecin w 14. kolejce PKO Ekstraklasy
Radom: ROCK przy świecach. Zabrzmiały światowe szlagiery
Radom: ROCK przy świecach. Zabrzmiały światowe szlagiery