Na obiad smażę kurczaka po koreańsku. Już po pierwszym kęsie czuję energetycznego kopniaka
Przyznaję, to jest danie smażone, więc nie udaję, że to sałatka. Jednak w porównaniu do wielu fast-foodów, kontroluję jakość oleju i użytych składników. Lepki kurczak po koreańsku zawsze mnie rozgrzewa i dodaje energetycznego kopniaka. Nie zwlekaj i rób go już dziś.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | DronG/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Kurczak po koreańsku - przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym godzina marynowania).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 700 g piersi kurczaka
- 1 szklanka maślanki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
- 1/4 łyżeczki soli czosnkowej.
- 180 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia.
- 2 łyżki pasty gochujang,
- 2 łyżki miodu,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 1 łyżka oleju sezamowego.
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- biały sezam do posypania.
Jak zrobić kurczaka po koreańsku?
Sposób przygotowania:
- Zacznij od marynowania kurczaka. Pokrój pierś z kurczaka w grube, podłużne paski.
- Umieść kurczaka w misce. Wlej maślankę. Dosyp sól, biały pieprz i sól czosnkową.
- Wymieszaj dokładnie, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Nie skracaj tego czasu!
- Następnie zrób panierkę do mięsa. Wymieszaj w oddzielnej misce wszystkie składniki na chrupiącą panierkę: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, sól czosnkową, tymianek, paprykę i płatki chili.
- Wyjmij kurczaka z lodówki. Wyjmij jeden kawałek z maślanki i pozwól nadmiarowi ociec.
- Obtocz kurczaka w mieszance panierki - upewnij się, że jest w pełni pokryty. Odkładaj na tackę i powtórz z resztą.
- Rozgrzej olej w głębokim garnku (musi być go min. 5-7 cm) do temperatury około 170-175°C.
- Wkładaj po 5-6 kawałków do gorącego oleju, aby nie przeładować garnka.
- Smaż przez 7-8 minut, aż kurczak będzie złocisty, chrupiący i usmażony w środku. Wyjmij i odłóż na metalową kratkę (nie papier!), aby zachował chrupkość.
- W ten sposób usmaż wszystkie kawałki kurczaka po koreańsku.
- Przygotuj sos. Wlej olej (1 łyżkę) do małego rondelka. Dodaj pastę gochujang, miód, brązowy cukier, sos sojowy, czosnek i imbir. Mieszaj.
- Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Wyłącz kuchenkę i dodaj olej sezamowy. Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Wrzuć usmażonego kurczaka do dużego naczynia. Polej kurczaka sosem i szybko wymieszaj, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty.
- Kurczaka po koreańsku podawaj natychmiast po usmażeniu. Posyp pokrojonym szczypiorkiem i sezamem.
To danie zyskuje wyrazistego i niepodrabialnego smaku dzięki paście gochujang. Zajadaj go z bliskimi na azjatycki obiad. Myślę, że kurczak po koreańsku, który zdetronizuje wszystkie inne, które jadłeś do tej pory. Zrób zdjęcie swojej chrupiącej koreańskiej kolacji i podziel się nim, pokazując, że gotujesz na najwyższym poziomie. Smacznego!