Nie przegap sezonu. Upiecz puszyste drożdżówki z wiśniami
Świeże wiśnie kuszą na straganach zaledwie przez kilka tygodni w roku. Nie pozwól, by ten krótki, słodki czas przeminął bezpowrotnie. Wyciśnij go jak cytrynę i upiecz klasyczne, puszyste drożdżówki, które smakują jak z cukierni. Z tym przepisem zyskasz wypiek, który pachnie jak marzenie.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Mariia Kozub/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Drożdżówki z wiśniami - tradycyjny przepis krok po kroku
Liczba porcji: na 12 sztuk.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny (w tym czas wyrastania ciasta).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej (typ 450-550),
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
- 250 ml mleka,
- 80 g masła,
- 2 jajka,
- 80 g cukru,
- szczypta soli.
- 400 g wydrylowanych świeżych wiśni,
- 3-4 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
- 50 g masła,
- 50 g cukru,
- 80 g mąki pszennej.
- jajko do posmarowania.
Jak zrobić drożdżówki z wiśniami?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj rozczyn, jeśli używasz świeżych drożdży.
- Podgrzej mleko, żeby było letnie (około 38°C). Wlej połowę do miseczki, dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
- Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Jeśli używasz drożdży instant, pomiń ten krok i dodaj je od razu do mąki.
- Następnie do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, jajka, wyrośnięty rozczyn lub wsyp drożdże instant. Dolej resztę mleka. Zacznij wyrabiać.
- Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 10 minut - ręcznie lub mikserem z hakiem.
- Gotowe ciasto na drożdżówki z wiśniami powinno być elastyczne i lekko odchodzić od ręki.
- Zwarte ciasto odstaw do wyrośnięcia. Przykryj je ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość
- Wiśnie wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Odstaw na kilka minut, aż puszczą sok.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Uformuj kulki i lekko je spłaszcz. Na środku każdej zrób wgłębienie np.: przy pomocy nakrętki od słoika.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej drożdżówki nałóż porcję wiśni.
- Szybko przygotuj kruszonkę. Masło, cukier i mąkę zagnieć palcami na grudki.
- Brzegi uformowanych drożdżówek z wiśniami posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Odstaw na 15 minut do ponownego podrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Drożdżówki z wiśniami piecz przez 20-25 minut, aż będą rumiane.
Pamiętaj, że drożdżówki z wiśniami możesz robić cały rok. Poza sezonem użyj mrożonych wiśni. Odsącz je dobrze z nadmiaru soku przed dodaniem do ciasta. Co więcej, polecam wzmocnić aromat kruszonki poprzez dodanie do niej szczyptą cynamonu, kardamonu lub cukru waniliowego. Do drożdżówek z wiśniami możesz także dorzucić płatki migdałowe lub kawałki posiekanej czekolady. Smacznego!