Nie wyrzucaj zwiędłej natki. Zrób domowe pesto z czosnkiem i oliwą
Masz w lodówce natkę, która zaczyna więdnąć? Zrób pesto z pietruszki. Wystarczy oliwa, czosnek i odrobina cytryny. Ten domowy sos genialnie podkręca smak makaronów, mięs, sałatek, a nawet pieczonych warzyw. To świetny sposób na zero waste i kulinarny hit, który przygotujesz w 10 minut.
Pyszne pesto z pietruszki to szybki rarytas na kanapki. Co więcej, to prosty i zdrowy przepis na wzbogacenie wielu dań. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu możesz cieszyć się nim na wiele różnych sposobów. W szczególności polecam ci podać je do tostów z ciągnącym serem, dań makaronowych i użyć jako marynatę do mięs. W ten sposób porcja ulubionego mięsa będzie jeszcze smaczniejsza.
Pesto z pietruszki - prosty przepis na odświeżenie ziół
Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 pęczki świeżej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g parmezanu lub innego twardego sera,
- 50 g orzechów włoskich,
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin,
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- soku z 1/2 cytryny.
Jak zrobić pesto z pietruszki?
Sposób przygotowania:
- Najpierw dokładnie umyj natkę pietruszki i osusz ją.
- Ząbki czosnku obierz z łupin.
- Włóż natkę pietruszki, czosnek, parmezan i orzechy włoskie do blendera.
- Miksuj pulsacyjnie, aż składniki stworzą jednolitą pastę.
- W trakcie dolewaj oliwę, aby łatwiej zmiksować składniki na gładką masę.
- Dolej sok wyciśnięty z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku. Miksuj jeszcze przez chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły.
- Domowe pesto z pietruszki możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku przez 7 dni.
- Możesz zalać powierzchnię pesto cienką warstwą oliwy z oliwek dla utrzymania trwałości smarowidła.
Pesto z pietruszki inaczej
Domowe pesto z pietruszki możesz także urozmaicić namoczonymi w wodzie pestkami słonecznika. Zachęcam cię też do użycia zamiast orzechów włoskich, uprażonych migdałów, orzeszków piniowych lub łagodniejszych w smaku orzechów nerkowca.
Czy pesto z pietruszki jest zdrowe?
Natka pietruszki jest prawdziwą bombą witaminową. Z serwisu Strona Zdrowia dowiadujemy się, że 100 g natki pietruszki dostarcza aż 695 mg potasu. Zawartość luteiny i zeaksantyny wpływa na wzmocnienie i ochronę wzroku. Co więcej, natka pietruszki jest źródłem witaminy C, K, A oraz żelaza. Dodanie czosnku wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie, a dorzucenie orzechów będzie źródłem białka.
Mam nadzieję, że to proste pesto z pietruszki zachęci cię do wykorzystania tego, co masz w lodówce i kuchennej szafce.