Nie zgadniesz, z czego jest to purée. A smakuje jak z restauracji
Kalafior to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw, a jego właściwości odżywcze naprawdę robią wrażenie. Zawiera błonnik, który wspiera trawienie, a także witaminę A, C, K i kwas foliowy. W jego składzie znajduje się również potas, wapń, magnez, sód i fosfor. Kalafior dba o dobrą kondycję układu pokarmowego. Między innymi dzięki naturalnym związkom siarkowym wykazuje działanie bakteriostatyczne. W diecie osób z wrzodami lub stanami zapalnymi przewodu pokarmowego to jedno z warzyw, które warto uwzględniać regularnie.
Jogurt naturalny typu skyr wzbogaca przepis pełnowartościowym białkiem i dobrze przyswajalnym wapniem. Jego naturalna zawartość bakterii probiotycznych wspiera równowagę mikroflory jelitowej, a to przekłada się na lepszą odporność i ogólne samopoczucie. Zawarty w jogurcie kwas mlekowy wspiera wchłanianie składników odżywczych i działa korzystnie na mikroflorę jelit. Jego łagodny smak dobrze komponuje się z delikatnym kalafiorem, tworząc kremową i lekkostrawną bazę.
Jeśli jednak wolisz wersję bez jogurtu, możesz sprawdzić klasyczny przepis na puree z kalafiora. W jego składzie znajduje się jedynie kalafior, przyprawy i odrobina oliwy, co również daje pyszny efekt w minimalistycznym wydaniu.Jak zrobić puree z kalafiora i jogurtu? Poznaj prosty przepis na kalafiorowe puree!
Składniki na jogurtowe purée z kalafiora:
- Kalafior – 1/2 średniej sztuki (200 g)
- Jogurt naturalny skyr – 2/3 opakowania (100 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie jogurtowego purée z kalafiora:
Krok 1: Kalafiora ugotuj do miękkości. Wskazówki jak ugotować kalafiora.
Krok 2: Odcedzonego kalafiora odstaw na chwilę, aby odparował. Do cząstek kalafiora dodaj jogurt. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na gładką masę.
Krok 3: Wyłóż na talerz.