Niech nie zwiedzie cię nazwa. Ugotuj sycącą zupę "ślepe ryby" i odkryj tradycyjny smak Wielkopolski
W tym artykule:
Zupa ślepe ryby - przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 liść laurowy,
- 3 łyżki śmietany,
- 200 g wędzonych żeberek.
Jak zrobić zupę ślepe ryby?
Sposób przygotowania:
- Na początku wędzone żeberka ugotuj z pokrojoną w kostkę włoszczyzną.
- Dodaj majeranek i liść laurowy.
- Następnie obierz ziemniaki, wrzuć do garnka z włoszczyzną i ugotuj w wywarze.
- Cebulę drobno pokrój, podsmaż na maśle z mąką pszenną i zrób zasmażkę.
- Gotową zasmażkę dodaj do zupy.
- Ugotowaną włoszczyznę przetrzyj przez sitko, mięso oddziel od kości i dorzuć do zupy.
- Zagotuj zupę ślepe ryby i dodaj śmietanę.
- Na koniec przypraw zupę do smaku solą i pieprzem.
Pochodzenie zupy ślepe ryby
Zupa ślepe ryby to danie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych województwa wielkopolskiego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 17 grudnia 2009 roku. Zupa tradycyjnie była postna, ale w bogatych domach wzbogacano ją żeberkami, kiełbasą lub wędzonką. Gwarowa nazwa "ślepe ryby" wzięła się z faktu, że nie pływały na niej żadne oka z tłuszczu, a z rybami nic ją nie łączy. Inna nazwa zupy ślepe ryby to "rzadkie pyrki" albo - bardziej opisowo - zupa z pyrów z myrdyrdą, czyli zupa ziemniaczana ze śmietaną. Gdy zupę podawano w czasie postu, to miała być gęsta, pożywna, aż łyżka stawała w niej po zanurzeniu w misce.
Niech ten prosty przepis na sycącą zupę zachęci cię do zrobienia zupy ziemniaczanej na żeberkach prosto z Poznania. Smacznego!