Niedojrzałe awokado? Sprawdź, co zrobić, aby szybko zmiękło

Z pewnością każdy spotkał się z sytuacją, gdy chciał wykorzystać kupione awokado i okazało się, że jest ono nadal twarde i niedojrzałe. Odczekanie kilku kolejnych dni spowoduje, że owoc dojrzeje w swoim tempie, ale zrujnuje również nasze kuchenne plany. Są jednak sposoby, które sprawiają, że awokado jest gotowe do spożycia szybciej. Sprawdź, co należy w tym celu zrobić.

Close-up of a halved avocado, showcasing its rich texture and vibrant green color.Fot. Licencjodawca
Redakcja DomPelenPomyslow.pl

Czym jest awokado?

Awokado to owoc, a właściwie jagoda jednonasienna, pochodząca z lasów tropikalnych. W Polsce cieszy się coraz większą popularnością, co wynika z jego właściwości zdrowotnych oraz wszechstronnego zastosowania. Awokado jest źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i białka, a także licznych witamin i minerałów, dlatego może ono stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety. W 100 g tego owocu znajduje się około 160 kcal, więc warto zastępować nim inne źródła tłuszczów w posiłku, np. masło. Idealnie dojrzałe awokado powinno powracać do swojego kształtu po delikatnym uciśnięciu skórki, a jego wnętrze powinno mieć miękką i kremową konsystencję.

Co zrobić, żeby awokado dojrzało szybciej?

Istnieje kilka sposobów, dzięki którym awokado będzie gotowe do spożycia w krótszym czasie. Jednym z nich jest przechowywanie go w pobliżu jabłek i bananów, ponieważ wydzielają one gazy przyspieszające dojrzewanie awokado. Dla wzmocnienia tego efektu, owoce można umieścić w jednej papierowej torebce i pozostawić tak, aż do zmięknięcia. Kolejnym sposobem jest obwinięcie awokado folią aluminiową i umieszczenie w rozgrzanym do około 90-100 stopni Celsjusza piekarniku i pozostawienie go tam na kilka minut, dzięki temu już po chwili awokado będzie miękkie i dojrzałe.

Co zrobić, aby awokado nie przejrzało?

Jeśli jednak chcemy, aby już dojrzałe awokado było zdatne do spożycia przez dłuższy okres, najlepszym sposobem będzie umieszczenie go w lodówce lub innym chłodnym i ciemnym miejscu. Niska temperatura spowalnia dojrzewanie awokado lub całkowicie je zatrzymuje, dzięki czemu dojrzały owoc, który nie zostanie wykorzystany w odpowiednim momencie, nie ulegnie zepsuciu, a jego smakiem będzie można cieszyć się na dłużej.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Malbork: 80-lecie Hufca ZHP. Uroczysta zbiórka i konferencja jubileuszowa
Malbork: 80-lecie Hufca ZHP. Uroczysta zbiórka i konferencja jubileuszowa
Piła: Pokaz kreatywności i smaku – uczniowie Szkoły Gastronomicznej w akcji
Piła: Pokaz kreatywności i smaku – uczniowie Szkoły Gastronomicznej w akcji
Katowice: Niecodzienna rzeźba. "Byk" to nowy symbol miasta
Katowice: Niecodzienna rzeźba. "Byk" to nowy symbol miasta
Kobylnica: Modernizacja ulicy Szczecińskiej. Będą utrudnienia
Kobylnica: Modernizacja ulicy Szczecińskiej. Będą utrudnienia
Małopolska: Dwie nowe karetki pogotowia. Ambulans dla osób ważących nawet ponad 300 kg
Małopolska: Dwie nowe karetki pogotowia. Ambulans dla osób ważących nawet ponad 300 kg
Przygotowanie pelargonii do zimy. Dzięki temu na wiosnę będą znów zachwycać
Przygotowanie pelargonii do zimy. Dzięki temu na wiosnę będą znów zachwycać
Nowy Targ: Oszustwo "na jakość wody". Fałszywi administratorzy okradli dwie seniorki
Nowy Targ: Oszustwo "na jakość wody". Fałszywi administratorzy okradli dwie seniorki
Sandomierz: Na dworcu PKP stanie tablica informacyjna dla turystów
Sandomierz: Na dworcu PKP stanie tablica informacyjna dla turystów
Wydłużenie terminu na zmianę nazwiska po rozwodzie
Wydłużenie terminu na zmianę nazwiska po rozwodzie
Lublin: Dzień otwarty w schronisku. Poznaj swojego przyszłego przyjaciela
Lublin: Dzień otwarty w schronisku. Poznaj swojego przyszłego przyjaciela
Krwawa środa. Największa akcja terrorystyczna polskiego podziemia
Krwawa środa. Największa akcja terrorystyczna polskiego podziemia
Sejny: Trzej Marokańczycy zatrzymani. Nielegalnie przekroczyli granicę
Sejny: Trzej Marokańczycy zatrzymani. Nielegalnie przekroczyli granicę