Ochota na coś słodkiego jesienią? Oto przepisy ciasta ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami najlepiej przyrządzić na przełomie lata i jesieni, gdy na targowiskach można kupić nie dość, ze świeże śliwki, to w dodatku w atrakcyjnych cenach. Nastał właśnie ten moment! Poniżej prezentujemy trzy przepisy - zaczynamy od najprostszego. Pozostałe receptury są nieco trudniejsze.
Domowe ciasto ze śliwkamiDomowe ciasto ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Lila Sayed

Ciasto jogurtowe ze śliwkami - to najprostszy przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka jogurtu naturalnego (250 ml)
  • 150 ml oleju
  • 1 kg śliwek
  • cukier puder ( do oprószenia- opcja)


Wykonanie:

Suche składniki przesiewamy do jednej miski, mieszamy ze sobą. W drugiej miseczce rozbijamy jajka z jogurtem, olejem i miodem. Następnie łączymy zawartość obu misek, ciasto możemy wymieszać widelcem lub łyżką. Ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy wypestkowane śliwki, rozcięciem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut- zależy od wielkości formy i wysokości ciasta- zawsze sprawdzamy patyczkiem. Upieczone studzimy i jeśli mamy ochotę posypujemy cukrem pudrem.

Ucierane ciasto ze śliwkami - trudniejszy przepis

Składniki

  • 100 g brązowego cukru (może być i biały)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Boli od samego patrzenia. Rower aż wyrzuciło w powietrze

Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i mleko czas miksując. Ciasto może wyglądać na zważone, ale taki własnie jego urok. Po dodaniu przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą, powinno zmienić konsystencję, chociaż jeszcze troszkę będzie wyglądało na zważone (absolutnie się tym nie przejmujemy). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i na wierzchu układamy przepołowione śliwki. Pieczmy ok. 45 minut do suchego patyczka (jeśli ciasto przed upływem czasu przyrumieni się, możemy położyć na wierzchu papier i piec dalej, aż będzie dobre). Jeśli zaistnieje potrzeba, należy jeszcze chwilkę piec ciasto. Wyjmujemy, studzimy, oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - najtrudniejszy przepis

Składniki:

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy (kilka kropli)


Piana:

  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru pudru


Kruszonka:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 kg śliwek

Wykonanie:
Ciasto: z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 100 ml mleka przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Mleko lekko podgrzać, masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i wyrabiać do połączenia się składników, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Piana: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Kruszonka: do miski wsypać przesiane mąki oraz cukier puder. Dodać miękkie masło. Palcami rozetrzeć mąkę z cukrem i masłem. Zagniatać do momentu, aż da się radę ciasto zlepiać w większe kawałki. Na czas wyrastania ciasta drożdżowego wstawić kruszonkę do lodówki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180C piekarnika i podpiec 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć ostrożnie z piekarnika, ułożyć na nim śliwki (Śliwki warto układać skórką do dołu. Nie wyschną w czasie pieczenia, a ciasto nie nasiąknie ich sokiem). Przykryć pianą z białek. Na pianę z białek wyłożyć kruszonkę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25-30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Warszawa: 40-latek zatrzymany za narażenie zdrowia koleżanki z pracy
Warszawa: 40-latek zatrzymany za narażenie zdrowia koleżanki z pracy
Zielona Góra: Sklep mięsny zamknięty i oklejony policyjną taśmą
Zielona Góra: Sklep mięsny zamknięty i oklejony policyjną taśmą
Strzelce Krajeńskie: Pijany jechał zygzakiem na hulajnodze
Strzelce Krajeńskie: Pijany jechał zygzakiem na hulajnodze
Warszawa: Tragedia w Ursusie. Nie żyje 7-latek
Warszawa: Tragedia w Ursusie. Nie żyje 7-latek
Warszawa: Lemoniada z "niespodzianką". 40-latek zatrzymany
Warszawa: Lemoniada z "niespodzianką". 40-latek zatrzymany
Lublin: Policjanci zatrzymali sprawców podpalenia kapliczki
Lublin: Policjanci zatrzymali sprawców podpalenia kapliczki
Głogów: Ojciec postrzelił syna. Mężczyzna jest w ciężkim stanie
Głogów: Ojciec postrzelił syna. Mężczyzna jest w ciężkim stanie
Autostrada A4: Zatrzymano 37 ton nielegalnych odpadów z Niemiec
Autostrada A4: Zatrzymano 37 ton nielegalnych odpadów z Niemiec
Włocławek: Pies, który przepłynął Wisłę, żyje. Nowe informacje od TOZ
Włocławek: Pies, który przepłynął Wisłę, żyje. Nowe informacje od TOZ
Będzin–Dąbrowa Górnicza: Rusza przygotowanie do budowy nowych torów
Będzin–Dąbrowa Górnicza: Rusza przygotowanie do budowy nowych torów
Gniezno: Akcja "Znicz". Czy policjanci mieli dużo pracy
Gniezno: Akcja "Znicz". Czy policjanci mieli dużo pracy
Olkusz: Brutalne porwanie. Akcję miała zlecić partnerka ofiary
Olkusz: Brutalne porwanie. Akcję miała zlecić partnerka ofiary