Ochota na coś słodkiego jesienią? Oto przepisy ciasta ze śliwkami
Ciasto jogurtowe ze śliwkami - to najprostszy przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jaja
- 2 łyżki miodu
- szklanka jogurtu naturalnego (250 ml)
- 150 ml oleju
- 1 kg śliwek
- cukier puder ( do oprószenia- opcja)
Wykonanie:
Suche składniki przesiewamy do jednej miski, mieszamy ze sobą. W drugiej miseczce rozbijamy jajka z jogurtem, olejem i miodem. Następnie łączymy zawartość obu misek, ciasto możemy wymieszać widelcem lub łyżką. Ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy wypestkowane śliwki, rozcięciem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut- zależy od wielkości formy i wysokości ciasta- zawsze sprawdzamy patyczkiem. Upieczone studzimy i jeśli mamy ochotę posypujemy cukrem pudrem.
Ucierane ciasto ze śliwkami - trudniejszy przepis
Składniki
- 100 g brązowego cukru (może być i biały)
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i mleko czas miksując. Ciasto może wyglądać na zważone, ale taki własnie jego urok. Po dodaniu przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą, powinno zmienić konsystencję, chociaż jeszcze troszkę będzie wyglądało na zważone (absolutnie się tym nie przejmujemy). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i na wierzchu układamy przepołowione śliwki. Pieczmy ok. 45 minut do suchego patyczka (jeśli ciasto przed upływem czasu przyrumieni się, możemy położyć na wierzchu papier i piec dalej, aż będzie dobre). Jeśli zaistnieje potrzeba, należy jeszcze chwilkę piec ciasto. Wyjmujemy, studzimy, oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - najtrudniejszy przepis
Składniki:
Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 40 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 5 żółtek
- szczypta soli
- olejek waniliowy (kilka kropli)
Piana:
- 5 białek
- 3 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki krupczatki
- 125 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 kg śliwek
Wykonanie:
Ciasto: z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 100 ml mleka przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Mleko lekko podgrzać, masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i wyrabiać do połączenia się składników, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Piana: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Kruszonka: do miski wsypać przesiane mąki oraz cukier puder. Dodać miękkie masło. Palcami rozetrzeć mąkę z cukrem i masłem. Zagniatać do momentu, aż da się radę ciasto zlepiać w większe kawałki. Na czas wyrastania ciasta drożdżowego wstawić kruszonkę do lodówki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180C piekarnika i podpiec 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć ostrożnie z piekarnika, ułożyć na nim śliwki (Śliwki warto układać skórką do dołu. Nie wyschną w czasie pieczenia, a ciasto nie nasiąknie ich sokiem). Przykryć pianą z białek. Na pianę z białek wyłożyć kruszonkę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25-30 minut.