Ogórki inne niż wszystkie. Przepis na ogórki po watykańsku to objawienie dla twoich kubków smakowych

Ogórki po watykańsku to idealny wybór dla tych, którzy lubią eksperymenty w kuchni. Ten przepis łączy dobrze znane składniki z nietypowym dodatkiem, który zmienia całą kompozycję smaków. Efekt? Chrupiące, słodko-kwaśne ogórki, które podbijają podniebienia. Spróbuj raz, a będą gościć w twojej spiżarni co roku.
Co dobrego można zrobić z ogórków?Co dobrego można zrobić z ogórków?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
G. Fedyk, K. Puczyńska

Domowe przetwory z ogórków – łatwy przepis

Chcesz zrobić domowe przetwory, ale znudziły ci się ogórki kiszone czy małosolne? Postaw na coś oryginalnego. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne ogórki watykańskie. To wyśmienity przysmak o słodko-kwaśnym smaku. Ogórki są chrupiące, wyraziste i pasują do wielu potraw. Przygotowuje się je bardzo łatwo, z dodatkiem rodzynek, czosnku oraz zalewy ze sporą ilością octu i cukru. Całość warto zapasteryzować metodą na sucho w piekarniku.
Zobacz w galerii, jak zrobić oryginalne ogórki watykańskie

Przepis na ogórki watykańskie

Czas przygotowania: ok. 20 minut + macerowanie ogórków i pasteryzowanie.
Porcja na: 6 słoików.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:







  • 2 kg ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • 6 łyżek rodzynek,
  • 6 ząbków czosnku,
  • ziarenka pieprzu,

Zalewa:




  • 400 ml wody,
  • 800 ml octu,
  • 800 g cukru.

Jak zrobić najlepsze ogórki watykańskie z rodzynkami?

Sposób przygotowania:














  1. Ogórki umyj, zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny.
  2. Odcedź ogórki z wody, pokrój na połówki lub ćwiartki i posyp solą. Odstaw na 1,5 godziny.
  3. Rodzynki sparz wrzątkiem, obierz czosnek.
  4. Słoiki dokładnie umyj i sparz wodą.
  5. Układaj ogórki ciasno w słoikach.
  6. Do każdego słoika wsyp łyżkę rodzynek, 5 ziarenek pieprzu i włóż ząbek czosnku.
  7. Zagotuj wodę z octem i cukrem.
  8. Ciepłą zalewą wypełnij słoiki z ogórkami.
  9. Zakręć słoiki i ustaw na blaszce. Wstaw do piekarnika.
  10. Włącz piekarnik na 120 stopni Celsjusza i pasteryzuj ogórki ok. 5 minut.
  11. Wyjmij słoiki z piekarnika i odwróć do góry nogami. Odstaw w zacienione miejsce.
  12. Po 3 dniach ogórki są gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Bukowno: Zmiany w kursowaniu linii 467. Są szczegóły
Bukowno: Zmiany w kursowaniu linii 467. Są szczegóły
Pożar naczepy na A1 pod Świeciem. W akcji sześć zastępów straży
Pożar naczepy na A1 pod Świeciem. W akcji sześć zastępów straży
Suwałki: Nielegalny transport paliwa zatrzymany
Suwałki: Nielegalny transport paliwa zatrzymany
Tomasz Rzeńca z UKS Orientuś Łódź mistrzem Europy juniorów w biegu na orientację
Tomasz Rzeńca z UKS Orientuś Łódź mistrzem Europy juniorów w biegu na orientację
Sanok: Dni Freedom 2025. Koncerty, teatr i mnóstwo atrakcji dla rodzin
Sanok: Dni Freedom 2025. Koncerty, teatr i mnóstwo atrakcji dla rodzin
Warszawa: Historia Pałacu Kultury i Nauki
Warszawa: Historia Pałacu Kultury i Nauki
Sekret bitwy pod Zawichostem. Jak do niej doszło?
Sekret bitwy pod Zawichostem. Jak do niej doszło?
Sztum: Już niebawem Festiwal Rycerski im. Albrechta III Habsburga
Sztum: Już niebawem Festiwal Rycerski im. Albrechta III Habsburga
Stary Tomyśl: Strefa rekreacyjna tonie w śmieciach? "To nie wysypisko"
Stary Tomyśl: Strefa rekreacyjna tonie w śmieciach? "To nie wysypisko"
Jastrzębie-Zdrój: Straciła 120 tys. zł. Myślała, że pomaga córce
Jastrzębie-Zdrój: Straciła 120 tys. zł. Myślała, że pomaga córce
Sędziszów: Pijany 62-latek przyjechał autem na komisariat
Sędziszów: Pijany 62-latek przyjechał autem na komisariat
Kępno: Dachował i zostawił ranną pasażerką. Wpadł na policjanta
Kępno: Dachował i zostawił ranną pasażerką. Wpadł na policjanta