Ograniczenie węglowodanów - a nie kalorii - spowoduje utratę na wadze
Osoby w wieku 20 - 65 lat, mające nadwagę lub otyłość, stosowały przez jeden dzień trzy różne plany żywieniowe: dietę z normalną ilością węglowodanów, dietę niskowęglowodanową z zrównoważonym spożyciem kalorii oraz dietę niskowęglowodanową z dużym ograniczeniem kalorii.
Jak odkryto, obie diety niskowęglowodanowe - niezależnie od ograniczenia kalorii - prowadziły do poprawy markerów metabolicznych uczestników i lepszego przetwarzania posiłku bogatego w tłuszcz, w tym do obniżenia poziomu trójglicerydów (rodzaju tłuszczu we krwi, który może prowadzić do chorób serca) oraz przesunięcia metabolizmu w kierunku spalania tłuszczu jako źródła energii.
- Odkryliśmy, że po prostu ograniczając węglowodany (bez konieczności skrajnego ograniczania kalorii) możemy uzyskać efekty metaboliczne podobne do tych związanych z krótkotrwałym postem. Sugeruje to, że okresowe ograniczanie spożycia węglowodanów może być bardziej dostępne i trwałe dla ludzi, którzy chcą zarządzać swoim zdrowiem metabolicznym i je poprawiać - wyjaśnia dr Adam Collins z Uniwersytetu Surrey.
Chociaż uczestnicy odczuwali większy głód w dniach z dietą niskowęglowodanową, nie przekładało się to na zwiększone spożycie jedzenia w ciągu kolejnych dwóch dni. Sugeruje to, że organizm może się adaptować do ograniczonego spożycia węglowodanów, co potencjalnie ułatwia długoterminowe trzymanie się takiej diety.
- Badania oferują obiecującą, nową perspektywę na interwencje dietetyczne wspierające zdrowie metaboliczne i mogą mieć znaczenie w leczeniu takich schorzeń jak cukrzyca typu 2, choroby serca i otyłość - podsumowuje dr Collins.
Na podstawie:
Carb restriction offers relief from calorie counting, according to study