Omlet który smakuje jak deser, a wspiera estetyczną sylwetkę
Jajka, będące bazą omletu, to jeden z najbardziej wartościowych składników w diecie człowieka, ponieważ dostarczają pełnowartościowe białko, wszystkie niezbędne aminokwasy, a także witaminę A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Obecność luteiny i zeaksantyny wspiera zdrowie oczu i działa ochronnie na wzrok. Dodatek odżywki białkowej nie tylko zwiększa zawartość białka w posiłku, ale również wspomaga regenerację mięśni, dlatego ten omlet jest doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie lub dbających o sylwetkę.
Do smażenia najlepiej sprawdza się masło klarowane, które jest odporne na wysoką temperaturę, pozbawione laktozy i kazeiny, a przy tym bogate w witaminę A, E i kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki temu omlet zawiera nie tylko lepsze właściwości odżywcze, ale też wyjątkowy, lekko orzechowy aromat.
Taki proteinowy omlet na słodko można z łatwością dopasować do swoich upodobań. Podaj go np. z ulubionymi owocami, musem owocowym, masłem orzechowym, jogurtem naturalnym czy syropem klonowym. Możliwości są niemal nieograniczone.
To przepis na omlet, który idealnie wpisuje się w dietę wysokobiałkową, pomaga zapanować nad głodem i stabilizuje poziom cukru we krwi, a jednocześnie dostarcza przyjemność z jedzenia. Jeśli szukasz szybkiej, wartościowej opcji, która dostarczy Ci energię i zadowolenie to ten białkowy omlet na słodko to strzał w dziesiątkę.Jak zrobić omlet białkowy na słodko? Poznaj prosty przepis na omlet z odżywką białkową!
Składniki na omlet białkowy na słodko:
- Jajko kurze – 3 sztuki (180 g)
- Odżywka białkowa (np. czekoladowa, ciasteczkowa, waniliowa lub inna) – 1 porcja (30 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
Przygotowanie omleta białkowego na słodko:
Krok 1: Jajka umyj ciepłą wodą, osusz i rozbij. Następnie oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach. Białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego, suchego i wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub kuchenną trzepaczką na sztywną pianę.
Krok 2: Gdy białka będą już ubite zacznij dodawać małymi partiami żółtka i odżywkę białkową, cały czas miksując.
Krok 3: Masło rozgrzej i rozprowadź po całej powierzchni patelni.
Krok 4: Po chwili przełóż przygotowaną masę i smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 4-6 min na każdą stronę.
Krok 5: Przewróć na drugą stronę, gdy masa będzie delikatnie ścięta.
Krok 6: Gotowego omleta przełóż na talerz.