Owsianka która wspiera trawienie i poprawia nastrój
Owsianka, przygotowana na bazie mleka, dostarcza organizmowi niezbędne białko i wapń, ważne dla zdrowia kości. Płatki owsiane, będące głównym składnikiem, są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i daje długotrwałe uczucie sytości, a także zawierają złożone węglowodany, dostarczające energii na cały dzień.
Nasiona chia, dodane do owsianki, są prawdziwą superżywnością. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na serce i mózg, a także zawierają antyoksydanty, białko i błonnik. Nasiona chia nadają owsiance ciekawą konsystencję i powodują, że staje się ona jeszcze bardziej sycąca.
Banan, będący naturalnym słodzikiem, wnosi do owsianki słodycz oraz sporą ilość potasu, który wspiera zdrowie serca. Jego miękka, kremowa konsystencja doskonale uzupełnia owsiankę i nasiona chia.
Owsianka na mleku z nasionami chia i bananem to idealna propozycja na zdrowe, szybkie i smakowite śniadanie. Można ją dodatkowo urozmaicić ulubionymi dodatkami, takimi jak orzechy, miód czy inne świeże owoce. To danie, które z pewnością zadowoli każdego, kto szuka zdrowych i pysznych sposobów na rozpoczęcie dnia.Jak przygotować owsiankę na mleku z nasionami chia? Poznaj prosty przepis na owsiankę z nasionami chia i bananem!
Składniki na owsiankę na mleku z nasionami chia i bananem:
- Płatki owsiane górskie – 5 łyżek (50 g)
- Banan – 1 mała sztuka (100 g)
- Mleko 2% – 1/2 szklanki (115 g)
- Nasiona chia – 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – opcjonalnie
- Woda
Przygotowanie owsianki na mleku z nasionami chia i bananem:
Krok 1: Banana umyj, obierz i pokrój w plasterki.
Krok 2: W rondelku umieść mleko, płatki owsiane, nasiona chia, opcjonalnie słodzik i trochę wody (około 1/2 szklanki). Zagotuj, co chwilę mieszając. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 5-10 min w zależności od tego jaką konsystencję owsianki chcesz otrzymać. Co jakiś czas zamieszaj. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody.
Krok 3: Przełóż na talerz i dodaj plasterki banana.