Pasta z makreli w pomidorach. Smakowite smarowidło z konserwy rybnej
Nie wiesz, co zrobić z konserwą rybną? Zrób pastę z makreli w pomidorach. To świetna opcja na śniadanie lub drugie śniadanie, którą przygotujesz w kilka minut. Przy tym jest wypełniona białkiem, które jest potrzebne do budowy mięśni i poczucia sytości. Nawet u najmłodszych dzieci. Poznaj przepis na pastę z makreli w pomidorach.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Nungning20/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Pasta z makreli w pomidorach - szybki przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 puszka makreli w pomidorach (ok. 170 g),
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 mała cebula lub 2-3 dymki,
- 2 łyżki majonezu lub gęstym jogurtem naturalnym,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek lub natka pietruszki do posypania.
Jak zrobić pastę z makreli w pomidorach?
Sposób przygotowania:
- Na początku ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
- Rozgnieć jajka widelcem w misce.
- Dodaj makrelę w pomidorach razem z sosem i dokładnie rozdrobnij.
- Posiekaj drobno cebulę lub dymkę i dodaj do miski.
- Wymieszaj wszystko z majonezem lub jogurtem.
- Dopraw solą i pieprzem według własnych upodobań.
- Na koniec posyp pastę świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Sposób podania pasty z makreli w pomidorach
Nałóż pastę na świeże bułeczki lub kromki pełnoziarnistego chleba. Taka pasta sprawdzi się także jako farsz do tortilli albo dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Możesz przygotować ją wieczorem niemal przed snem i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu rano będziesz miał gotową pastę na kanapki bez tracenia czasu na jej szykowanie.
Niech ten przepis wykorzystujący konserwę rybną zachęci cię do zrobienia pożywnego śniadania dla całej rodziny. Smacznego!