Pasztet z cukinii. Prosty przepis na obiad
Pasztet z cukinii to przekąska, która świetnie smakuje podana między kromkami chleba jako kanapka lub w formie przystawki na imprezę. Domowy pasztet z cukinii wyjątkowo smakuje podczas śniadania wielkanocnego lub jako dodatek do dań z grilla. Podpowiadamy przepis na pasztet z cukinii dla całej rodziny.
Pasztet z cukinii - przepis na obiad
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 2 kg cukinii,
- 3 łyżki oliwy,
- 300 g cebuli,
- 200 g tartej bułki pszennej,
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 4 jajka,
- 20 g masła,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
- 5 g posiekanej świeżej mięty,
- 5 g listków estragonu.
Jak zrobić pasztet z cukinii?
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój na cienkie plastry. Bułkę tartą zalej mlekiem lub napojem roślinnym i zostawić do namoczenia.
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na sitku odciśnij warzywo z nadmiaru płynu.
- Cebulę i cukinię przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie w dużej misce połącz cebulę, cukinię, bułkę tartą, jajka, świeżą miętę i estragon.
- Masę na pasztet z cukinii przypraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
- Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papier do pieczenia. Następnie umieść w niej masę na pasztet cukiniowy.
- Pasztet z cukinii piecz w 180° Celsjusza przez godzinę.
- Po upieczeniu pasztet z cukinii wyjmij i odstaw do wystudzenia w formie i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Upieczony pasztet z cukinii świetnie smakuje na drugi dzień.
Sposób podania
Domowy pasztet z cukinii można podawać z domowym sosem majonezowym lub sosem chrzanowym. Zachęcamy także do wypróbowania pasztetu z cukinii z sosem czosnkowym albo z sosem tatarskim. W każdej z tych wersji będzie smakować wybornie.
Pasztet bez bułki tartej
Pasztet z cukinii można zrobić także w innej wersji. Zamiast bułki tartej można sięgnąć po kaszę manną, a zamiast mleka dodać więcej oleju. Pasztet cukiniowy jest jeszcze smaczniejszy, gdy doprawi się do suszonymi ziołami i przyprawami. Szczególnie przydatne będą takie dodatki jak:
- oregano,
- majeranek,
- kurkuma,
- tymianek,
- lubczyk,
- słodka papryka.
Pasztet z cukinii można zestawić także z innymi warzywami. Szczególnie pasować będą starte na grubych oczkach marchewki, korzeń pietruszki i seler. Zachęcamy do eksperymentowania z ulubionymi dodatkami, aby dostosować danie do swoich upodobań smakowych.