Pasztet z cukinii. Prosty przepis na obiad

Pasztet z cukinii to przepis na lekką przekąskę dla całej rodziny. Można ją przyrządzać niemal przez cały rok, ale najlepiej smakuje na przełomie wiosny i lata. Taki pasztet z cukinii będzie zieloną alternatywą dla mięsnych pasztetów na Wielkanoc. Zobacz przepis na domowy pasztet z cukinii.
Pasztet z cukiniiDomowy pasztet z cukinii to znakomity posiłek na śniadanie, lunch do pracy lub lekką kolację.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Getty Images/thepiwko/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Pasztet z cukinii to przekąska, która świetnie smakuje podana między kromkami chleba jako kanapka lub w formie przystawki na imprezę. Domowy pasztet z cukinii wyjątkowo smakuje podczas śniadania wielkanocnego lub jako dodatek do dań z grilla. Podpowiadamy przepis na pasztet z cukinii dla całej rodziny.

Pasztet z cukinii - przepis na obiad

Liczba porcji: dla 10 osób.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 300 g cebuli,
  • 200 g tartej bułki pszennej,
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 4 jajka,
  • 20 g masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 5 g posiekanej świeżej mięty,
  • 5 g listków estragonu.

Jak zrobić pasztet z cukinii?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój na cienkie plastry. Bułkę tartą zalej mlekiem lub napojem roślinnym i zostawić do namoczenia.
  2. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na sitku odciśnij warzywo z nadmiaru płynu.
  3. Cebulę i cukinię przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie w dużej misce połącz cebulę, cukinię, bułkę tartą, jajka, świeżą miętę i estragon.
  4. Masę na pasztet z cukinii przypraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  5. Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papier do pieczenia. Następnie umieść w niej masę na pasztet cukiniowy.
  6. Pasztet z cukinii piecz w 180° Celsjusza przez godzinę.
  7. Po upieczeniu pasztet z cukinii wyjmij i odstaw do wystudzenia w formie i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Upieczony pasztet z cukinii świetnie smakuje na drugi dzień.

Sposób podania

Domowy pasztet z cukinii można podawać z domowym sosem majonezowym lub sosem chrzanowym. Zachęcamy także do wypróbowania pasztetu z cukinii z sosem czosnkowym albo z sosem tatarskim. W każdej z tych wersji będzie smakować wybornie.

Pasztet bez bułki tartej

Pasztet z cukinii można zrobić także w innej wersji. Zamiast bułki tartej można sięgnąć po kaszę manną, a zamiast mleka dodać więcej oleju. Pasztet cukiniowy jest jeszcze smaczniejszy, gdy doprawi się do suszonymi ziołami i przyprawami. Szczególnie przydatne będą takie dodatki jak:

  • oregano,
  • majeranek,
  • kurkuma,
  • tymianek,
  • lubczyk,
  • słodka papryka.


Pasztet z cukinii można zestawić także z innymi warzywami. Szczególnie pasować będą starte na grubych oczkach marchewki, korzeń pietruszki i seler. Zachęcamy do eksperymentowania z ulubionymi dodatkami, aby dostosować danie do swoich upodobań smakowych.

Wybrane dla Ciebie

Rudnik nad Sanem: Otwarcie boiska piłkarskiego. Rozegrano mecz
Rudnik nad Sanem: Otwarcie boiska piłkarskiego. Rozegrano mecz
Lubuskie: Dramat na niebie. Zginęły młode rybołowy. Padły ofiarą bezwzględnych zabójców
Lubuskie: Dramat na niebie. Zginęły młode rybołowy. Padły ofiarą bezwzględnych zabójców
Sosnowiec: To ją zaatakował agresor z maczetą, zanim został zastrzelony. Oto relacja pani Iwony: "To był koszmar, bałam się o swoje życie"
Sosnowiec: To ją zaatakował agresor z maczetą, zanim został zastrzelony. Oto relacja pani Iwony: "To był koszmar, bałam się o swoje życie"
Gdańsk: Festiwal literacki "W poprzek wpław" już we wrześniu
Gdańsk: Festiwal literacki "W poprzek wpław" już we wrześniu
Bydgoszcz: Uśmiechnięty Dzień dla wychowanków domów dziecka
Bydgoszcz: Uśmiechnięty Dzień dla wychowanków domów dziecka
Szprotawa: Ratusz w remoncie, z kolejnym dofinansowaniem
Szprotawa: Ratusz w remoncie, z kolejnym dofinansowaniem
Louis de Funès. Geniusz mimiki, którego bał się nawet reżyser
Louis de Funès. Geniusz mimiki, którego bał się nawet reżyser
Sprzedaż jaj w dużych gospodarstwach. Kiedy i gdzie trzeba je oznakować?
Sprzedaż jaj w dużych gospodarstwach. Kiedy i gdzie trzeba je oznakować?
Gostyń: Zatrzymany niebezpieczny piroman. Podpalił 13 razy
Gostyń: Zatrzymany niebezpieczny piroman. Podpalił 13 razy
Piła: Ukradł samochód. Ma sądowy zakaz prowadzenia
Piła: Ukradł samochód. Ma sądowy zakaz prowadzenia
Zielona Góra: Prokuratura bada nieprawidłowości przy wydaniu wiz
Zielona Góra: Prokuratura bada nieprawidłowości przy wydaniu wiz
Poznań: Dusił mężczyznę i ukradł mu plecak. W środku było 20 tys zł
Poznań: Dusił mężczyznę i ukradł mu plecak. W środku było 20 tys zł