Poczuj zapach szarlotki tatrzańskiej w swoim domu

Aromatyczna szarlotka tatrzańska to połączenie kruchego ciasta, cienko poszatkowanych jabłek i kruszonki. Jabłka doprawiam cynamonem, a lekko karmelowego smaku dodaję łyżeczką cukru trzcinowego. Nazwa szarlotki prawdopodobnie pochodzi od użycia dużej ilości jabłek, które dodają ciastu wysokości. Poznaj przepis na tradycyjną szarlotkę tatrzańską jak z babcinego przepiśnika.
Cake in the oven, baking pie
Homemade cake is prepared and baked in a special form for baking in an electric oven in the kitchen. View of the finished cake with the oven door open.
cake, oven, food, homemade, tasty, bakery, delicious, fresh, closeup, cupcake, dessert, pastry, sweet, background, brown, cooking, healthy, snack, hot, gourmet, kitchen, muffin, nutrition, baked, breakfast, diet, pieces, sugar, bread, home, taste, tray, warm, chocolate, good, yellow, fruit, pie, baking, color, dough, health, portion, making, appleSzarlotka w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright:Andrey Atanov (Ivanovich)
Anna Daniluk

Szarlotka tatrzańska to prawdziwy rarytas dla fanów wypieków z jabłkami. Kruche, maślane ciasto po upieczeniu rozpływa się w ustach. Łączę je z łyżką śmietany, choć czasami robię je w lżejszej wersji z łyżką jogurtu naturalnego. Następnie szatkuje jabłka na cienkie plastry o równej grubości. W ten sposób możesz także zrobić szybką szarlotkę z pokrojonymi jabłkami. Ważne, aby nie oszczędzać na użyciu cynamonu.

Tak jak wspominałam szarlotkę tatrzańską prawdopodobnie nazwano tak od użycia dużej ilości jabłek. Jest jednak także drugie wytłumaczenie. W Tatrach istnieje "Ekstremalny Szlak Szarlotek Tatrzańskich". Pomysłodawcą trasy jest pan Kuba Terakowski, który podczas jednej wycieczki zjadł i ocenił szarlotki tatrzańskie we wszystkich schroniskach. Więcej informacji na temat tej wyprawy możesz przeczytać w artykule Patrycji Sekleckiej w serwisie Strona Podróży.

Szarlotka tatrzańska - przepis na tradycyjne ciasto

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 20 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka jajek,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 procent lub jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli.
Nadzienie:
  • 800 g - 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu.
Wedle uznania:
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jak zrobić szarlotkę tatrzańską?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku jabłka umyj, obierz ze skórki i poszatkuj na cienkie plastry. Możesz zrobić to za pomocą ostrego noża, szatkownicy typu mandolina lub malaksera z odpowiednio tnąca nakładką.
  2. Jabłka zasyp cynamonem i wymieszaj. Według uznania możesz dodać soku z cytryny i cukru trzcinowego.
  3. W misce wymieszaj wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniataj do uzyskania gładkiej masy bez grudek masła.
  4. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były zimne i miały jak najkrótszy czas stykania z ciepłem dłoni.
  5. Ja najczęściej korzystam z robota kuchennego, który zagniata ciasto w kilka minut i idealnie łączy składniki na elastyczne ciasto.
  6. Ciasto kruche podziel na dwie części, 1/3 ciasta wstaw do zamrażarki, a 2/3 ciasta wylep formę do pieczenia 29 × 42 cm.
  7. Formę wylepioną ciastem kruchym nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza. Piecz przez 15 minut, aż się zarumieni.
  8. Następnie wyłóż na przypieczony spód wcześniej przygotowane jabłka.
  9. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce i rozsyp równomiernie na jabłkach.
  10. Szarlotkę tatrzańską wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C i piecz przez godzinę.
  11. Po upieczeniu szarlotkę tatrzańską odstaw do wystudzenia, posyp cukrem pudrem i podawaj do kawy.

Jeśli chcesz upiec szarlotkę tatrzańską na dużej blaszce, zachęcam cię do podwojenia składników. Upieczoną szarlotkę możesz podawać z lodami waniliowymi, posypaną cukrem pudrem lub polaną sosem czekoladowym.

Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia aromatycznej szarlotki z cynamonem na kruchym cieście. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Warszawa: Wypadek na ul. Chałubińskiego. Kierująca hulajnogą wjechała pod tramwaj
Warszawa: Wypadek na ul. Chałubińskiego. Kierująca hulajnogą wjechała pod tramwaj
Warszawa: Tragedia na torach. Śmiertelne potrącenie przez pociąg
Warszawa: Tragedia na torach. Śmiertelne potrącenie przez pociąg
Konkurs "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025" rozstrzygnięty
Konkurs "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025" rozstrzygnięty
Kartuzy: Ojciec z synem chodzili razem kraść. Teraz grozi im więzienie
Kartuzy: Ojciec z synem chodzili razem kraść. Teraz grozi im więzienie
Lipsko: Przebywali w Polsce nielegalnie. Zostali przekazani Straży Granicznej
Lipsko: Przebywali w Polsce nielegalnie. Zostali przekazani Straży Granicznej
Kościerzyna: Ponad 5. tys. porcji narkotyków. 38-latek zatrzymany
Kościerzyna: Ponad 5. tys. porcji narkotyków. 38-latek zatrzymany
Łódź: Już wkrótce targi pracy dla osób z niepełnosprawnościami!
Łódź: Już wkrótce targi pracy dla osób z niepełnosprawnościami!
Świecie: Odnaleziono zwłoki młodego mężczyzny
Świecie: Odnaleziono zwłoki młodego mężczyzny
Łódź: Powraca festiwal idei i sztuki. Łódź Wielu Kultur
Łódź: Powraca festiwal idei i sztuki. Łódź Wielu Kultur
Konin: 2 lata SOWY. Przed nami urodzinowe warsztaty i eksperymenty
Konin: 2 lata SOWY. Przed nami urodzinowe warsztaty i eksperymenty
Theater Magdeburg: Jadwiga Postrożna jako Wenus w "Tannhäuserze"
Theater Magdeburg: Jadwiga Postrożna jako Wenus w "Tannhäuserze"
Medyka: Zatrzymanie na przejściu granicznym. W bagażu miała fortunę
Medyka: Zatrzymanie na przejściu granicznym. W bagażu miała fortunę