Poczuj zapach szarlotki tatrzańskiej w swoim domu
Szarlotka tatrzańska to prawdziwy rarytas dla fanów wypieków z jabłkami. Kruche, maślane ciasto po upieczeniu rozpływa się w ustach. Łączę je z łyżką śmietany, choć czasami robię je w lżejszej wersji z łyżką jogurtu naturalnego. Następnie szatkuje jabłka na cienkie plastry o równej grubości. W ten sposób możesz także zrobić szybką szarlotkę z pokrojonymi jabłkami. Ważne, aby nie oszczędzać na użyciu cynamonu.
Tak jak wspominałam szarlotkę tatrzańską prawdopodobnie nazwano tak od użycia dużej ilości jabłek. Jest jednak także drugie wytłumaczenie. W Tatrach istnieje "Ekstremalny Szlak Szarlotek Tatrzańskich". Pomysłodawcą trasy jest pan Kuba Terakowski, który podczas jednej wycieczki zjadł i ocenił szarlotki tatrzańskie we wszystkich schroniskach. Więcej informacji na temat tej wyprawy możesz przeczytać w artykule Patrycji Sekleckiej w serwisie Strona Podróży.
Szarlotka tatrzańska - przepis na tradycyjne ciasto
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 20 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka jajek,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 procent lub jogurtu naturalnego,
- szczypta soli.
- 800 g - 1 kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu.
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Jak zrobić szarlotkę tatrzańską?
Sposób przygotowania:
- Na początku jabłka umyj, obierz ze skórki i poszatkuj na cienkie plastry. Możesz zrobić to za pomocą ostrego noża, szatkownicy typu mandolina lub malaksera z odpowiednio tnąca nakładką.
- Jabłka zasyp cynamonem i wymieszaj. Według uznania możesz dodać soku z cytryny i cukru trzcinowego.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniataj do uzyskania gładkiej masy bez grudek masła.
- Pamiętaj, aby wszystkie składniki były zimne i miały jak najkrótszy czas stykania z ciepłem dłoni.
- Ja najczęściej korzystam z robota kuchennego, który zagniata ciasto w kilka minut i idealnie łączy składniki na elastyczne ciasto.
- Ciasto kruche podziel na dwie części, 1/3 ciasta wstaw do zamrażarki, a 2/3 ciasta wylep formę do pieczenia 29 × 42 cm.
- Formę wylepioną ciastem kruchym nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza. Piecz przez 15 minut, aż się zarumieni.
- Następnie wyłóż na przypieczony spód wcześniej przygotowane jabłka.
- Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce i rozsyp równomiernie na jabłkach.
- Szarlotkę tatrzańską wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C i piecz przez godzinę.
- Po upieczeniu szarlotkę tatrzańską odstaw do wystudzenia, posyp cukrem pudrem i podawaj do kawy.
Jeśli chcesz upiec szarlotkę tatrzańską na dużej blaszce, zachęcam cię do podwojenia składników. Upieczoną szarlotkę możesz podawać z lodami waniliowymi, posypaną cukrem pudrem lub polaną sosem czekoladowym.
Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia aromatycznej szarlotki z cynamonem na kruchym cieście. Smacznego!