Pożegnaj drogi cukier waniliowy. Zrób go w trzy minuty i poczuj niebiański aromat
Cukier waniliowy – przepis na aromatyczny dodatek
Liczba porcji: 1 szczelny słoik o pojemności 1 l
Czas przygotowania: 3 minuty
Stopień trudności: bardzo łatwy
Składniki:
- 1 laska wanilii (najlepiej Bourbon lub Tahiti),
- 1 kg cukru białego lub trzcinowego,
- szczelny słoik.
Jak zrobić cukier waniliowy w domu?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozetnij laskę wanilii wzdłuż ostrym nożem, a następnie delikatnie wyskrob ze środka wszystkie drobne, aromatyczne nasionka.
- Umieść wyskrobane nasionka oraz rozciętą, „pustą” laskę wanilii w słoiku z cukrem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolitą konsystencję i szybsze uwolnienie aromatu, możesz zmiksować nasionka wanilii z częścią cukru na cukier puder w malakserze, a następnie przesypać wszystko do słoika z pozostałym cukrem.
- Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że nasionka wanilii równomiernie rozprowadziły się w cukrze. Słoik energicznie i szczelnie zamknij.
- Odstaw słoik w ciemne i chłodne miejsce, najlepiej do kuchennej szafki, na co najmniej tydzień. Pamiętaj, że im dłużej cukier będzie „dojrzewał” z wanilią, tym zyska intensywniejszy i głębszy aromat.
- Energicznie zamknij słoik, aby był szczelny i odstaw na co najmniej tydzień do kuchennej szafki (im dłużej, tym zyskasz intensywniejszy aromat).
- Nie zapominaj o regularnym potrząsaniu słoikiem – dzięki temu wanilia równomiernie odda swój aromat cukrowi.
Cukier waniliowy do deserów
Cukier waniliowy to prawdziwy bohater kulinarny, który świetnie sprawdzi się nie tylko w tradycyjnych ciastach. Jego słodko-korzenny smak idealnie współgra z:
- potrawami mącznymi — dodaj go do naleśników, gofrów, racuchów, pączków, a nawet zup mlecznych.
- deserami — wzbogać smak serników, szarlotek, keksów, babeczek, budyniów, sosów, kremów do tortów i puszystych lodów.
- napojami — łyżeczka cukru waniliowego do porannej kawy, kakao czy domowego likieru potrafi zdziałać cuda.
- owocami — wykorzystaj go do słodzenia kompotów, musów owocowych czy pieczonych jabłek.
- czekoladą — spróbuj dodać cukier waniliowy do gorącej czekolady lub domowych czekoladek, a z trudem się oderwiesz.
Czym jest wanilia?
Pełna nazwa tropikalnego pnącza z rodziny storczyków to wanilia płaskolistna. W naturalnym środowisku wanilia rośnie w Brazylii, Paragwaju i wschodnim Meksyku. Wciąż najbardziej pożądaną przyprawą jest wanilia z Madagaskaru uznawana za najbardziej mięsistą. Charakterystyczny zapach uzyskują dopiero po żmudnym procesie suszenia i fermentacji. Najczęściej wanilię — poza aromatyzowanym cukrem — używa się w postaci:
- lasek – naturalna postać przyprawy,
- proszku – suszona i zmielona wanilia,
- olejku – koncentrat aromatu,
- ekstraktu – alkoholowego roztworu.
Wanilia a wanilina
Za aromat wanilii odpowiada substancja znana jako wanilina. Z czasem zaczęto pozyskiwać ją syntetycznie, tworząc tańszy zamiennik przyprawy np.: z ługów powstających przy produkcji papieru. Jednak pamiętaj, że naturalna laska wanilii nadaje ciastom i kompotom wyjątkowego aromatu bez posmaku goryczki, który występuje w cukrze wanilinowym.
Cena cukru waniliowego
Przygotowanie domowego cukru waniliowego to nie tylko gwarancja jakości, ale i znaczna oszczędność. Pojedyncza laska wanilii (kosztująca maksymalnie 16 złotych) wystarczy, by zaaromatyzować cały kilogram cukru. Oznacza to, że za około 20 złotych (doliczając koszt cukru) zyskasz nieziemsko pachnący dodatek do ciast. Dla porównania kilogram gotowego cukru waniliowego z prawdziwej wanilii ze sklepu to wydatek rzędu 180-330 zł w zależności od producenta przypraw. Różnica jest kolosalna.
Pamiętaj, że rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej od wieków cenili wanilię nie tylko za smak, ale i za prozdrowotne właściwości – uważano ją za środek usuwający zmęczenie, dodający odwagi, wzmacniający witalność i ogólne zdrowie. Co więcej, współcześnie olejek waniliowy używany jest jako naturalny środek odstraszający komary i muchy, co czyni go sprzymierzeńcem podczas letnich urlopów.