Proste i pyszne. Pulpety w sosie koperkowym smakują jak u babci. Do sosu koniecznie dodaj jeden ważny składnik

Pulpety w sosie koperkowym to klasyczna potrawa kuchni polskiej i dla wielu z nas wspomnienie z dzieciństwa. Tajemnicą tego dania jest delikatne mięso oraz niezwykle kremowy sos koperkowy. Pyszny, kremowy, o niepowtarzalnym aromacie. Moja babcia dodawała do niego jeden ważny składnik.
Pulpety w sosie koperkowymPulpety w sosie koperkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock
A. Daniluk, K. Głogowska

Pulpety w sosie koperkowym to zdecydowanie jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa. Nikt nie robił ich tak doskonale, jak moja babcia. Pulpeciki były delikatne i aromatyczne, a sos kremowy i przepyszny. Wszystkie wnuki przepadały za tym daniem. Pałaszowaliśmy tak, że dosłownie trzęsły nam się uszy. Babcia robiła najlepszy sos koperkowy do pulpetów. Jej sekretem było to, że najpierw gotowała bulion z marchewką. Dzięki temu sos był niezwykle aromatyczny, niemal słodki. Kiedy dorosłam, oczywiście poprosiłam babcię o przepis na jej delikatne pulpeciki w sosie koperkowym. Chciałam je zrobić mojej córce, która w dzieciństwie była niejadkiem. Miałam nosa, bo ona również przepadła, kiedy pierwszy raz posmakowała pulpetów. Najczęściej przygotowuję je z mięsa indyka, bo są najdelikatniejsze. Możesz jednak śmiało zrobić pulpety z wieprzowiny. Będą równie pyszne. Do pulpecików najlepiej smakują gotowane ziemniaki, które można polać sosem koperkowym. Do tego wystarczy prosta surówka, np. z młodej kapusty lub marchewki, ale doskonale sprawdzą się również ogórki małosolne.

Przepis na pulpety w sosie koperkowym

Czas przygotowania: 30 minut.

Porcja: 4 osoby.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 500 g mięsa drobiowego (najlepiej z indyka),
  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki bulionu,
  • łyżka suszonego koperku,
  • szczypta soli i pieprzu.
Na sos koperkowy do pulpetów:
  • pęczek świeżego koperku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 marchewki,
  • 150 ml śmietanki,
  • 0,5 l bulionu np.: warzywnego,
  • łyżka mąki pszennej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

  1. Bułkę moczyłam w bulionie przez 15 minut. Następnie ją odcisnęłam. Bułka powinna być mokra w środku. W razie potrzeby możesz odcisnąć ją kilka razy.
  2. W czasie gdy bułka się moczyła, zblendowałam mięso drobiowe. Jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa, to możesz jej użyć. Ja nie posiadam, więc używam blendera z ostrzem do siekania.
  3. Mięso przełożyłam do miski, dodałam odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz oraz suszony koperek. Wymieszałam całość dłonią, aż składniki się połączyły. Jeśli masa się nie klei lub jest zbyt rzadka, możesz dodać do niej trochę bułki tartej.
  4. Z masy uformowałam małe pulpety.
  5. Marchew obrałam i starłam na grubych oczkach tarki.
  6. W garnku zagotowałam bulion do sosu razem ze startą marchewką i liśćmi laurowymi. Ustawiłam na mały ogień i bardzo delikatnie przełożyłam do niego pulpeciki. Gotowałam je ok. 15 minut, ale w tym czasie nie mieszałam ich, aby się nie rozpadły.
  7. W kubku wymieszałam śmietankę, mąkę i kilka łyżek bulionu z pulpetów. Całość wlałam do garnka. Dodałam posiekany świeży koperek, doprawiłam solą i pieprzem. Delikatnie zamieszałam.
  8. Pulpety podałam z ziemniakami oraz surówką.

Wybrane dla Ciebie

Szczecin: Tylko Teatr Lalek Pleciuga dostał pieniądze z KPO
Szczecin: Tylko Teatr Lalek Pleciuga dostał pieniądze z KPO
Włoski Robinsosn Cruzoe. Żył samotnie na wyspie przez 30 lat
Włoski Robinsosn Cruzoe. Żył samotnie na wyspie przez 30 lat
Zagajów: Strażak stracił przytomność w czasie usuwania gniazda owadów
Zagajów: Strażak stracił przytomność w czasie usuwania gniazda owadów
Starogard Gdański: Skandal na sesji rady powiatu. Radny zagłosował "na dwie ręce"
Starogard Gdański: Skandal na sesji rady powiatu. Radny zagłosował "na dwie ręce"
Na 3. sezon Wednesday na Netflix przyjdzie nam trochę poczekać, ale gwiazda hitu fantasy właśnie potwierdziła, na kim skupi się wyczekiwany spin-off
Na 3. sezon Wednesday na Netflix przyjdzie nam trochę poczekać, ale gwiazda hitu fantasy właśnie potwierdziła, na kim skupi się wyczekiwany spin-off
Rolnicy: Uwaga na drony podczas żniw kukurydzy, słonecznika, buraków!
Rolnicy: Uwaga na drony podczas żniw kukurydzy, słonecznika, buraków!
Warszawa: Książki, zdrowie i aplikacja. Biblioteka zmienia się dla mieszkańców
Warszawa: Książki, zdrowie i aplikacja. Biblioteka zmienia się dla mieszkańców
Warszawa: Policja szuka włamywacza z Ostrobramskiej
Warszawa: Policja szuka włamywacza z Ostrobramskiej
Warszawa: Kamienie Pamięci. Wzruszające wspomnienie rodziny Zylbertów
Warszawa: Kamienie Pamięci. Wzruszające wspomnienie rodziny Zylbertów
Poznań: Driftingowe Mistrzostwa Polski – wielki finał!
Poznań: Driftingowe Mistrzostwa Polski – wielki finał!
Kolonia Szczuczki: Ciężarówka wypadła z drogi
Kolonia Szczuczki: Ciężarówka wypadła z drogi
Łódź: Walka o las na Lublinku trwa. Właściciele działek nie stracą a zyskają - uspokaja wnioskodawca o użytek ekologiczny
Łódź: Walka o las na Lublinku trwa. Właściciele działek nie stracą a zyskają - uspokaja wnioskodawca o użytek ekologiczny