Prosty przepis na przekąskę. Tarta z brokułami i sosem jajeczno-śmietanowym
Stowarzyszenie ,,Koło Gospodyń w Białce" powstało w lutym 2011 roku, liczy 22 członkinie. Działa na terenie gminy Maków Podhalański. Panie polecają tartę z brokułami. Watro od czasu do czasu zjeść to warzywo. Brokuł jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych, uważana za... przodka kalafiora. Największe uprawy w Europie znajdują się w Hiszpanii, we Włoszech, Francji i Polsce.
Składniki na spód tarty:
- 25 dag mąki
- 2 żółtka
- 1/2 kostki miękkiej margaryny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
Składniki na farsz:
- brokuły
- 200-250 ml śmietany 18 proc.
- 3 jajka
- sól, pieprz
Wykonanie
Ciasto. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Farsz. Duży brokuł podzielić na cząstki i wrzucić na wrzątek na 2 minuty (można użyć mrożonego, lekko go rozmrażając, nie gotować).
Wyłożyć ciasto na formę do tarty, na ciasto ułożyć brokuły i na to wylać wymieszane jajka ze śmietaną ,przyprawione solą i pieprzem. Całość można posypać startym żółtym serem. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni, aż całość się zetnie.