Przepis na ogórki małosolne z babcinego zeszytu. Dodaj jeden składnik, a będą chrupać jak nigdy

Szukasz smaku dzieciństwa? Ogórki małosolne według przepisu babci przeniosą cię do kuchni, gdzie w letnie dni dostawałaś kromkę chleba z masłem i świeżo zakiszonymi ogórkami. Są chrupiące, lekko słone, pachną koperkiem i czosnkiem. Proste składniki, kilka dni cierpliwości i masz idealny dodatek do kanapek, mięs czy jako samodzielna przekąska – jak od babci! Zrobisz je raz, a będziesz wracać do tego przepisu co roku.
Preparation of low-salt pickled cucumbersNajlepsze ogórki małosolne to te z przepisu babci.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | NatashaBreen/Getty Images
Gabriela Fedyk

Ogórki małosolne – przepis babci

Czas przygotowania: 30 minut + 2-4 dni fermentacji

Liczba porcji: 2-3 litrowy słoik lub kamionka

To miejsce przeżywa wielkie oblężenie. Tłoczą się i marzną, aby wszystko zobaczyć

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg świeżych ogórków gruntowych (niedużych, twardych),
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej (niejodowana),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 baldachy kopru (z łodygami),
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 5 cm),
  • opcjonalnie: liść dębu, wiśni lub czarnej porzeczki (dla chrupkości).

Jak zrobić ogórki małosolne jak u babci?

  1. Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki, jeśli są twarde.
  2. Czosnek obierz, chrzan pokrój w słupki.
  3. Na dnie słoika lub naczynia ułóż część kopru, czosnku i chrzanu.
  4. Włóż ciasno ogórki, przekładając je resztą dodatków.
  5. Przygotuj zalewę. Rozpuść sól w przegotowanej i ostudzonej wodzie (lekko ciepłej lub letniej).
  6. Ogórki zalej zalewą – powinny być całkowicie przykryte. Użyj talerzyka lub kamienia do dociążenia, jeśli trzeba.
  7. Zakryj naczynie gazą lub luźno przykryj pokrywką – nie zakręcaj szczelnie.
  8. Odstaw w temperaturze pokojowej na 2-4 dni. Po tym czasie ogórki będą gotowe do jedzenia. Im dłużej stoją, tym bardziej kwaśne będą. Smacznego!

Uwagi:

  • Używaj tylko soli niejodowanej – jodowana psuje fermentację.
  • Ogórki powinny być świeże, twarde i równej wielkości.
  • Gdy osiągną idealny smak, możesz je przechowywać w lodówce, by zatrzymać dalszą fermentację.

Ogórki małosolne jak u babci – porady z zeszytu

Zeszyty z przepisami babci Anieli to źródło wielu cennych informacji. W przeciwieństwie do mojej mamy, która większość przepisów robi „na oko”, babcia Aniela wszystko dokładnie rozpisywała i dodawała notatki. W przepisie babci na ogórki małosolne dodała kilka wskazówek, którymi się z tobą podzielę:

  • Sól ma znaczenie – używaj wyłącznie soli kamiennej, niejodowanej. Jod hamuje proces fermentacji i może sprawić, że ogórki będą miękkie lub szybko się zepsują.
  • Wybieraj twarde ogórki – najlepiej świeżo zebrane, średniej wielkości, o cienkiej skórce. Miękkie ogórki nigdy nie wyjdą chrupiące.
  • Dodaj liście – liście dębu, wiśni lub czarnej porzeczki zawierają garbniki, które zapobiegają mięknięciu ogórków i pomagają im dłużej zachować jędrność. Dzięki nim małosolne przyjemnie chrupią.
  • Nie zakręcaj słoika – fermentacja potrzebuje dostępu powietrza. Zakryj słoik gazą lub połóż na nim luźno pokrywkę.
  • Spróbuj po 2 dniach – ogórki małosolne są gotowe już po 48 godzinach, ale im dłużej stoją, tym bardziej przypominają kiszone.

Wybrane dla Ciebie
Zielona Góra: 19-latek kupił opla, założył kradzione tablice i jeździł bez prawa jazdy
Zielona Góra: 19-latek kupił opla, założył kradzione tablice i jeździł bez prawa jazdy
Łódź: Chodniki w Łodzi. Dla osób z niepełnosprawnością to wyzwanie
Łódź: Chodniki w Łodzi. Dla osób z niepełnosprawnością to wyzwanie
Leszno: Przy ulicy Gajowej powstały nowe mieszkania komunalne
Leszno: Przy ulicy Gajowej powstały nowe mieszkania komunalne
​Gdańsk: Wieczorny spacer po ZOO. Potrzebne ciepłe ubrania i latarki. Będzie można skorzystać z noktowizorów. Obowiązują zapisy
​Gdańsk: Wieczorny spacer po ZOO. Potrzebne ciepłe ubrania i latarki. Będzie można skorzystać z noktowizorów. Obowiązują zapisy
Strupin Duży: Konkurs i koncert. Ku pamięci poetki Pauliny Hołysz
Strupin Duży: Konkurs i koncert. Ku pamięci poetki Pauliny Hołysz
Łubno Szlacheckie: Złodzieje z łomem i siekierą w rękach policji. Ukradli 30 tys. zł i papierosy z wiejskiego sklepu
Łubno Szlacheckie: Złodzieje z łomem i siekierą w rękach policji. Ukradli 30 tys. zł i papierosy z wiejskiego sklepu
Za dwa dni fani Pillars of Eternity dostaną to, na co czekali od ponad 10 lat. Obsidian w końcu podał konkrety dotyczące pożądanej funkcji
Za dwa dni fani Pillars of Eternity dostaną to, na co czekali od ponad 10 lat. Obsidian w końcu podał konkrety dotyczące pożądanej funkcji
Zielona Góra: Kolejne zaginięcie 14-latka. Szukać go policja
Zielona Góra: Kolejne zaginięcie 14-latka. Szukać go policja
Warszawa: Strażacy 45 minut wycinali z wraku kierowcę BMW
Warszawa: Strażacy 45 minut wycinali z wraku kierowcę BMW
Toruń: Od średniowiecza po II wojnę światową. Historia Jordanek na nowej wystawie w CSW
Toruń: Od średniowiecza po II wojnę światową. Historia Jordanek na nowej wystawie w CSW
Krajanka: Audi wypadło z drogi i uderzyło w drzewo. Ranny kierowca
Krajanka: Audi wypadło z drogi i uderzyło w drzewo. Ranny kierowca
Lublin: Centrum Onkologii z nowym sprzętem do rehabilitacji
Lublin: Centrum Onkologii z nowym sprzętem do rehabilitacji