Przepis na placki gyros na aromatyczny obiad lub kolację
Placki z kurczaka są nie tylko pyszne, ale też uniwersalne – można je podawać z ulubionymi sosami, sałatką lub po prostu solo. W tym wpisie krok po kroku pokażemy Ci, jak w łatwy sposób przygotować około 25 sztuk tych smakowitych placków, które znikną z talerzy w mgnieniu oka.
Film:
Składniki na około 25 sztuk ( w zależności od wielkości ):
- 2 filety z kurczaka ( około 600 g )
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka odsączonej z zalewy kukurydzy (szklanka 250 ml)
- 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- mały pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Przepis:
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i umieszczamy w misce. Obraną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w małą kostkę. Obraną cebulę dość drobno siekamy. Pokrojone warzywa dodajemy kurczaka. Następnie wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz starty żółty ser, dodajemy jajka, mąkę, przyprawę do gyrosa, czosnek granulowany oraz czarny pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju smażymy niewielkie placki z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.