Przepis na wyśmienite knedle z truskawkami i słodką śmietanką. Niezapomniany smak dzieciństwa
Rozpoczął się sezon na truskawki, a więc i na pyszne letnie dania, takie jak knedle. Ta potrawa kojarzy mi się z dzieciństwem, latem i wakacjami. Przepis na knedle z truskawkami, który dziś podaję, jest w mojej rodzinie od lat i pochodzi z książki „Kuchnia Polska”, wydanej w 1975 roku. Knedle są delikatne, miękkie i nie pękają w czasie gotowania. Podane ze zrumienioną bułką tartą oraz słodką, waniliową śmietanką smakują obłędnie. Przekonaj się i wypróbuj przepis na knedle serowe z truskawkami.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Getty Images/Bartosz Luczak
A. Daniluk, K. Puczyńska
Knedle na serze twarogowym — niezawodny przepis
W ciepłe dni warto sięgać po lekkie przepisy na obiad. Bardzo popularne i pyszne są słodkie dania z sezonowymi owocami. Polecam tradycyjny przepis na knedle z truskawkami z twarogiem i kaszą manną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga nieco wprawy. Ciasto musimy dobrze skleić i gotować na małym ogniu. Podany przeze mnie przepis jest bardzo uniwersalny, tzn. możesz nadziać knedle zarówno truskawkami, jak i śliwkami czy morelami. W każdej wersji smakują przepysznie.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne knedle z truskawkami.
Przepis na knedle z truskawkami
Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Liczba porcji na: ok. 20 knedli.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 500 g sera twarogowego,
- 100 g kaszy manny,
- 3 jajka,
- ok. 30 g mąki pszennej,
- 20 g miękkiego masła,
- truskawki,
Do podania:
- 30 g masła,
- 20 g bułki tartej,
- opcjonalnie słodka śmietanka.
.
Jak zrobić twarogowe knedle z truskawkami?
Sposób przygotowania:
- Ser przecisnęłam przez praskę, możesz także rozgnieść go widelcem.
- Dodałam kaszę manną, wymieszałam i odstawiłam na chwilę na bok.
- Oddzieliłam żółtka od białek.
- Żółtka wymieszałam z miękkim masłem i dodałam do sera.
- Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam do sera.
- Na koniec dodałam mąkę i szybko zagniotłam elastyczne ciasto.
- Formowałam ciasto na wałki i pokroiłam na równe części.
- Każdą porcję ciasta rozpłaszczyłam rękami i położyłam w środku truskawkę.
- Dokładnie zlepiłam ciasto i uformowałam zgrabną kulę.
- Przygotowałam tak wszystkie knedle i przykryłam je ściereczką.
- Zagotowałam garnek wody z łyżeczką soli.
- Następnie delikatnie wrzuciłam kilka knedli do wody, zamieszałam i gotowałam na małym ogniu.
- Po 5 minutach od wypłynięcia wyjęłam knedle z wody łyżką cedzakową.
- Podałam knedle na ciepło polane zrumienioną na maśle bułką tartą i słodką śmietanką.