Przepisy na grilla. Pyszne ryby z grilla na różne sposoby

Ryby z grilla – sprawdzone przepisy. Osoby dbające o zdrową sylwetkę powinny na grilla częściej wybierać ryby.

Przepisy na grillaPrzepisy na grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock
mad

Ryby z grilla oprócz tego, że są zdecydowanie mniej kaloryczne i zdrowsze dla naszego organizmu to również wymagają zdecydowanie krótszej obróbki termicznej. Jak wybrać dobrą rybę na grilla? Najwyższą jakość ryb gwarantuje zakup całych sztuk – a nie gotowych już porcji, np. w formie filetów. Możemy wtedy dokładnie ocenić ich świeżość i jakość. Ważny jest również sposób samego przechowywania produktu. Dobrą i sprawdzoną metodą jest pakowanie próżniowe, które nieco wydłuża okres zachowania świeżości ryby.

Ryby są niezwykle inspirujące ze względu na swoją delikatność, ciekawy i specyficzny smak, a przede wszystkim - na ich walory zdrowotne. Ryba - ze względu na specyficzny smak i zapach - bardzo dobrze komponuje się z cytrusami. Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar i prostotę w jej podawaniu.

Zobaczcie przepisy na ryby z grilla! Ryby z grilla: łosoś grillowany w marynacie cytrynowej [PRZEPIS]

Składniki


  • 60 dag odfiletowanego łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 5 listków bazylii
  • cytryna
  • 4 łyżki oleju ziołowego
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • zielenina
  • cytryna do dekoracji

Wykonanie

Czosnek, tymianek i bazylię posiekać. Wyciśnięty sok z cytryny połączyć z olejem. Łososia pokroić na 6 porcji, przełożyć do miski. Posypać czosnkiem, ziołami i pieprzem, polać marynatą. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Osączyć, osolić, poukładać na folii aluminiowej (brzegi podnieść). Grillować 10 minut. Udekorować zieleniną i cytryną. Można polać lekkim sosem.

Przepis Marii Szymczak

Ryby z grilla: szaszłyk z łososiem i warzywami [PRZEPIS]

Składniki


  • 30 dag filetu z łososia (bez ości i skóry)
  • 2 średnie ziemniaki
  • cukinia
  • cytryna
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka płynnego miodu

Wykonanie

Filet pociąć w dużą kostkę. Łyżkę oleju wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dodać łyżkę soku z cytryny. Do marynaty włożyć rybę i odstawić na kilka minut. Ziemniaki pokroić na nieduże kawałki. Ugotować na półtwardo i odcedzić. Papryki pokroić na kawałeczki, a cukinie na cienkie paseczki.

Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie łososia, kawałki ziemniaków, papryki oraz złożone w harmonijkę paski cukinii. Całe szaszłyki posmarować pozostałym olejem. Usmażyć na grillu.

Przepis Janiny Czai

Ryby z grilla: łosoś z grilla na warzywnej tortilli z sosem koperkowym [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 filety z łososia (każdy po ok. 150 g)
  • 4 placki tortilli
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 1 papryka świeża zielona
  • 1 por
  • 2 średnie marchwie
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • sos koperkowy (np. domowy lub Tarsmak)

Wykonanie

Łososia doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa pokroić w cieniutkie paseczki, połączyć z sosem koperkowym, wyłożyć na tortille i zwinąć. Łososia natłuścić olejem i grillować na tacce, a tortille z warzywami podgrzać na grillu. Podawać z sosem koperkowym.

Ryby z grilla: grillowany łosoś w curry na kuskusie z pomidorami i kolendrą [PRZEPIS]

Składniki


  • 500 g filetów z łososia
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • duży pomidor
  • pęczek świeżej kolendry
  • papryczka chili
  • limonka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka curry
  • 80 g kuskusu

Wykonanie

Filety z łososia podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Dodać startą skórkę z limonki, sok z limonki, sól, pieprz i curry. Całość delikatnie wymieszać i odstawić na pół godziny.

W międzyczasie zrobić sałatkę. Z pomidorów wyciąć gniazda nasienne i resztę pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Kolendrę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć łososia po 5 minut z każdej strony. Przygotować kuskus. Do miseczki wsypać kuskus i zalać go gorącą wodą w stosunku 1:1, przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut. Po tym czasie lekko posolić i wymieszać (kuskus powinien wchłonąć całą wodę).

Na talerzu ułożyć kuskus, na nim łososia i na wierzchu sałatkę.

Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Ryby z grilla: śledź z grilla z zielonym masłem [PRZEPIS]

Składniki



  • 4 świeże śledzie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej rzeżuchy
  • biały pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Wykonanie

Śledzie wewnątrz natrzeć cytryną i solą. Masło wymieszać z pietruszką, szczypiorkiem, rzeżuchą, solą i pieprzem. Zawinąć w papier pergaminowy i uformować na kształt wałka. Wstawić do lodówki, a po schłodzeniu pokroić w plastry o grubości 3 cm. Ryby posmarować olejem i grillować 5 minut z każdej strony. Podawać z masłem.

Przepis Marii Szymczak

Ryby z grilla: pyszny, prosty pstrąg z grilla [PRZEPIS]

Składniki


  • pstrągi
  • sól
  • marchew
  • natka pietruszki
  • koperek
  • cebula
  • masło

Wykonanie

Dwie godziny przed grillowaniem pstrąga posolić, następnie wymyć. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew i cebulę. Natkę pietruszki i koperek pokroić, dokładnie wszystko wymieszać. Do środka każdego pstrąga nałożyć farsz i łyżeczkę masła. Zawinąć w folię, grillować z każdej strony po 10 minut.

Najlepsze do grillowania są pstrągi o wadze 30-35 dag.

Przepis Małgorzaty Filipowskiej

Wybrane dla Ciebie

Powiat wągrowiecki. Podpisano umowy na inwestycje drogowe w Panigrodzu i Stołężynie
Powiat wągrowiecki. Podpisano umowy na inwestycje drogowe w Panigrodzu i Stołężynie
Warszawa: Wypadek na zjeździe z trasy S2. Rowerzysta zderzył się z Volvo
Warszawa: Wypadek na zjeździe z trasy S2. Rowerzysta zderzył się z Volvo
Super-agers. Te osoby naprawdę starzeją się wolniej
Super-agers. Te osoby naprawdę starzeją się wolniej
Szudziałowo: Oszustwo "na policjanta". 19-latek z Ukrainy zatrzymany na gorącym uczynku
Szudziałowo: Oszustwo "na policjanta". 19-latek z Ukrainy zatrzymany na gorącym uczynku
Pobiedziska: Pijany kierowca miał 2,5 promila. W aucie wiózł zapas tanich win
Pobiedziska: Pijany kierowca miał 2,5 promila. W aucie wiózł zapas tanich win
Warszawa: Obcokrajowiec wszedł na drzewo przed urzędem do Spraw Cudzoziemców. Interweniowały służby
Warszawa: Obcokrajowiec wszedł na drzewo przed urzędem do Spraw Cudzoziemców. Interweniowały służby
Warszawa: Kierujący autem dostawczym wymusił pierwszeństwo i wjechał w bok osobówki. Uciekł, ale zgubił tablicę rejestracyjną
Warszawa: Kierujący autem dostawczym wymusił pierwszeństwo i wjechał w bok osobówki. Uciekł, ale zgubił tablicę rejestracyjną
Sandomierz: 16. Dookoła Wody Festival od 18 do 20 lipca. Program imprezy
Sandomierz: 16. Dookoła Wody Festival od 18 do 20 lipca. Program imprezy
Krzeszowice: 13-latka biesiadowała ze starszym kolegą. Miała 1,5 promila alkoholu
Krzeszowice: 13-latka biesiadowała ze starszym kolegą. Miała 1,5 promila alkoholu
Bartoszyce: Pędził wojewódzką 257 km/h. Policjanci zobaczyli nagranie
Bartoszyce: Pędził wojewódzką 257 km/h. Policjanci zobaczyli nagranie
Puławy: Kilka razy okradła ten sam sklep jubilerski. Zabrała biżuterię wartą blisko 120 tysięcy złotych
Puławy: Kilka razy okradła ten sam sklep jubilerski. Zabrała biżuterię wartą blisko 120 tysięcy złotych
Łódź: Bezpłatna kolonoskopia. Szansa na wczesne wykrycie raka jelita grubego
Łódź: Bezpłatna kolonoskopia. Szansa na wczesne wykrycie raka jelita grubego