Racuchy z jabłkami z chrupiącymi brzegami i miękkim środkiem
Jabłka, będące kluczowym składnikiem tych racuchów, są nie tylko pyszne, ale i oferują mnóstwo korzyści zdrowotnych. Są bogate w witaminę C, błonnik i antyoksydanty, które wspomagają zdrowie i dobre samopoczucie. Ich naturalna słodycz i soczystość dodają racuchom wyjątkowy smak, a jednocześnie powodują, że danie jest zdrowsze i pełne witamin.
Racuchy z jabłkami można smażyć na złoty kolor, dzięki czemu zewnętrzna warstwa staje się chrupiąca, a wewnątrz pozostają delikatne i puszyste. To danie jest niezwykle wszechstronne, ponieważ można je podawać posypane słodkim pudrem (np. ze słodzika), polane miodem, syropem klonowym lub podane z ulubionym dżemem czy jogurtem.
Przygotowanie racuchów z jabłkami to także wspaniała okazja do rodzinnej zabawy w kuchni. To danie, które z pewnością zadowoli każdego, kto ceni sobie tradycyjne, domowe smaki pełne miłości i ciepła.Jak zrobić racuchy? Poznaj prosty przepis na racuchy!
Składniki na racuchy z jabłkami (około 7-9 sztuk):
- Mąka pszenna – 5 łyżek (50 g)
- Jabłko – 1 mała sztuka (70 g)
- Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
- Mleko 2% – 3 łyżki (30 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki (20 g)
- Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki (2 g)
- Waniliowy aromat spożywczy
- Sól
Przygotowanie racuchów z jabłkami:
Krok 1: Jabłko umyj i pokrój w ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później pokrój poprzecznie w dosyć cienkie plasterki.
Krok 2: W miseczce umieść mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3: Do wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera wbij jajko. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną na puszystą masę.
Krok 4: Dodaj słodzik i zmiksuj. Następnie dodaj mleko i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego. Ponownie zmiksuj.
Krok 5: Połącz masę jajeczną z suchymi składnikami. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do otrzymania jednolitego ciasta (bez grudek).
Krok 6: Do ciasta dodaj kawałeczki jabłka i wymieszaj.
Krok 7: Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść trochę masła. Nakładaj po 1 łyżce ciasta na placek, dbając o to, by w każdym znalazły się plasterki jabłka. Smaż kilka racuchów jednocześnie, po ok. 1,5 minuty z każdej strony, czyli do momentu aż się zarumienią.
Krok 8: Gotowe racuchy przełóż na talerz i opcjonalnie tuż przed zjedzeniem posyp słodkim „pudrem” bez kalorii (zmielony np. erytrytol lub stewia itp.). Zjedz na ciepło lub na zimno.