Śliwkowiec Katarzyny Bosackiej. Pyszne ciasto w ekspresowym tempie
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać godzin w kuchni? Śliwkowiec Katarzyny Bosackiej to błyskawiczne ciasto, które przygotujesz w kilka minut. Soczyste śliwki ukryte pod chrupiącą kruszonką smakują bosko, a robi się je naprawdę ekspresowo. Deser idealny dla zabieganych łasuchów.
Źródło zdjęć: © AKPA.pl | marcuszpics/123rf/AKPA
Gabriela Fedyk
Śliwkowiec w 5 minut - przepis Katarzyny Bosackiej na błyskawiczne ciasto ze śliwkami
Czas przygotowania: ok. 40 minut (5 minut przygotowania i 30-35 minut pieczenia)
Liczba porcji: 16-18
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg śliwek (np. węgierki),
- 100 g masła (plus odrobina do wysmarowania blachy),
- 100 g cukru (najlepiej brązowy),
- 150 g mąki,
- 60 g płatków owsianych,
- cynamon (opcjonalnie),
- cukier z prawdziwą wanilią (opcjonalnie),
- bułka tarta (do posypania blachy).
Jak zrobić śliwkowiec Katarzyny Bosackiej?
- Śliwki umyj, pokrój w kawałki i wypestkuj.
- Blaszkę wysmaruj masłem, posyp bułką tartą i rozprowadź po całej powierzchni blaszki, potrząsając nią. Nadmiar odsyp.
- Na przygotowaną blachę wysyp śliwki. Jeżeli lubisz, posyp śliwki cynamonem i cukrem z prawdziwą wanilią.
- Włącz piekarnik i ustaw na 185 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół).
- Przygotuj kruszonkę. Płatki owsiane lekko zmiel blenderem lub rozgnieć wałkiem w woreczku, żeby były drobniejsze. Do miski wsyp mąkę, cukier i zmielone płatki, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstaną grudki przypominające kruszonkę. Jeżeli masz robot kuchenny, możesz wrzucić wszystkie składniki i zmiksować je pulsacyjnie - kruszonka powstanie błyskawicznie.
- Śliwki posyp gotową kruszonką i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-35 minut.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Po lekkim ostudzeniu pokrój i nakładaj na talerze łyżką. Podawaj z lodami waniliowymi, sosem waniliowym, skyrem lub jogurtem greckim. Smacznego!
Porady:
- Do kruszonki najlepiej używać zimnego masła - dzięki temu wyjdzie idealnie chrupiąca.
- Jeśli śliwki są bardzo soczyste, można posypać je odrobiną bułki tartej lub kaszy manny, żeby ciasto nie było zbyt mokre.
- Płatki owsiane możesz zmielić na drobny pył (bardziej delikatna kruszonka) albo zostawić lekko grubsze kawałki - da to efekt rustykalny.
Z czym podawać śliwkowiec? Tak podrasujesz prosty przepis
Śliwkowiec - podobnie jak inne ciasta ze śliwkami - smakuje doskonale sam, jeszcze ciepły, ale możesz go podać także w bardziej efektowny sposób. Świetnie komponuje się z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną lub jogurtem greckim. Możesz polać go sosem waniliowym, karmelem albo roztopioną czekoladą. Jeżeli chcesz wersję fit tego deseru, spróbuj go z gęstym skyrem lub jogurtem naturalnym - kontrast słodyczy i lekkiej kwasowości sprawia, że ciasto smakuje jeszcze lepiej.