Sposób na miękką i soczystą pierś z kurczaka. Sprawdź, jak ją kroić

Pierś z kurczaka to bardzo uniwersalna, łatwa w przyrządzeniu, smaczna i stosunkowo niedroga część kurczaka. Nic więc dziwnego, że zaraz obok wieprzowiny jest jednym z najczęściej goszczących na polskich stołach rodzajem mięsa. Dowiedz się, jak poprawnie ją kroić, aby zawsze była miękka i soczysta.
Flat lay of chicken breasts with ingredients for cooking, including garlic and olive oil.Fot. Licencjodawca
Redakcja DomPelenPomyslow.pl
Flat lay of chicken breasts with ingredients for cooking, including garlic and olive oil.
Fot. Licencjodawca
Flat lay of chicken breasts with ingredients for cooking, including garlic and olive oil.
Fot. Licencjodawca

Wartości odżywcze

Drób jest chudym i niskokalorycznym mięsem, dlatego jest szczególnie polecany osobom, które znajdują się na niskoenergetycznej diecie. Pierś z kurczaka w 100 gramach ma około 164 kcal i jedynie 3,6 g tłuszczu. Zawiera również dużo, bo aż 31 g pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka i 0 g węglowodanów. Poza tym piersi z kurczaka są bogate w potas, magnez i wapń, zawierają też żelazo i witaminy B6, B12 oraz D, które odpowiadają, m.in.: za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego i wspierają zdrowie kości.

Jak przyrządzić pierś z kurczaka?

Piersi z kurczaka nadają się do przygotowania na bardzo wiele różnych sposobów. Mogą stanowić główne źródło białka w posiłku lub być jedynie dodatkiem. Piersi z kurczaka można, m.in.: gotować, smażyć, piec, grillować i przygotowywać we frytkownicy beztłuszczowej. Mogą być elementem każdego z posiłków spożywanych w ciągu dnia. Idealnie nadają się do obiadu, ale można zrobić z nich również przepyszną i zdrową szynkę do położenia na kanapki lub dodać w dowolnej formie do sałatki.

Jak kroić pierś z kurczaka?

Najczęściej pierś z kurczaka kroi się w kostkę lub w paski. Jest jednak jedna bardzo ważna zasada, której należy przestrzegać, jeśli chcemy, aby po obróbce termicznej kurczak był idealnie miękki i soczysty. W tym celu trzeba zwrócić uwagę na kierunek krojenia — pierś krojona wzdłuż przebiegu włókien będzie znacznie twardsza, niż ta krojona w poprzek. Przecięcie włókien powoduje skrócenie ich długości, przez co kawałki mięsa są łatwiejsze do przegryzienia i bardziej soczyste.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

130. urodziny jednostki OSP w Charzykowach z prezentem za pół miliona złotych
130. urodziny jednostki OSP w Charzykowach z prezentem za pół miliona złotych
Występy, pokazy i wesołe miasteczko. Święto Szwederowa pełne atrakcji.
Występy, pokazy i wesołe miasteczko. Święto Szwederowa pełne atrakcji.
Tłumy na sobotniej Giełdzie Staroci i Rożności w Starachowicach
Tłumy na sobotniej Giełdzie Staroci i Rożności w Starachowicach
Posprzątali rzekę w Bydgoszczy. Użyli magnesu neodymowego
Posprzątali rzekę w Bydgoszczy. Użyli magnesu neodymowego
Taras widokowy Collegium Altum powraca po ponad dwóch dekadach
Taras widokowy Collegium Altum powraca po ponad dwóch dekadach
Sobota na starachowickim targowisku. Truskawki i rozsady warzyw
Sobota na starachowickim targowisku. Truskawki i rozsady warzyw
Kolejny dzień festiwalu Ethno Port. To święto muzycznej różnorodności
Kolejny dzień festiwalu Ethno Port. To święto muzycznej różnorodności
Festiwal Tkactwa Podlaskie Sploty. W niedzielę wielki piknik tkacki
Festiwal Tkactwa Podlaskie Sploty. W niedzielę wielki piknik tkacki
Święto rolnictwa w Szepietowie. Wiejskich atrakcji nie zabraknie
Święto rolnictwa w Szepietowie. Wiejskich atrakcji nie zabraknie
Piknik na Zamku w Rabsztynie. Tłumy miłośników historii i fantastyki
Piknik na Zamku w Rabsztynie. Tłumy miłośników historii i fantastyki
Wypożyczał narzędzia budowlane i sprzedawał je w lombardzie
Wypożyczał narzędzia budowlane i sprzedawał je w lombardzie
Wypadł z drogi i ściął ogrodzenie. Był kompletnie pijany
Wypadł z drogi i ściął ogrodzenie. Był kompletnie pijany