Sposób na najlepsze śniadanie późnego lata. Jajecznica z kurkami
Do jajecznicy można dodawać świeże lub mrożone kurki. Warto pamiętać, aby grzyby z zamrażarki wcześniej rozmrozić, pokroić i obsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Do domowej jajecznicy z kurkami warto dodawać świeże i suszone zioła, np. tymianek, rozmaryn lub szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Znakomitym uzupełnieniem smaku będzie też posiekany świeży szczypiorek.
Jajecznica z kurkami - przepis na sezonowe śniadanie
Czas przygotowania: 15 minut,
liczba porcji: dla 1-2 osób,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 10 ml mleka,
- 1 mała cebula,
- 20 g klarowanego masła,
- 10 g świeżego, posiekanego koperku, natki pietruszki lub tymianku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.
Jak zrobić jajecznicę z kurkami?
Sposób przygotowania:
- Świeże kurki dokładnie oczyść z runa leśnego i umyj. Następnie grzyby pokrój w cienkie plastry.
- Na patelni z grubym dnem na średniej mocy palnika rozpuść klarowane masło.
- Cebule obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie smażyć ją na patelni, aż będzie szklista.
- Pokrojone kurki dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut, aż się zarumienią.
- W miseczce roztrzep jajka z mlekiem do momentu uzyskania jednolitej masy jajecznej.
- Masę jajeczną dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Przed smażeniem jajecznicy zmniejsz ogień pod patelnią i wlej na nią masę jajeczną.
- Najbezpieczniej jednak smażyć jajecznicę na drugiej patelni, a podsmażone kurki z cebulą dodać, gdy jajka zaczną się ścinać.
- W trakcie smażenia jajecznica z kurkami cały czas mieszaj. Należy ją smażyć tak długo, aż zyska pożądaną konsystencję.
- Przed podaniem posól jajecznicę z kurkami i posyp posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.
Dodatki do jajecznicy z kurkami
Kremową i puszystą jajecznicę z kurkami można wzbogacić o mięsne dodatki. Świetnie sprawdza się pokrojony w kostkę i podsmażony boczek albo plastry wyrazistej w smaku kiełbasy. Gotową jajecznicę z grzybami można podawać z kromkami świeżego chleba z masłem, kajzerki z żółtym serem lub chrupiącej bagietki.