Sprawdzone przepisy na rewelacyjne ciasta i placki ze śliwkami

Nie ma nic lepszego niż pyszne ciasto ze śliwkami. Zebraliśmy dla Was najlepsze, sprawdzone przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne ciasta. Zobaczcie przepisy na drożdżowe ciasto ze śliwkami jak u babci, jogurtowiec czy ciasto "Fale Dunaju".

Do kawy robię szybki placek ze śliwkami na oleju. Taki dobry, że wszystkie sąsiadki proszą o przepisPrzepisy na ciasta ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
opr. Magda Smoleń

Macie ochotę na rewelacyjne ciasto ze śliwkami w roli głównej? Mamy dla Was najlepsze, sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Smacznego!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką jak u babci

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • szczypta soli


Składniki na kruszonkę

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki


Dodatkowo

  • 2 kg śliwek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania po upieczeniu


Wykonanie

Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, dodać żółtko i jajko. Ubić na gładką masę, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić, tak żeby ciasto odchodziło od rąk. Do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło. Zostawić do wyrośnięcia.

W międzyczasie zrobić kruszonkę. Podane składniki połączyć i wstawić do lodówki.

Śliwki wydrylować i pokroić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na blachę. Ułożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.

Przepis Marii Cebuli

Tanie, proste i szybkie ciasto ze śliwkami

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie

Do miski wbić cztery jajka, chwilę pomiksować. Dosypać cukier i miksować dalej. Następnie, ciągle miksując, dolać olej, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na okrągłą tortownicę, ułożyć na to śliwki i wstawić na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Przepis Justyny Kalemby

Jogurtowiec ze śliwkami

Składniki

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki (nie ubite)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pełna łyżka kakao
  • ok. 8-10 śliwek
  • cukier puder do posypania po wierzchu


Wykonanie

Jajka ubić z cukrem i olejem, dodać jogurt i wymieszać tylko do połączenia składników. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.

Dodać do masy jogurtowo-jajecznej. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao. Spód formy (24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nabierać ciasto w nieregularnych odstępach, starając się, by na wierzchu rozsmarować cienką warstwę jasnego. Umyte i osuszone śliwki pokroić na pół i skórką do dołu ułożyć na cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) na około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Ciasto Fale Dunaju ze śliwkami

Składniki na ciasto

  • 5 jajek
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 kg śliwek


Składniki na krem

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła


Składniki na polewę

  • 1 łyżka margaryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżki kakao


Wykonanie

Ciasto. Margarynę utrzeć razem z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz śmietanę, wymieszać. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto jasne i wyrównać. Śliwki przekroić na pół. Usunąć pestki. Owoce ułożyć na cieście, lekko dociskając. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni.

Krem. Budynie ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Wyrównać.

Polewa. Z margaryny, cukru, wody i kakao zagotować polewę. Chwilę przestudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na cieście zrobić kratkę z polewy. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Wybrane dla Ciebie

Staatsoper Hannover: Ewa Vesin debiutuje w roli Ortrudy w "Lohengrinie"
Staatsoper Hannover: Ewa Vesin debiutuje w roli Ortrudy w "Lohengrinie"
Kielce: Koncert Levente Kuzma w bazylice katedralnej
Kielce: Koncert Levente Kuzma w bazylice katedralnej
Nowe Strącze: Ukradł samochód, a potem porzucił go w polu
Nowe Strącze: Ukradł samochód, a potem porzucił go w polu
Talar: Samochód wpadł do stawu. Na jezdnię wbiegła sarna
Talar: Samochód wpadł do stawu. Na jezdnię wbiegła sarna
Da Ponte Opera Festival: Mariana Poltorak jako Donna Elvira
Da Ponte Opera Festival: Mariana Poltorak jako Donna Elvira
Czasem słońce czasem deszcz, czyli zmienny weekend w Międzyzdrojach
Czasem słońce czasem deszcz, czyli zmienny weekend w Międzyzdrojach
Szczecin: Bazylika Archikatedralna. Gotycka perła z tarasem widokowym
Szczecin: Bazylika Archikatedralna. Gotycka perła z tarasem widokowym
Wrocław: Ulice Drzewieckiego i Bajana wciąż rozkopane. Kiedy koniec remontów?
Wrocław: Ulice Drzewieckiego i Bajana wciąż rozkopane. Kiedy koniec remontów?
Kielce: Finałowy koncert Kapeli Podwórkowej SCYZORY w Wojewódzkim Domu Kultury zakończył letni cykl spotkań muzycznych
Kielce: Finałowy koncert Kapeli Podwórkowej SCYZORY w Wojewódzkim Domu Kultury zakończył letni cykl spotkań muzycznych
Warszawa: Ciężarówka spadła z nasypu na węźle Opacz. Droga zablokowana
Warszawa: Ciężarówka spadła z nasypu na węźle Opacz. Droga zablokowana
Radom: Uliczka Tradycji. Wystąpił zespół Warszawskie Combo Taneczne
Radom: Uliczka Tradycji. Wystąpił zespół Warszawskie Combo Taneczne
Radom: Uliczka Tradycji. Rynek cofnął się w czasie podczas pokazu mody z lat 20. i 30. XX wieku
Radom: Uliczka Tradycji. Rynek cofnął się w czasie podczas pokazu mody z lat 20. i 30. XX wieku