Szarlotka razowa. Tradycyjny wypiek w zdrowszej odsłonie
Zastanawiasz się, jak jeść więcej błonnika? Szarlotka razowa to odpowiedź na tę potrzebę. Prostokątne kruche ciasto z mąki pszenno-żytniej o maślanym zapachu i wypełnione soczystymi jabłkami. Ten znany w Lublinie przysmak możesz znaleźć na Liście Produktów Tradycyjnych regionu. Zrób ją, a zyskasz zdrowy wypiek.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Oksana S/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Szarlotka razowa - tradycyjny wypiek w zdrowszej odsłonie
Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 30 minut + 50 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g mąki żytniej razowej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
- 1,2 kg jabłek (najlepiej szare renety, antonówki lub lobo),
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- garść rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich.
- cukier puder do posypania,
- masło do wysmarowania formy.
Jak zrobić szarlotkę razową?
Sposób przygotowania:
- Połącz oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj pokrojone w kostkę masło, rozetrzyj w palcach.
- Wsyp cukier, dodaj jajko i żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na dwie części, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Obierz jabłka ze skórek, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Wrzuć do rondla, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier i cynamon.
- Duś przez 5-7 minut, aż zmiękną i puszczą sok. Jeśli lubisz, dodaj rodzynki lub orzechy.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół.
- Formę prostokątną (ok. 25 × 35 cm) wysmaruj masłem. Rozwałkuj pierwszą część ciasta, wyłóż nią dno formy.
- Nałóż równą warstwę jabłek na ciastko. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj wierzch. Możesz też schłodzić ją w zamrażarce przez 30 minut i zetrzeć na tarce.
- Następnie rozsyp po wierzchu. Wstaw formę do piekarnika i piecz około 50 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Szarlotkę razową wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Pokrój porcje na prostokąty.
- Podawaj szarlotkę razową na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Świetnie smakuje sama lub z kleksem ubitej śmietany z wanilią, lub gałką lodów waniliowych.
Nie czekaj na specjalną okazję - szarlotka razowa to wypiek prosty, sycący i idealny do codziennej kawy czy herbaty. Przysmak jest inspirowany tradycyjnym przepisem z Lublina, ale łatwo go odtworzysz w różnych zakątkach Polski. Zrób ją raz, a szybko trafi na listę twoich ulubionych ciast.