Szybki przepis na placki, które smakują jak szarlotka
Baza placków to dojrzały banan i jabłko, czyli dwa owoce które razem tworzą wyjątkowo udany duet. Banan odpowiada za wilgotność i naturalną słodycz, a jabłko nadaje całości delikatną kwaskowatość i lekkość. W połączeniu z jajkiem, odrobiną mleka, mąki oraz szczyptą cynamonu, tworzą pełnowartościowy, zbilansowany posiłek, który smakuje każdemu, niezależnie od wieku.
Banany dostarczają potas, magnez i witaminę B6, więc wspierają pracę układu nerwowego i pomagają utrzymać równowagę elektrolitową organizmu. Jabłka z kolei, są źródłem witaminy C i pektyn, które działają oczyszczająco i poprawiają trawienie.
To prosty przepis na placuszki, który warto mieć zawsze pod ręką. Wystarczy kilka podstawowych składników i dosłownie chwila, by cieszyć się ciepłym, domowym posiłkiem pełnym smaku i zdrowia.Jak zrobić placki z jabłkami? Poznaj prosty przepis na placki z bananem i jabłkiem!
Składniki na bananowe placki z jabłkiem (około 5-10 sztuk):
- Banan – 1 mała sztuka (90 g)
- Jabłko – 1 średnia sztuka (150 g)
- Mąka np. pszenna lub ryżowa – 2 łyżki (20 g)
- Jajko kurze – 1 mała sztuka (50 g)
- Mleko 2% – 3 łyżki (30 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- Cynamon
- Sól
Przygotowanie bananowych placków z jabłkiem:
Krok 1: Umytego banana obierz i rozgnieć widelcem. W małej misce umieść przygotowanego banana i mleko. Wymieszaj. Wbij jajko i mieszaj oraz ucieraj łyżką, aż do połączenia składników.
Krok 2: Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, słodzik i szczyptę soli. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania gęstej oraz jednolitej konsystencji (bez grudek mąki).
Krok 3: Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później pokrój poprzecznie na dosyć cienkie plasterki. Plasterki jabłka dodaj do przygotowanej masy i dokładnie wymieszaj.
Krok 4: Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). W tym samym czasie smaż kilka placków na patelni. Wszystkie placki smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2,5 min na każdą stronę. Przewróć na drugą stronę, gdy masa stężeje i pojawią się małe dziurki.
Krok 5: Gotowe placki przekładaj na talerz.