Te liście to źródło witamin. Wypróbuj przepis na chłodnik i sałatkę z botwiny

Botwinka to młode liście, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego, które wiosną często trafiają na nasze talerze. Botwina to świetny wybór, bo jest niezwykle zdrowa. Dostarcza witamin – przede wszystkim witaminy A – i związków mineralnych. Badania potwierdzają, że pomaga obniżać cholesterol i regulować ciśnienie. Zobacz, dlaczego warto jeść botwinkę i wypróbuj przepisy na chłodnik i sałatkę.

Botwinka to znakomite źródło witamin i związków mineralnych, a także błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na regulację układu pokarmowego.Botwinka to znakomite źródło witamin i związków mineralnych, a także błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na regulację układu pokarmowego.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Teleginatania/Getty Images
Agata Siemiaszko

Czym jest botwinka i jakie ma właściwości odżywcze?

Botwina lub inaczej botwinka, to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego, które w całości nadają się do jedzenia na surowo lub po obróbce termicznej. Botwinkę zbiera się pod koniec wiosny, wyrywając całą roślinę wraz z korzeniami. Jej łodygi są bordowe, a liście zielone z wyraźnie widocznymi czerwonymi żyłkami.

Botwinka to znakomite źródło witamin i związków mineralnych, a także błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na regulację układu pokarmowego.
Botwinka to znakomite źródło witamin i związków mineralnych, a także błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na regulację układu pokarmowego. © GettyImages.com | Teleginatania/Getty Images

Jest to niskokaloryczne warzywo, które stanowi znakomite źródło witamin i związków mineralnych. Porcja 100 g botwiny zawiera tylko 22 kcal, dlatego chętnie jest spożywana przez osoby będące na diecie odchudzającej. Dodatkowo jest ona źródłem 2,2 g białka, 4,33 g węglowodanów i niewielkich ilości tłuszczy – 0,13 g.

W botwince znajdziemy również 3,7 g błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Związek ten reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Dodatkowo porcja 100 g botwiny jest źródłem:



















  • witaminy A – 6326 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witaminy B1 – 0,1 mg,
  • witaminy B2 – 0,22 mg,
  • witaminy B3 – 0,4 mg,
  • witaminy B5 – 0,25 mg,
  • witaminy B6 – 0,11 mg,
  • kwasu foliowego – 15 µg,
  • witaminy E – 1,5 mg,
  • witaminy K – 400 µg,
  • witaminy C – 30 mg,
  • wapnia – 117 mg,
  • magnezu – 70 mg,
  • żelaza – 2,57 mg,
  • potasu – 762 mg,
  • cynku – 0,38 mg,
  • manganu – 0,39 mg,
  • selenu – 0,9 µg.

Już jedna szklanka botwiny pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.
Warto wspomnieć o dużej zawartości luteiny, czyli związku, który chroni wzrok przed wysokoenergetycznym światłem niebieskim.
Botwina jest również znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, głównie rutyny, która wraz z witaminą C chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo związek ten uszczelnia naczynia krwionośne i hamuje rozpad płytek krwi, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krążenie. Zaobserwowano także, że regularne spożywanie botwiny może obniżać stężenie cholesterolu frakcji LDL oraz regulować ciśnienie tętnicze krwi.
W botwince znajdziemy również kwercetynę, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jej działanie oparte jest na hamowaniu wydzielania histaminy, czyli hormonu odpowiedzialnego za wywoływanie reakcji alergicznych, takich jak pokrzywka, świąd lub pieczenie.

Na co pomaga botwina?

Dzięki zawartości tych wszystkich witamin i związków mineralnych, spożywanie botwiny może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. W jakich dolegliwościach warto spożywać liście, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego? Przede wszystkim są to:










  • stany zapalne jamy ustnej,
  • miażdżyca,
  • hipercholesterolemia,
  • nadciśnienie tętnicze krwi,
  • cukrzyca typu 2,
  • anemia,
  • niestrawność,
  • zaparcia.

Dodatkowo botwinka polecana jest kobietom starającym się o dziecko i ciężarnym, ponieważ stanowi dobre źródło kwasu foliowego, którego niedobór w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej, w tym rozszczepu kręgosłupa i wodogłowia.

Botwinka – przepisy. Wypróbuj chłodnik z botwinką i sałatkę

Nie masz pomysłu na botwinę? Podajemy sprawdzone i proste sposoby na chłodnik oraz sałatkę z botwinką. Staraj się wybierać liście bez uszkodzeń i brązowych plam – nie będą gorzkie w smaku.

Przepis na chłodnik z botwinką – 2 porcje
Składniki:












  • 500-700 ml kefiru lub maślanki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 obrane ogórki gruntowe,
  • pół pęczka rzodkiewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki masła,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie 1 cebula szalotka.

Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Botwinkę umyj, buraki zetrzyj na tarce, a liście i łodygi drobno posiekaj. Na maśle podsmaż delikatnie czosnek i cebulę, następnie dodaj botwinę i podgrzewaj przez 10 minut, cały czas mieszając. Rzodkiewki i ogórki pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a koperek drobno posiekaj. W misce wymieszaj jogurt i kefir (lub maślankę) i dodaj resztę składników. Podawaj schłodzony z przekrojonymi na pół jajkami.

Przepis na sałatkę z botwinką, mozzarellą i pestkami słonecznika
Składniki:












  • 1 pęczek botwinki,
  • garść rukoli lub roszponki,
  • 8-10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 obrany ogórek gruntowy,
  • połowa czerwonej papryki,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 kula mozzarelli,
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, cukru oraz pieprzu czarnego.

Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie umyj i posiekaj (razem z łodygami i korzeniem). Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a ogórek, paprykę i cebulę w plasterki. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Sałatka idealnie nadaje się do obiadu, na lunch lub jako dodatek do dań z grilla.

Wybrane dla Ciebie

Warszawa. Kot utknął na siódmym piętrze budynku. Na pomoc ruszyli strażacy
Warszawa. Kot utknął na siódmym piętrze budynku. Na pomoc ruszyli strażacy
Wypadek na DK 50. Kierujący ciężarówką wpadł do rowu
Wypadek na DK 50. Kierujący ciężarówką wpadł do rowu
Czaszki z kryształu znajdowane na różnych kontynentach. Ślad zaginionej wiedzy?
Czaszki z kryształu znajdowane na różnych kontynentach. Ślad zaginionej wiedzy?
17 nielegalnych migrantów przepłynęło przez Bug do Polski. Na miejscu czekali kurierzy z Ukrainy
17 nielegalnych migrantów przepłynęło przez Bug do Polski. Na miejscu czekali kurierzy z Ukrainy
Mazowieckie. Tragedia na rzece Bug. Utonął 70-letni mężczyzna
Mazowieckie. Tragedia na rzece Bug. Utonął 70-letni mężczyzna
Opady deszczu w powiecie chrzanowskim. Strażacy wyruszyli do pierwszych interwencji
Opady deszczu w powiecie chrzanowskim. Strażacy wyruszyli do pierwszych interwencji
Nic dwa razy się nie zdarza – rozmowa z Krzysztofem Lasoniem, skrzypkiem zespołu VOŁOSI
Nic dwa razy się nie zdarza – rozmowa z Krzysztofem Lasoniem, skrzypkiem zespołu VOŁOSI
Kino, kolaż, nauka: kolejne wydarzenia w młynach Rothera w Bydgoszczy
Kino, kolaż, nauka: kolejne wydarzenia w młynach Rothera w Bydgoszczy
Konserwacja sufitu w kościele Świętej Trójcy w Kaszewicach. Ruszył kolejny etap prac
Konserwacja sufitu w kościele Świętej Trójcy w Kaszewicach. Ruszył kolejny etap prac
Aleksandrowskie Centrum Kultury: czas wolny w PRL-u motywem przewodnim wspólnej akcji
Aleksandrowskie Centrum Kultury: czas wolny w PRL-u motywem przewodnim wspólnej akcji
Pogotowie przeciwpowodziowe w pow. bielskim. „Przewidywania synoptyków są jasne"
Pogotowie przeciwpowodziowe w pow. bielskim. „Przewidywania synoptyków są jasne"
Ulewne deszcze i podtopienia w Krasocinie. W akcji strażacy
Ulewne deszcze i podtopienia w Krasocinie. W akcji strażacy