Ten kompot to smak dzieciństwa. Babciny przepis na napój z mirabelek
Może pamiętasz usłane żółtymi owocami osiedle chodniki z dzieciństwa albo podkradałeś niewielkie śliweczki u sąsiada? Z pewnością były to mirabelki, które rosną latem niemal bez żadnej opieki. W lipcu owoce są najbardziej soczyste i słodko-kwaśne. Zachęcam cię do zrobienia domowego kompotu jak z babcinego przepiśnika.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Reflexpixel/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Kompot z mirabelek – tradycyjny przepis jak od babci
Liczba porcji: ok. 6 szklanek.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg mirabelek,
- 3 litry wody
- 100-200 g cukru wedle smaku,
- 3 goździki,
- 1 laska cynamonu.
Jak zrobić kompot z mirabelek?
Sposób przygotowania:
- Na początku dokładnie opłucz owoce w zimnej wodzie. Usuń liście i ogonki. Nie musisz ich drylować. Babcia w tradycyjnym kompocie zostawiała owoce z pestkami.
- Następnie do dużego garnka wlej 3 litry wody i wsyp cukier. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Dodaj goździki i rozkruszony cynamon.
- Dorzuć mirabelki do gotującej się bazy na kompot.
- Zmniejsz ogień, gotuj na małym ogniu około 20 minut. W tym czasie owoce puszczą sok i kompot nabierze żółtego koloru.
- Gdy owoce zaczną pękać, a aromat będzie intensywny, wyłącz gotowanie. Odstaw kompot z mirabelek na kilka minut, żeby się przegryzł.
- Gotowy kompot z mirabelek podawaj na ciepło lub na zimno.
- Jeśli chcesz, odcedź owoce i przyprawy, ale tradycyjnie zostaw je w garnku. Kompot z mirabelek przelej do dzbanka i podawaj do obiadu.
Babciny kompot z mirabelek możesz także wlać do słoików na zimę. W tym celu przygotuj większą ilość i wlej gorący kompot do czystych słoików. Zakręć mocno i przekręć do góry dnem, aż ostygną. W ten sposób zachowasz smak mirabelek na zimę. Kompot możesz dodatkowo zapasteryzować, więcej na temat tej metody dowiesz się z artykułu: