Truskawkowa pianka lekka jak obłoczek. Najlepszy deser z truskawkami na lato. Poznaj prosty przepis na pyszny deser z galaretką
Masz ochotę na pyszny deser z truskawkami i galaretką? Zrób wyśmienitą truskawkową piankę, która rozpływa się w ustach. Jest lekka jak chmurka i przypomina ptasie mleczko. Smakuje bajecznie i bardzo łatwo się ją robi. Podaj ją na rodzinne spotkanie przy grillu lub w ogrodzie. Wypróbuj pyszny deser z truskawkami na upały.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Karolina Głogowska
K. Głogowska, A. Daniluk
Szukasz pomysłu na lekki i szybki deser z truskawkami? Proponuję coś pysznego, przy czym się nie napracujesz, a zjesz z prawdziwą przyjemnością. Truskawkowa pianka to idealny deser na upały. Nie trzeba piec ani stać w nagrzanej kuchni. Wystarczy zmieszać i schłodzić kilka składników. Truskawkową piankę robię z galaretek, świeżych owoców i śmietanki. Całość jest lekka jak chmurka i bardzo delikatna. Konsystencją przypomina ptasie mleczko. W upalny dzień nie ma nic lepszego niż schłodzona pianka z truskawkami. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki, ponieważ każdy deser z galaretką musi dobrze stężeć.
Truskawkowa pianka – przepis na lekki deser z galaretką
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Porcja: forma 20 × 25 cm
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 250 g świeżych truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 200 g serka homogenizowanego.
Jak zrobić truskawkową piankę z galaretką?
- Śmietankę włożyłam na 30 minut do zamrażarki.
- Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i podzieliłam na dwie części. Połowę truskawek drobno pokroiłam, a drugą połowę zblendowałam na mus.
- Zagotowałam 400 ml wody, zdjęłam z ognia, wsypałam obie galaretki, dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia.
- Do przestudzonej galaretki wlałam mus truskawkowy. Następnie dodałam serki i zmiksowałam.
- Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam do galaretek i zmiksowałam krótko do połączenia składników.
- Do formy włożyłam pokrojone truskawki. Zalałam masą z galaretek, delikatnie przemieszałam.
- Wstawiłam formę do lodówki na całą noc.
- Po wyjęciu truskawkową piankę pokroiłam na kwadraty.