Smaczna i nisko kaloryczna. To warto wiedzieć o fasolce szparagowej
Trwa sezon na fasolkę szparagową, po którą chętnie sięga wielu Polaków. Jest smaczna, ma mało kalorii i można ją dodawać do wielu dań.
Sezon na fasolkę szparagową
Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa najsmaczniejsza jest właśnie teraz – latem, w trakcie sezonu, kiedy wystarczy ją krótko gotować lub upiec, by cieszyć się jej aromatem. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, iż można dostać ją w każdym sklepie i targowisku, nie jest tak droga jak inne warzywa sezonowe i można z niej przygotować wiele smakowitych dań. Co warto wiedzieć o fasolce szparagowej?
Fasolka szparagowa – zastosowanie w kuchni
Fasolka szparagowa ma delikatny, lecz charakterystyczny smak, który pasuje do wielu dań. Dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi, rybnymi, czy warzywnymi. Niektórzy tak ją lubią, że mogą po prostu przygotować sobie talerz fasolki z masłem i bułką tartą!
Z powodzeniem możemy dodać ją do zupy, wraz z ziemniakami i marchewką, a także do tart i zapiekanek, szczególnie tych z dodatkiem sera. Będzie dobrze pasować do dań z grilla, bitek, kotletów, smażonej ryby, także jako element warzywnej sałatki – dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Warto wspomnieć o tym, że fasolka – zielona i żółta – nadaje się do mrożenia i wekowania. Dzięki temu możemy zatrzymać jej pyszny smak na dłużej.
Fasolka szparagowa – właściwości zdrowotne
Fasolka szparagowa jest lekkostrawna, niskokaloryczna i zawiera sporo wody. Jest zatem doskonałym wyborem dla osób na diecie, a także mających problemy żołądkowe. Zawartość błonnika usprawnia trawienie i przeciwdziała zaparciom.
Fasolka, dzięki zawartości witaminy C, wymiata wolne rodniki i dba o naszą odporność. Witamina A korzystnie wpływa na wygląd skóry, przeciwdziała starzeniu oraz wzmacnia wzrok. Fasolka zawiera też kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, a także niewielkie ilości witamin z grupy B.