Upiecz leciutki jak chmurka chlebek z rodzynkami. Smakuje wybornie
Delikatny chlebek drożdżowy z rodzynkami to prawdziwy frykas. Rodzynki namaczam w mocnej kawie z dodatkiem rumu, który nadaje mu wyrazistego smaku. Taki chlebek z rodzynkami wbrew pozorom można podawać dzieciom, gdyż alkohol wyparuje w trakcie pieczenia, pozostawiając aromat i idealną strukturę. Poznaj przepis na chlebek z rodzynkami, który zniknie do ostatniego okruszka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Daniluk
Taki chleb z rodzynkami to uniwersalny przysmak na podwieczorek, słodkie śniadanie lub jako przekąska do zabrania do pracy i szkoły. Dzięki dodaniu zasmażki wypiek jest dłużej świeży i wilgotny. Z takiego chlebka z rodzynkami możesz zrobić obłędne bostocki, tosty francuskie lub zrobić słodkie grzanki do zjedzenia z dżemem morelowym. Tym smacznym ciastem możesz świętować Dzień chleba z rodzynkami przypadający 16 września.
Chlebek z rodzynkami – prosty przepis do kawy
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g wody + 20 g mąki pszennej
- 500 g mąki pszennej typ 450,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 40 g cukru,
- 8 g suszonych drożdży,
- 200 g mleka,
- 80 g masła,
- 3 g soli,
- 1 łyżka rumu lub aromatu rumowego,
- 100 ml mocnej kawy,
- 100 g rodzynek,
- 10 g mąki ziemniaczanej.
- 10 ml mleka,
- 1 jajko średniej wielkości.
Jak zrobić chleb z rodzynkami?
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób zasmażkę z wody i mąki. W metalowym podgrzej mieszaninę do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstaw do wystudzenia.
- W drugim garnku podgrzej mleko z cukrem i masłem przez 5 minut. Mieszaj, aby masło rozpuściło się pod wpływem gorącego mleka.
- Ważne, aby go nie zagotować. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
- Rodzynki zalej mocną kawą z rumem i odstaw do namoczenia na minimum 5 minut.
- Do miski robota kuchennego przesiej mąkę pszenną i dodaj suszone drożdże. Na małych obrotach miksera wymieszaj składniki.
- W trakcie mieszania dodaj wystudzoną zasmażkę i dolej wystudzone mleko z masłem i cukrem.
- Po minucie mieszania zwiększ obroty i dodaj rozmieszane całe jajko z żółtkiem.
- Ciasto drożdżowe miksuj przez około 3 minuty.
- Na koniec mieszania dopraw szczyptę soli.
- Następnie odcedź rodzynki z kawy na sitku i oprósz precyzyjnie mąką ziemniaczaną.
- Rodzynki dodaj do ciasta drożdżowego i wymieszaj jeszcze przez minutę.
- Następnie ciasto wyłóż z misy robota na blat kuchenny (delikatnie oprószony mąką ziemniaczaną) i uformuj zwartą kulę.
- Ciasto drożdżowe przełóż do szklanej miski wysmarowanej olejem i odstawiłam do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce.
- Polecam wstawić miskę z ciastem do niewłączonego piekarnika na ostatnią półkę z włączonym światłem.
- Miskę przykryj zwilżonym ręcznikiem kuchennym, aby ciasto nie wyschło z góry.
- Wyrośnięcie ciasto uformuj zwilżonymi wodą dłońmi w rulon i wstaw do ciemnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180° Celsjusza. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa przełóż ciasto do keksówki, przykryj zwilżoną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je zmieszanym jajkiem z mlekiem.
- Chleb z rodzynkami piecz przez około 25 minut z funkcją grzania góra-dół na środkowej półce piekarnika.
- Upieczony chlebek z rodzynkami możesz podawać z masłem, dżemem, domową konfiturą lub powidłami śliwkowymi.
Dodatki do chlebka z rodzynkami
Do chlebka z rodzynkami możesz dodać też posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub kandyzowany imbir. W ten sposób zrobisz wypiek zbliżony do chlebka tureckiego, który był hitem w latach 90. XX wieku.